«Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει!…»

Το νέο βιβλίο του Θανάση Βογιατζή για τη Νίκη, την προσφυγιά, τον Βόλο στο πέρασμα των δεκαετιών

«Εκεί στα ανοιχτά παραθυρόφυλλα, έχουν βγει οι ένοικοι των σπιτιών και κουνάνε με συγκατάβαση τα κεφάλια τους και δίνουν ευχές. Αυτήν την ώρα δεν κλείνουν βιαστικά τα παράθυρα, ούτε κατεβάζουν τις κουρτίνες για να κρυφτούν στο σκοτάδι των μικρών, φτωχών δωματίων τους, μόνο χαιρετάνε αυτούς που περνάνε και τους λένε: Με τη νίκη. Είναι η μέρα της Νίκης» γράφει ο Βολιώτης δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής, με το νέο του συγγραφικό «παιδί» να ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει. Ο τίτλος αυτού; «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει!…».

Γράφει λοιπόν στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του ο Θανάσης Βογιατζής: «Είναι η μέρα της Νίκης και αυτό το ξέρουν όλοι σε αυτούς τους μικρούς λασπωμένους δρόμους και περιμένουν αργά το απόγευμα να γελάσουν, να γκρινιάξουν και ν’ αρχίσουν να περιμένουν να έρθει η επόμενη Κυριακή, που μπορεί να είναι διαφορετική και χωρίς πίκρα γι’ αυτούς. Και ας παραπονιούνται οι γυναίκες στους άντρες τους ότι «η Νίκη δεν θα φέρει μεροκάματο, ούτε ψωμί στο σπίτι, ούτε κανένα τσουβάλι με αλεύρι…».

Όλα αλλάζουν…. Αλλάζει σιγά-σιγά και η Νέα Ιωνία Βόλου στο όνομα του εκσυγχρονισμού. Το τσιμέντο αρχίζει να να εμφανίζεται δίπλα στις ετοιμόρροπες κατασκευές των παλιών προσφυγικών, που παραμένουν η καρδιά της πόλης. Όμως, ο σίφουνας της αντιπαροχής σαρώνει τα πάντα και μαζί, χωρίς να φαίνεται στην καθημερινότητα, τις συνήθειες και το αγωνιστικό πνεύμα των πρώτων προσφύγων… Το πένθος και το κλάμα μπερδεύεται με το παρακαλετό, το γάλα σκόνη και το μουρουνόλαδο…

Και η Νέα Ιωνία των μεταναστών, των άνεργων, των χαμένων πατρίδων και ελπίδων τρέχει και δεν φτάνει να μοιάσει στους αίτιους της μοίρας της!…».

Ανέκδοτο υλικό, συνεντεύξεις και σπάνιες φωτογραφίες!

Είναι όμως ένα βιβλίο μόνο για τη Νίκη Βόλου με αθλητικό  ενδιαφέρον;  Όχι, το περιεχόμενο έχει πολλές προεκτάσεις είναι το συμπέρασμα που βγάζει κανείς από τα όσα είπε ο ίδιος ο συγγραφέας στο «Μagnesiasports». «Η ιδέα προέκυψε πριν από δέκα χρόνια περίπου και τόσο κράτησε και η έρευνα. Είχα πετύχει και έχω μέσα στο βιβλίο συνέντευξη από τον Ιταλό προπονητή, Ετόρε Τρεβιζάν, που ήταν στη Νίκη το 1961 και που την ανέβασε στην Α’ Εθνική. Είχε έρθει στον Βόλο για να τιμηθεί από τους παίκτες της ομάδας. Από τότε ξεκίνησα ουσιαστικά την έρευνα» σημειώνει ο Θανάσης Βογιατζής.

Ο ίδιος τονίζει μεταξύ άλλων: «Εξετάζω τη Νίκη ως ιστορικό πρόσωπο. Η Νίκη είναι προϊόν του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτόν, που αυτό έφερε τη συμμετοχή στη Μικρασιατική Εκστρατεία και που έφερε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ήρθαν οι πρόσφυγες εδώ και έκαναν και τη Νίκη. Το βιβλίο παρακολουθεί τη Νίκη αθλητικά αλλά παρακολουθεί και τους πρόσφυγες και την πίεση και τον ρατσισμό που δέχονται από τους ντόπιους κατοίκους, τη σχέση που αναπτύσσουν με αυτούς, την πολιτική και κοινωνική τους συμπεριφορά στην πόλη, και ταυτόχρονα και την εξέλιξη της πόλης σε διάφορα πράγματα. Μαζί με τη Νίκη εξετάζονται και όλες oι άλλες ομάδες. Έχω πολύ υλικό για τον Ολυμπιακό Βόλου ιδιαίτερα από τις δεκαετίες του 40 και του 50, και σπάνιες φωτογραφίες της ομάδας αυτής! Έχω δύο φωτογραφίες με τα αδέρφια Μαλαβέτα, το 1940 και το 1948.

Παρακολουθώ τη Νίκη την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής, της απελευθέρωσης, του εμφυλίου, μέσα στη δεκαετία του 50 και τη σχέση της με την πολιτική. Για παράδειγμα το 1957 έφτασε μία στιγμή που ήθελαν να αποβάλουν συνολικά τη Νίκη από το πρωτάθλημα για αντεθνικούς λόγους υποτίθεται! Εξετάζω και τη δεκαετία του 60 που η διαφορά είναι ότι έχω πλέον και κάποιες προσωπικές εικόνες, γιατί αρχίζω να βλέπω κι εγώ τη Νέα Ιωνία και εξετάζω κι εγώ την πόλη…».

Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο, και μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κυκλοφορήσει, από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Καλοτάξιδο Θανάση!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.