Η μεγάλη στιγμή της εθνικής ομάδας πόλο είναι τώρα

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών αντιμετωπίζει το Μαυροβούνιο στα προημιτελικά του τουρνουά πόλο των Ολυμπιακών Αγώνων την Τετάρτη (4/8, 9:30,) με στόχο την είσοδο στη ζώνη των μεταλλίων.

Η «γαλανόλευκη» ομάδα του Θοδωρή Βλάχου, που τερμάτισε στην πρώτη θέση του 1ου ομίλου στο τουρνουά υδατοσφαίρισης ανδρών, θέλει να συνεχίσει στο δρόμο των επιτυχιών, μπαίνοντας στη «ζώνη» των μεταλλίων, απέναντι σε μία ομάδα που μέσα στο 2021 εξελίχθηκε σε «κακό δαίμονά» της.

Ελλάδα και Μαυροβούνιο έχουν αναμετρηθεί τρεις φορές εντός του 2021, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να γνωρίζει ισάριθμες ήττες: 8-4 στην 1η φάση του προ-ολυμπιακού τουρνουά, 10-9 στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης (παιχνίδι που δεν είχε καμία σημασία) και ξανά με 8-4 στον ημιτελικό του World League, διοργάνωση στην οποία η ομάδα του Βλάντιμιρ Γκοϊκοβιτς κατέκτησε το τρόπαιο.

Στο Τόκιο, πάντως, οι Μαυροβούνιοι δεν έχουν εμφανιστεί σε καλή κατάσταση, πετυχαίνοντας μόνο δύο νίκες (15-10 την Αυστραλία και 19-12 το Καζακστάν) και χάνοντας 8-6 από την Ισπανία, 13-8 από την Κροατία και 13-6 από τη Σερβία.

Η Ελλάδα από την πλευρά της έμεινε αήττητη πετυχαίνοντας 4 νίκες (με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ουγγαρία, την διοργανώτρια Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την αδύναμη Νότια Αφρική) ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με την παγκόσμιας πρωταθλήτρια Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «γαλανόλευκη» δεν έχει πετύχει ποτέ νίκη στην ιστορία της σε νοκ άουτ αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατ’ επέκταση δεν έχει κατακτήσει ποτέ ολυμπιακό μετάλλιο, φτάνοντας πιο κοντά από ποτέ στην διοργάνωση της Αθήνας, όταν κατέλαβε την καλύτερη θέση της ιστορίας της (4η), η ελληνική ομάδα πέρασε απευθείας από τον όμιλο στα ημιτελικά (το σύστημα διεξαγωγής του τουρνουά ήταν διαφορετικό), αλλά έκλεισε τους αγώνες της με δύο ήττες και έμεινε εκτός μεταλλίων.

Τα αποτελέσματα της εθνικής ανδρών σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις Ολυμπιακών τουρνουά
1920 Αμβέρσα Ελλάδα-ΗΠΑ 0-7 Προημιτελικός

1924 Παρίσι Ελλάδα-Τσεχοσλοβακία 1-6 Α΄ Γύρος

1996 Ατλάντα Ελλάδα-Ουγγαρία 8-12 Προημιτελικός

2004 Αθήνα Ελλάδα-Σερβία/Μαυροβούνιο 3-7 Ημιτελικός

Ελλάδα-Ρωσία 5-6 Μικρός τελικός

2016 Ρίο Ελλάδα-Ιταλία 5-9 Προημιτελικός

Αντίθετα το Μαυροβούνιο στις πρώτες τρεις Ολυμπιακές συμμετοχές του (αφότου έγινε ανεξάρτητο κράτος) μετράει ισάριθμες νίκες στα προημιτελικά! Στο Πεκίνο επικράτησε 7-6 της Κροατίας, στο Λονδίνο 11-9 της Ισπανίας και στο Ρίο έκανε την έκπληξη απέναντι στην Ουγγαρία (13-11 στα πέναλτι). Και στις τρεις περιπτώσεις, οι Μαυροβούνιοι έμειναν τελικά εκτός βάθρου, παίρνοντας την τέταρτη θέση της τελικής κατάταξης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.