Η «Όμικρον» περικυκλώνει τον Αθλητισμό

Νέα μέτρα έρχονται στο προσκήνιο, ενώ όλοι φοβούνται το λουκέτο

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας για τα γήπεδα προκάλεσαν αναμενόμενες αντιδράσεις, αφού το όριο των χιλίων οπαδών και φιλάθλων στις εξέδρες αφήνει με νέα οικονομικά κενά ΠΑΕ, ΚΑΕ και κάθε νομική αθλητική οντότητα.

Του Χρυσόστομου Τρίμμη

Οι αντιδράσεις έκαναν την εμφάνισή τους, τη στιγμή που ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι ομάδες και σύλλογοι που δεν ακολουθήσουν τους κανόνες θα βρεθούν αντιμέτωπες με όλες τις ποινές που προβλέπονται.

Η ζημιά είναι σαφώς μικρότερη για τους οικονομικά εύρωστους συλλόγους, αλλά σίγουρα ζημιά προκύπτει για τους φιλάθλους και ειδικά γι’ αυτούς που έχουν εισιτήρια διαρκείας στην κατοχή τους, αλλά και για τους συλλόγους που ποντάρουν περισσότερο στα έσοδα από τα εισιτήρια. Κανείς για παράδειγμα δεν μπορεί να πει ότι δεν προκύπτει ζημιά για τη Νίκη Βόλου ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό Βόλου, που προνόησε μεν να εξασφαλίσει τη χρήση του Πανθεσσαλικού, αλλά και πάλι το όριο των χιλίων φιλάθλων δημιουργεί θέματα. 

Σε γενικότερες γραμμές, ποιος ελεγκτικός μηχανισμός, είτε της Πολιτείας είτε μίας αθλητικής νομικής οντότητας μπορεί να επιβάλλει την τήρηση των αποστάσεων στις εξέδρες ενός γηπέδου, αν οι ίδιοι οι θεατές δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προσέχουν;

Από την άλλη θέλει πολλή προσοχή… Με 20 και 30 χιλιάδες κρούσματα και την «Όμικρον» να περικυκλώνει και τον Αθλητισμό, δεν νοείται να μπαίνουν στα γήπεδα ανεμβολίαστοι κατά παράβαση των ισχυόντων, για να γίνει το χατίρι σε ορισμένους ή για λίγα παραπάνω εισιτήρια. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ τραγικό…

Ο υποβόσκων φόβος…

…Δεν είναι άλλος φυσικά από το οριστικό λουκέτο και την αναστολή της αγωνιστικής δράσης. Πλέον δεν υπάρχει η απειρία σε καμία πλευρά και ήδη έχουν μπει οι σχετικοί όροι σε συμβόλαια και συμφωνίες. Αν τα μέτρα γίνουν πιο έντονα, τότε χιλιάδες αθλητές (είτε επαγγελματίες είτε αυτοί που ενδύονται τη μάσκα του ερασιτέχνη χωρίς όμως να είναι) θα βρεθούν απέναντι σε δραματικές καταστάσεις.

Αναστολή εργασίας δύσκολα θα προβλεφθεί, πόσο μάλλον για έναν και μόνο τομέα όπως είναι ο Αθλητισμός, και φυσικά όχι για όλους. Οπότε όλοι τρέμουν ότι μπορεί για τρίτη φορά να μπει λουκέτο, καταστρέφοντας πολλά απ’ όσα πρόλαβαν να χτίσουν όλοι μετά τη δεύτερη καραντίνα… Την ίδια στιγμή όμως σε πιο προηγμένες σε όλα τα επίπεδα χώρες, τα γήπεδα έχουν ήδη κλείσει…

Λουκέτα και μέτρα…

Η Βαυαρία είναι το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που έκλεισε τα γήπεδα, με την εικόνα στον αγώνα του Champions League Μπάγερν-Μπαρτσελόνα να είναι χαρακτηριστική. Τα μέτρα ήδη επεκτάθηκαν, και από τις 28/12 οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στη Γερμανία αποφασίστηκε να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. 

Στο Βέλγιο τα ρολά κατέβηκαν για και κάθε αθλητική δραστηριότητα στη χώρα, με τα παιχνίδια να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, σε μια αυστηροποίηση των περιορισμών για τον κορωνοϊό, προκειμένου να καταπολεμηθεί η έξαρση της μετάλλαξης «Όμικρον». 

Στην Ιταλία μέχρι πρότινος τα πράγματα ήταν πιο ελεύθερα. Ωστόσο, όπως είχε γίνει γνωστό, οι οπαδοί θα πρέπει να φορούν μάσκα (συγκεκριμένα την FFP2) καθ’ όλη τη διάρκεια στο γήπεδο, ενώ από Ιανουάριο προβλέπεται ο εμβολιασμός των παικτών για να μπαίνουν γήπεδο!

Στην Αγγλία ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον  έχει ανακοινώσει ότι πλέον οι οπαδοί θα πρέπει να επιδείξουν αποδεικτικό διπλού εμβολιασμού ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.

Στη Γαλλία, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (27/12) αποφασίστηκε να μειωθεί ο ανώτατος αριθμός των φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα στις 5 χιλιάδες θέσεις, ενώ αντίστοιχα θα «πέσει» ο αριθμός και στα κλειστά γήπεδα στις 2 χιλιάδες θέσεις. Στα νέα κυβερνητικά μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση πώλησης και κατανάλωσης ποτών στα γήπεδα.

Στην Ισπανία τέλος, οι ομάδες δεν σταματούν να μετρούν κρούσματα στις τάξεις τους με την «Όμικρον» να έχει κυριαρχήσει και αναμενόταν να επηρεαστεί και ο Αθλητισμός με τοπικά και εθνικά μέτρα… Ήδη τα μέλη των ομάδων πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά(!) σε τεστ, να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους και να αποφεύγουν την είσοδο στα αποδυτήρια μαζικά, ακόμη και να κάνουν ντους στα σπίτια τους!

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.