H συζήτηση για τον Αθλητισμό με την πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

Οι προβληματισμοί αθλητών, προπονητών και παραγόντων...

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, το «Μagnesiasports» έχει προσπαθήσει να καταγράψει όλες τις απόψεις και τα προβλήματα που προκύπτουν για τον τοπικό και πανελλαδικό Αθλητισμό, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και συνολικά αυτά καταγράφηκαν και στη  διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, με 17 εκπροσώπους συλλόγων, εκ των 19 ατόμων που συμμετείχαν, να καταθέσουν προβληματισμούς και προτάσεις.

«Δεν είναι υπερβολικό να ισχυριστούμε ότι τα αθλητικά σωματεία είναι σε απόγνωση. Δεν υπάρχει ακόμη καθαρή επιδημιολογική εικόνα και γι’ αυτό επιβάλλονται οριζόντιες παρεμβάσεις και απαγορεύσεις. Να γίνει άμεσα η επανεκκίνηση και να έχει η Πολιτεία την καθαρή εικόνα και να αναλάβει το κόστος των υγειονομικών πρωτοκόλλων» ανέφερε ο κ. Μεϊκόπουλος στις τοποθετήσεις του.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, κατέθεσε επίσης τις απόψεις του, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ένα σχέδιο της Πολιτείας εξ αρχής για τον Αθλητισμό, ενώ το αντίθετο έγινε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Για το κόστος των τεστ κορωνοϊού που απαιτούνται, σημείωσε ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ανέλαβαν και δεν πέφτει το βάρος στα σωματεία, ενώ για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο τόνισε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να κάνει μία σοβαρή και υπεύθυνη κουβέντα με όσους γνωρίζουν το αντικείμενο.

Επίσης για το Μητρώο ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απέναντί του, αλλά το βλέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο χειραγώγησης και κομματικοποίησης του Αθλητισμού. «Δεν μπορεί ο Αθλητισμός να είναι τελευταίος στην ατζέντα και το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα στα σωματεία» συμπλήρωσε.

Οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων

Από εκεί και πέρα, όπως προαναφέρεται, αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι συλλόγων που τοποθετήθηκαν.

Από το ποδόσφαιρο, ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ και ταμίας της ΕΠΟ, Περικλής Λασκαράκης σημείωσε ότι τηρουμένων αναλογιών, με βοήθεια και της Πολιτείας και εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου μπορεί να ξεκινήσει και η FL και η Γ’ Εθνική.

Από πλευράς των δύο ΠΑΕ, ο αντιπρόεδρος της Νίκης Βόλου, Βασίλης Βενέτης σημείωσε ότι η πανδημία κάλυψε τα προβλήματα της κατηγορίας που προϋπήρχαν, μετά και την αναδιάρθρωση Βασιλειάδη, ενώ τώρα φημολογείται μία νέα αναδιάρθρωση. Επεσήμανε την ανάγκη τήρησης της νομοθεσίας και των κανόνων για τις ΠΑΕ και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών όπου χρειάζεται, ενώ συμπλήρωσε ότι η καθυστέρηση στην έναρξη του πρωταθλήματος της FL οφείλεται και εξαιτίας της δυσλειτουργίας των επαγγελματικών κατηγοριών.

Τόσο την ΠΑΕ όσο και τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό Βόλου εκπροσώπησε ο γραμματέας του συλλόγου, Δημήτρης Μουρτζίνος, σημειώνοντας επίσης τα προβλήματα και τις αδικίες της αναδιάρθρωσης Βασιλειάδη, αλλά και την ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της αγωνιστικής δράσης. Ειδικά για την επερχόμενη αναδιάρθρωση, τόνισε ότι με βάση αυτή γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για επανέναρξη της δράσης, ώστε να προκύψουν και βαθμολογικά κριτήρια.  «Όσο καθόμαστε, μεγιστοποιούνται τα προβλήματα της κατηγορίας» ανέφερε, ενώ για τα ερασιτεχνικά τμήματα τόνισε ότι η κατάσταση είναι κάτω από το μηδέν, και ότι η Πολιτεία δεν έχει δικαιολογία για να μην συνδράμει στην επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

