«Έσβησε» το όνειρο πρόκρισης στην οκτάδα του Μουντομπάσκετ για την Εθνική

Η Ελλάδα νίκησε την Τσεχία 84-77, όμως, ήθελε διαφορά +12 για να προκριθεί

Μια συγκλονιστική Εθνική ομάδα, με όλους τους παίκτες της να κάνουν «κατάθεση ψυχής», νίκησε την Τσεχία με 84-77, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ήττα από την Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα, οι άστοχες βολές (έχασε 8 εναντίον στο σημερινό ματς), αλλά και η κακή διαιτησία, ήταν οι τρεις βασικοί παράγοντες που έφεραν τον αποκλεισμό της «γαλανόλευκης» από τους προημιτελικούς της διοργάνωσης, σε αντίθεση με τους Τσέχους που βρίσκονται «αγκαλιά» με την είσοδό τους στην οκτάδα.

Το ματς της ζωής του έκανε στην Εθνκή ο Νικ Καλάθης, ο οποίος πέτυχε 27 πόντους και ήταν το Α και το Ω σε άμυνα και επίθεση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «φορτώθηκε» με 5 φάουλ στις αρχές της 4ης περιόδου, με τα δύο τελευταία να ήταν «ανακαλύψεις» των διαιτητών.

Η Ελλάδα πάλεψε όσο μπορούσε, είχε αρκετά καλά και μερικά σπουδαία διαστήματα στο παιχνίδι, έκανε εκπληκτική προσπάθεια στην άμυνα, πήρε τη διαφορά σε σκορ πρόκρισης (49-61), όμως στο φινάλε την πρόκριση την πήρε η ομάδα που την άξιζε περισσότερο.

Και αυτή ήταν η Τσεχία του Τόμας Σατοράνσκι και του Γιάρομιρ Μποχάτσικ που έκανε συγκλονιστικό ματς. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά με ρεκόρ 3-2, καθώς νίκησε το Μαυροβούνιο, τη Νέα Ζηλανδία και την Τσεχία, ενώ ηττήθηκε από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

Μόλις 23 λεπτά έπαιξε στο ματς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που είχε μεγάλο πρόβλημα με τα φάουλ. Ο Νικ Καλάθης ήταν «όλα τα λεφτά» για την Εθνική, ο Κώστας Σλούκας έκανε μεγάλο ματς, όπως και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο που άλλαξε τη ροή του αγώνα στα τέλη της τρίτης περιόδου.

Ο Μπόχατσικ, άγγιξε το triple-double (25p.), ο Τόμας Σατοράνσκι απέδειξε στο φινάλε γιατί είναι ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας (13 πόντους, 9 ασίστ και 8 ριμπάουντ) και γενικά οι Τσέχοι συνεχίζουν να ονειρεύονται κάτι μεγάλο, κάτι που πριν από την έναρξη της διοργάνωσης και το ταξίδι τους στην Ασία, δεν το είχαν καν φανταστεί εν τη απουσία του Γιαν Βέσελι.

Η Ελλάδα είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς στο πρώτο μέρος, αλλά κάποιες κακές επιλογές στην επίθεση και κάποια «μεγάλα» σουτ των αντιπάλων έδωσαν την ευκαιρία στους Τσέχους να μπουν προηγούμενοι με 33-32 στ΄ αποδυτήρια.

Η «γαλανόλευκη» ξεκίνησε πολύ καλά, με τον Νικ Καλάθη να πετυχαίνει 3/4 τρίποντα, τους Σλούκα και Αντετοκούνμπο να βοηθούν σημαντικά στο σκοράρισμα και στα μέσα της δεύτερης περιόδου η διαφορά για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ανέβηκε στο +9.

Οι Τσέχοι, όμως, με τους Αουντα, Μποχάτσικ και Χρούμπαν βρήκαν τον τρόπο να μην αφήνουν την Εθνική να ξεφύγει περισσότερο και με καλάθι του πρώτου ένα δευτερόλεπτο πριν το φινάλε της δεύτερης περιόδου κατάφεραν να πάρουν για πρώτη φορά το προβάδισμα στον αγώνα.

Στα αρνητικά για την Εθνική στο διάστημα αυτό ήταν το τρίτο φάουλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, φάουλ που «ανακάλυψαν» οι διαιτητές καθώς ήταν καθαρά αμυντικό κι όχι επιθετικό όπως δόθηκε.

Με τον Greek Freak αναγκαστικά στον πάγκο στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, τα πράγματα ήταν πλέον πολύ δύσκολα για την Ελλάδα.

Από τη στιγμή που οι Τσέχοι είχαν «επιστρέψει» στο ματς βρήκαν γρήγορα τον τρόπο να ξεφύγουν με 42-37 από τη γραμμή των βολών, ο Αντετοκούνμπο έκανε και τέταρτο φάουλ στο 24′, για να ακολουθήσει ένα μικρό 0-7 που έδωσε ελπίδες στον ελληνικό πάγκο.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με τρίποντο έκανε το 46-51, ο Χρούμπαν απάντησε στο 29′ και οι Τσέχοι στέκονταν όρθιοι, μέχρι να γίνει μια τρομερή προσπάθεια στο φινάλε της περιόδου με τον άσο του Μιλγουόκι να κάνει απίστευτα πράγματα στο παρκέ και να γράψει το 49-57 που άφηνε το ματς ορθάνοιχτο.

Οι παίκτες του Σκουρτόπουλου πίστεψαν περισσότερο από ποτέ στις δυνάμεις τους, ο Μπουρούσης έκανε το 49-59 από ασίστ του Σλούκα πριν ο δεύτερος κλέψει, πάρει φάουλ στον αιφνιδιασμό και σκοράρει τις βολές για το σκορ της πρόκρισης (49-61) στο 32′.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επέστρεψε 6:34 πριν από το φινάλε με τη διαφορά στους 12 (53-65), μαζί του μπήκε στο ματς και ο Παπαπέτρου, με τους Καλάθη – Σλούκα – Θανάση γύρω τους.

Δεν έπαιξε πολύ αυτή η πεντάδα γιατί ο Greek Freak χρεώθηκε αμέσως με το πέμπτο του φάουλ και αποβλήθηκε, με τους Τσέχους να μειώνουν στους έξι (61-67) και τον Σατοράνσκι να βάζει φλότερ για το 65-70 στο 37′.

Δεν είχε άλλες δυνάμεις η Εθνική, ο Σλούκας κι ο Καλάθης αστόχησαν στις επόμενες δύο ευκαιρίες τους και ο Μποχάτσικ έβαλε το μεγάλο σουτ για το 68-70 έμοιαζε να κόβει οριστικά τα πόδια των Ελλήνων στο 38′. Μια μικρή αντίδραση μετά από το timeout οδήγησε στο +7 (68-75) με τρίποντο του Καλάθη, ωστόσο ο Μποχάτσικ ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή και η Ελλάδα δεν κατάφερε να παίξει την πρόκριση σε μια κατοχή στο φινάλε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.