Ο Αθλητισμός μπορεί να ζει και ν’ αναπνέει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τον Βόρειο μέχρι και τον Νότιο Πόλο, και από την ανατολική Ασία μέχρι και την Ανατολική Ευρώπη. Έτσι είναι και στην Ελλάδα, έτσι είναι και στη Μαγνησία, η οποία έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό… προνόμιο και φέτος, αφού έχει τις μοναδικές νησιωτικές ομάδες μπάσκετ, και την πιο… ορεινή που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΘ ταυτόχρονα!
Ο Κένταυρος Ζαγοράς είναι η πιο… ορεινή, αφού η έδρα της βρίσκεται στα 458 μ. υψόμετρο, με την Ελασσόνα και τον τοπικό ΓΣΕ ν’ ακολουθεί στα 308 μ. Την ίδια στιγμή οι ομάδες από τις Βόρειες Σποράδες αυξάνονται, αφού μετά τον ΓΣ Σκιάθου, ο ΑΟ Σκοπέλου κάνει την επανεμφάνισή του μετά από λίγα χρόνια αδράνειας, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσσαλικού μπάσκετ η Αλόννησος αποκτά εκπρόσωπο με τον τοπικό ΑΟ!
Μικρές κοινωνίες, μεγάλες προσπάθειες. Κι αν η μία ώρα και 15 λεπτά που θέλει περίπου ένα συμβατικό ΙΧ για ν’ ανέβει από τον Βόλο στη Ζαγορά φαίνεται αρκετή, φανταστείτε πόσο χρόνο χρειάζεται ένα λεωφορείο που μεταφέρει μία αποστολή ομάδας, και υπολογίστε τις ώρες για το ταξίδι ανάμεσα στο λιμάνι του Βόλου και σ’ αυτά της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου! Υπολογίστε και το ταξίδι από τη Ζαγορά στα νησιά και αντίθετα!
ΓΣ Σκιάθου και Κένταυρος Ζαγοράς θα πάρουν μέρος και φέτος στο πρωτάθλημα της Α2 ΕΣΚΑΘ, την ώρα που στη Β’ κατηγορία έχουμε… ντέρμπι Βορείων Σποράδων ανάμεσα σε ΑΟ Σκοπέλου και ΑΟ Αλοννήσου!
«Θέλουμε πρωτάθλημα επί ίσοις όροις»
Για μία ακόμη φορά ο Μάριος Μπορίνος θα είναι προπονητής στον ΓΣ Σκιάθου, με την ομάδα να κάνει τα πρώτα της φετινά βήματα ενόψει της Α2 ΕΣΚΑΘ, έχοντας ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αναμένονταν για τον σχηματισμό του ρόστερ, αλλά και τα ιδιαίτερα δεδομένα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει μία νησιωτική ομάδα.
«Αυτήν τη στιγμή το ρόστερ είναι κάπως μεγάλο ηλικιακά. Θέλαμε να προωθήσουμε κάποια παιδιά από τα τμήματα υπόδομής, αλλά είχαμε κι εκεί απώλειες, αλλά και απώλειες αθλητών που φεύγουν για σπουδές. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε επτά άτομα αυτήν τη στιγμή και καλούμαστε να παλέψουμε με μία δύσκολη κατάσταση» αναφέρει στο «Magnesiasports» o Μάριος Μπορίνος.
Βέβαια, υπάρχει και το παράπονο… «Δεν έχει υπάρξει κάποια μέριμνα και δεν γνωρίζουν όλοι πόσο δύσκολο είναι ν’ αγωνίζονται νησιωτικές ομάδες σε πρωτάθλημα, όπως εμείς, αλλά και η Σκόπελος και η Αλόννησος φέτος και δεν έχει υπάρξει και ανάλογη μέριμνα. Εμείς μετακινούμαστε ανά 15 ημέρες προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το κόστος των μετακινήσεων, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε μόνο ένα διαθέσιμο καράβι γιοα δρομολόγια και υποχρεούμαστε να κάνουμε διανυκτερεύσεις. Φανταστείτε ότι η Σκόπελος και η Αλόννησος είναι και πιο μακριά, οπότε είναι και πιο δύσκολο και γι’ αυτούς τους συλλόγους» σημειώνει ο τεχνικός του ΓΣ Σκιάθου, τονίζοντας πάντως ότι είναι πολύ ευχάριστο που υπάρχουν πλέον κι άλλες νησιωτικές ομάδες στον χάρτη. «Δεν είμαστε πλέον μόνοι» θα προσθέσει!