Παραιτήσεις ομάδων από ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, όπως στο μπάσκετ, προέβλεψε λόγω των υποχρεώσεων που πηγάζουν και από το υγειονομικό πρωτόκολλο, ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Νίκης, Στέργιος Φάτσης, ενώ τα έσοδα είναι μηδενικά. Από την άλλη υπογράμμισε ότι ερασιτεχνικά σωματεία αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις, έχοντας πχ ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν δικαιούνται αναλόγων μέτρων στήριξης, όπως επιδότηση θέσεων εργασίας. Επίσης στάθηκε στο θέμα των ΚΔΑΠ, αφού από τη  στιγμή που ο νόμος άλλαξε, δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία πλέον μαζί τους, ενώ αναφέρθηκε στο νομικό εμπόδιο για χρηματοδότηση ερασιτεχνικών σωματείων και εγκαταστάσεων αυτών από την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή τη στιγμή 240 χιλιάδες ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που δεν μπορούν να εκταμιευθούν.

Η Γ’ Εθνική

Μαζί με τη Football League, περιμένει τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και η Γ’ Εθνική, με τον Μάνο Αποστολίδη, ως εκπρόσωπο της επιτροπής παικτών όλων των ομίλων της κατηγορίας,  να τονίζει ότι δεν γίνεται ο Αθλητισμός να παραμένει κλειστός και να καταγράφονται ουρές έξω από καταστήματα.

«Καταλαβαίνω τα προβλήματα κάθε παράγοντα και έχουμε βάλει πλάτη και παλαιότερα και δεν θέλουμε να ματώσει η τσέπη κανενός. Λύση θα πρέπει να βρεθεί για τα τεστ, μέσω  ΕΠΟ, υπουργείου ή Περιφέρειας. Δεν μπορείς να κλείνεις τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όταν έχουμε  προτείνει ίδιο πρωτόκολλο με αυτό της SL2 και δεν μπορούμε να αγωνιστούμε» σημείωσε.

Από πλευράς προέδρων, ο Θανάσης Πρασσάς (Διαγόρας Στεφανοβικείου) σημείωσε ότι είναι υπέρ της επανεκκίνησης, ενώ έσοδα δεν υπάρχουν,  αλλά και ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην επιβαρυνθεί το κάθε συμβούλιο και να μην πονέσει η τσέπη κανενός. «Αλλιώς κανείς δεν θα μπορεί να ασχολείται με τον Αθλητισμό, δεν θα υπάρχουν παράγοντες» τόνισε.

Εκ μέρους του ΓΣΑ, ο πρόεδρος Δήμος Περπερίδης υποστήριξε ότι αν το πρωτάθλημα ξεκινήσει και για κάποιο λόγο πάλι σταματήσει, θα προκύψουν πολύ δύσκολες καταστάσεις για τα σωματεία, αλλά και ότι βλέπει πολύ δύσκολο να αρχίσει και πάλι η δράση. Ο γενικός γραμματέας του Θησέα Αγριάς, Βασίλης Σολιδάκης, πρόλαβε να πει (λόγω τεχνικού προβλήματος) ότι το πλήγμα είναι μεγάλο εξαιτίας έλλειψης εσόδων από εισιτήρια και χορηγούς λόγω πανδημίας. Επίσης, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Δήμητρας Ευξεινούπολης Λευτέρης Στουμπιτζόγλου, στάθηκε και στην ανάγκη να μειωθούν έξοδα διαιτησίας αλλά και μετακινήσεων, με κάποιον τρόπο μέσω Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΓΓΑ ή ΕΠΟ.

Πρωτόκολλο αλλά και ασφάλιση ζητά το μπάσκετ

Όσον αφορά την καλαθοσφαίριση, ως μέλος της ΕΟΚ, ο Νίκος Φαρμάκης σημείωσε ότι υπάρχουν εναλλακτικά πλάνα στην Ομοσπονδία, που στοχεύει στη συνέχιση και ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, ακόμη και των ηλικιακών κατηγοριών, τονίζοντας ότι η επανέναρξη πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς και παράγοντες και αθλητές να είναι υπεύθυνοι να τηρήσουν τα πρωτόκολλα. Επεσήμανε δε ότι αρωγός πρέπει να είναι η Πολιτεία και να χρηματοδοτήσει τα σωματεία αφού η οικονομική αιμορραγία είναι μεγάλη.

