Καλά τα 800 ευρώ, αλλά μετά τι ακολουθεί;

High Angle View Of Various Sport Equipments On Green Grass
Σενάρια με μελανά χρώματα για την επόμενη ημέρα των συλλόγων

Από τη στιγμή που θεωρείται δεδομένη μία οικονομική ύφεση, από τοπικό έως και παγκόσμιο επίπεδο, το τι θα ακολουθήσει για τους αθλητικούς συλλόγους και ειδικά για τις αθλητικές εταιρείες, όπως είναι ΠΑΕ και ΚΑΕ, είναι άμεσα συνυφασμένο με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, τουλάχιστον προς το παρόν, έσοδα δεν υπάρχουν από καμία πλευρά, οπότε και οι αθλητικού σύλλογοι δεν έχουν λαμβάνειν σχεδόν από πουθενά, πέρα από την όποια ομοσπονδιακή ή κρατική στήριξη που έχει θεσμοθετηθεί στο παρελθόν και όχι τώρα.

Οι συζητήσεις για περικοπές στα συμβόλαια επαγγελματιών αθλητών δίνουν και παίρνουν, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, όμως σιγά σιγά έρχεται στο προσκήνιο και το θέμα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Παράγοντες του Αθλητισμού εκτιμούν ότι τα συμβόλαια που θα είναι σε θέση να προσφέρουν οι επαγγελματικοί αθλητικοί σύλλογοι την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα είναι σαφώς μικρότερα, από τη στιγμή που και τα έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις κτλ θα είναι σίγουρα πιο περιορισμένα.

Η λύση των 800 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση για 45 ημέρες, εφόσον όντως εφαρμόζεται και στους επαγγελματίες αθλητές, μετά και τις τελευταίες διαβουλεύσεις αλλά και ανακοινώσεις από την πλευρά του Υφυπουργού Αθλητισμού, μοιάζει να είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, τον οποίο Θα κληθούν να διασχίσουν όλα τα μέλη  και της παγκόσμιας- και όχι μόνο τοπικής ή πανελλαδικής- αθλητικής κοινότητας. Ήδη εξάλλου παράγοντες ΠΑΕ και ΚΑΕ έχουν αρχίσει και επεξεργάζονται πλάνα για το πώς θα μπορέσουν να κινηθούν την επόμενη αγωνιστική περίοδο, οπότε και όταν αυτή αρχίσει, ενώ Ενώσεις Επαγγελματιών Αθλητών, όπως είναι ο ΠΣΑΠ και ο ΠΣΑΚ, προσπαθούν να κάνουν μία ανάλογη πρώτη ιχνηλάτηση, έστω κι αν ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί Βασικά ζητήματα που αφορούν τα συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ.

Το μπαλάκι σε Ενώσεις και Ομοσπονδίες

Από την άλλη κάποιοι πρώτοι… ψίθυροι για ενίσχυση από τις Ομοσπονδίες προς τους συλλόγους έχουν αρχίσει να ακούγονται, ώστε το επόμενο στάδιο να μην είναι να δούμε ακόμη και επαγγελματικές ομάδες να βάζουν λουκέτο! «Ήδη προ κορωνοϊού είχαμε συλλόγους με ρευστό ιδιοκτησιακό καθεστώς και αδυναμία να ανταποκριθούν είτε πλήρως είτε τουλάχιστον εν μέρει σε υποχρεώσεις προς μέλη τους αλλά και προς τρίτους. Φανταστείτε μέσα σε κλίμα οικονομικής ύφεσης, τι μπορεί να ακολουθήσει, ειδικά αν κάποιοι χρηματοδότες αποφασίσουν να αποχωρήσουν. Ποιος θα αναλάβει έναν σύλλογο, μέσα σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες; Είναι δεδομένη η ανησυχία ακόμη και οριστικό κατέβασμα ρολών σε ομάδες, ειδικά σε χαμηλότερες κατηγορίες» σχολίαζε σχετικά γνώστης των επαγγελματικών δρώμενων, που θέλησε ωστόσο να κρατήσει την ανωνυμία του.

Πιο ρευστό το τοπίο για τους ερασιτέχνες

Πιο περίεργη και ίσως αποδειχθεί και πιο οδυνηρή δείχνει να είναι η κατάσταση στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, εκεί όπου ο αριθμός των αθλητών και των αθλητριών είναι σαφώς μεγαλύτερος και δεν δικαιούνται να λάβουν κάποια αποζημίωση, αφού στα μέτρα δεν συμπεριλαμβάνονται τα όποια οδοιπορικά μπορούσαν να λάβουν από τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν.

Τη στιγμή που σε μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ αναμένονται εξελίξεις ενώ τα μέλη του ΕΣΑΚΕ έχουν ζητήσει να ολοκληρωθεί εδώ και τώρα το πρωτάθλημα, και με φόντο ότι στη Super League τα οικονομικά δεδομένα είναι σαφώς διαφορετικά και μεγαλύτερα, το να πραγματοποιηθούν αυτή τη στιγμή ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της φετινής αγωνιστικής περιόδου, συγκεντρώνει ως σενάριο ολοένα και λιγότερες πιθανότητες σε καθημερινή βάση.

Άλλωστε και τοπικοί παράγοντες έχουν εκφράσει σε ιδιωτικές συζητήσεις τις ανησυχίες τους, αναφέροντας κλασικά ότι προέχει το θέμα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο δεν υπάρχουν καν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις, σε ανεπίσημο έστω επίπεδο από τις ομοσπονδίες οι οποίες εν πολλοίς θα κρίνουν τι θα γίνει και με αυτές τις διοργανώσεις. Άλλο εθνική λίγκα, και άλλο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα εξάλλου…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.