Το παράπονο συνεχίζεται… «Είχαμε αναβολές λόγω καιρικών φαινομένων και ενώ υπήρχαν κενές ημερομηνίες, οι ομάδες δεν ερχόντουσαν να παίξουν εδώ, επικαλούμενες απουσίες. Αναβολές που καλύφθηκαν έτσι από την ΕΣΚΑΘ, απλά τοποθετώντας δύο παιχνίδια σε ισάριθμες συνεχόμενες ημέρες, δηλαδή με 15-16 ώρες διαφορά ανάμεσά τους. Ως ΓΣ Σκιάθου έχουμε ζητήσει μία συνεργασία με την ΕΣΚΑΘ, αλλά δεν έχει βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να έρθει η διοίκηση εδώ, να δουν τα δεδομένα μας, να δουν πώς λειτουργούμε, να δουν τα τμήματα υποδομής του συλλόγου, αλλά δεν έχουν έρθει. Δεν μας έχουν ακούσει, μ’ αυτό πορευόμαστε. Αλλά θέλουμε ένα πρωτάθλημα να γίνεται επί ίσοις όροις και πρέπει όλου να καταλάβουν ότι το μπάσκετ έχει ανάγκη τις νησιωτικές ομάδες» θα καταλήξει ο Μάριος Μπορίνος.
Όσον αφορά τις άλλες δύο νησιωτικές ομάδες, ο ΑΟ Σκοπέλου δεν είναι άγνωστος στον θεσσαλικό μπασκετικό χάρτη, αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΘ, αλλά από την περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας είχε κάνει ένα διάλειμμα και επανέρχεται τώρα και πάλι στη δράση. Από την άλλη, όπως προαναφέραμε είναι η πρώτη φορά που η Αλόννησος δημιουργεί ομάδα μπάσκετ Ανδρών, έχοντας από τη δεκαετία του 1980 ωστόσο κάνει την εμφάνισή του στο αθλητικό γίγνεσθαι, με επιτυχίες μάλιστα στα αγωνίσματα του Στίβου στο παρελθόν!
Τα όποια θέματα προβληματίζουν τον ΓΣ Σκιάθου πάντως, είναι τα ίδια που απασχολούν και τους υπευθύνους όλων των ομάδων των Βορείων Σποράδων. Xαρακτηριστικό όλων πάντως, είναι ότι οι παίκτες τους είναι ντόπιοι ή έστω μόνιμοι κάτοικοι των νησιών. Κάτι που έχει κι αυτό τη σημασία του…
«Όλοι οι παίκτες Ζαγοριανοί-Περιμένουμε την παράδοση του κλειστού»!
Ομάδα που να εδρεύει στο μεγαλύτερο υψόμετρο της Θεσσαλίας σε σχέση με τις υπόλοιπες και να έχει ανελλιπή παρουσία στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΘ από το 1983; Αυτή είναι ο Κένταυρος Ζαγοράς, που κάνει τη δική του προσπάθεια εδώ και χρόνια και συνεχίζει ακατάπαυστα.
«Τα παιδιά είναι όλα από την περιοχή. Έχουμε επίσης 65-70 παιδιά στα τμήματα υποδομής» τονίζει στο «Magnesiasports» ο πρόεδρος της ομάδας Βαλάντης Κοντογιώργος, επισημαίνοντας ότι όλα γίνονται για τα παιδιά της περιοχής και για να βρίσκουν διέξοδο στον Αθλητισμό. «Έχουμε τα θέματα των μετακινήσεων, αλλά τι να κάνουμε; Έχουμε και το θέμα των παιδιών που φεύγουν για σπουδές, για εργασιακούς λόγους… Αλλά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, και γι’ αυτό έχουμε σταθερή παρουσία από το 1983. Φέτος θέλουμε να πετύχουμε για μία ακόμη φορά τον στόχο της παραμονής» συμπληρώνει.
Έδρα της ομάδας, το κλειστό της Ζαγοράς. Ένα κλειστό που υποτίθεται ότι εγκαινιάστηκε από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή Αγοραστού, τον Ιανουάριο του 2021, και τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους υπέστη κάποιες ζημιές από έντονη χιονόπτωση. Μόνο που τώρα έχουμε 2024 και οδεύουμε προς το 2025, αλλά ο κ. Κοντογιώργος είναι σαφής στη δήλωσή του: «Το έργο του κλειστού δεν έχει παραδοθεί ακόμη επισήμως και δεν έχει θέρμανση»!
«Περιμένουμε από μέρα σε μέρα και από μήνα σε μήνα για την παράδοση του έργου από τον εργολάβο. Δεν έχει θέρμανση γιατί είχε εργοταξιακό ρεύμα μέχρι πρότινος, που δεν αρκούσε για να τροφοδοτήσει τις αντλίες θερμότητας. Επίσης όταν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις υπάρχει και κάποια εισροή υδάτων και χρειάζεται να γίνουν επιδιορθώσεις, όπως και σε κάποια σημεία που έχουν φύγει οι σοβάδες. Ωστόσο μιλάμε για ένα κλειστό που έγινε με σύγχρονο σχεδιασμό» επισημαίνει ο κ. Κοντογιώργος.
Αν σκεφτεί κανείς πόση βροχή έχει η Ζαγορά πάντως, καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα αν δεν λυθεί θα διογκωθεί. Αν σκεφτεί επίσης σε κανονικό χειμώνα, πόσο κρύο και πόσο χιόνι έχει η Ζαγορά, καταλαβαίνει ότι το κλειστό χωρίς θέρμανση μπορεί να χρησιμεύσει μόνο ως καταψύκτης, αν όχι ως παγοδρόμιο. Ο Κένταυρος Ζαγοράς όμως παραμένει στις επάλξεις…
Χρυσόστομος Τρίμμης