Από πλευράς Νίκης Βόλου, ο επικεφαλής της διοικούσας Επιτροπής Μπάμπης Τουτουντζόγλου, σημείωσε και αυτός την οικονομική δυσπραγία, αφού τα τελευταία χρόνια οι ομάδες πληρώνουν για τη διαιτησία μεταξύ άλλων, αλλά στάθηκε και στο αίτημα για ασφάλιση των παικτών που προέκυψε εσχάτως, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή έπρεπε να γίνει από προπονητές και παίκτες τα προηγούμενα χρόνια και όχι από τις διοικήσεις.

Εκ μέρους του Ολυμπιακού Βόλου, ο Αλέκος Μετατφτσής, χαρακτήρισε… εκτρώματα της Γ’ Εθνική Ανδρών και την Α2 Γυναικών, με τη μορφή που πήραν φέτος, συμπληρώνοντας ότι με αυστηρά πρωτόκολλα αλλά και με rapid test σε υγειονομικές δομές της Πολιτείας για τα ερασιτεχνικά σωματεία, Α2, Β’ και Α1 γυναικών μπορούν και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Από τον ΓΣΑ, ο Γιώργος Καραζούπης τόνισε ότι υπάρχει βιοποριστικό πρόβλημα πλέον για αρκετά μέλη της αθλητικής οικογένειας, και ζήτησε Επιχορήγηση σωματείων για τεστ κορωνοϊού, κάλυψη μέρους εξόδων διαιτησίας και μετακινήσεων αλλά και καθημερινή εεξαήμερη δίωρη ασφάλιση όσων αγωνίζονται και προπονούν στις μικρές εθνικές κατηγορίες

Το Μητρώο και τα στατιστικά

Στο θέμα του Μητρώου στάθηκε ο πρόεδρος του ΓΣ Βόλου, Αντώνης Χιώτης, τονίζοντας ότι ήταν μία ακόμη δυσκολία μέσα στην καραντίνα για τους συλλόγους, αλλά και ότι υπήρχαν διαφορές στη διαδικασία ακόμη και ανάμεσα σε Νομούς…

Επίσης  τόνισε ότι η Πολιτεία δεν έδωσε τίποτα ως οικονομική στήριξη από το 2012, παρά μόνο τώρα κάποια χρήματα για τις αναστολές. Ειδικά για το θέμα των ΚΔΑΠ, ανέφερε ότι πλέον αυτές οι δομές ίδρυσαν δικά τους σωματεία και άφησαν συλλόγους απλήρωτους από προηγούμενες συνεργασίες!

Ο προπονητής της ομάδας πόλο του Βόλου Δημήτρης Μπλάνας ανέφερε ότι: «Ο Αθλητισμός πρέπει ν’ ανοίξει αλλά και να δούμε στατιστικά τι γίνεται όταν τηρούνται τα πρωτόκολλα για να έχουμε προτάσεις. Στατιστικά υπάρχει κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε αποφάσεις και να δείξει τι έγινε με κλειστά γήπεδα και κολυμβητήρια;».

Την ίδια στιγμή, ο προπονητής του Κενταύρου Αγριάς (χάντμπολ), Διονύσης Κρατήρας θεωρεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας, δεν φαίνεται να είναι εφικτό ν’ ανοίξει για φέτος ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός, συμφωνώντας ότι στο θέμα του Μητρώου υπήρξαν διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ενώ από πλευράς «Αιχμής» (TKD-ξιφασκία) ο Ιωάνης Πυργέλης ζήτησε να υπάρξει επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ Πολιτείας και Ομοσπονδιών.

Τέλος, τοποθέτηση έκανε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσων Αποστολάκης, έκανε λόγο για στήριξη των μεγάλων κατηγοριών από τα τηλεοπτικά συμβόλαια, επισημαίνοντας ότι: «Έχει δοθεί πακτωλός χρημάτων για ενημέρωση για τον covid, ενώ χρήματα έφτασαν στους Δήμους τα οποία δίνονται με τις δαπάνες να «βαπτίζονται» ως δαπάνες για covid. Δήμος και Περιφέρεια καλούνται να διεκδικήσουν κάποια πράγματα για τους συλλόγους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.