Μακριά από …Ελληνικά χέρια η κούπα με τα «μεγάλα αυτιά»

Παραμένει η …κατάρα κατάκτησης ευρωπαϊκού Τελικού από Έλληνα ποδοσφαιριστή

Λίγοι είναι οι παίκτες που καταφέρνουν να κατακτήσουν το Champions League, μιας και κάθε χρόνο αγωνίζονται γι’ αυτό εκατοντάδες παίκτες με τελικό στόχο το Κύπελλο με τα «μεγάλα αυτιά». Από τις 32 ομάδες των Ομίλων, για να μην υπολογίσουμε σε αυτές και τις αντίστοιχες των προκριματικών γύρων, ζουν με το όνειρο σε κάθε έναρξη της μεγαλύτερης και πιο λαμπρής διασυλλογικής ποδοσφαιρικής γιορτής του πλανήτη, να είναι αυτοί που θα σηκώσουν στο γήπεδο του Τελικού! Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι ότι λίγοι καταφέρνουν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Σε αυτό το …κλειστό κλαμπ παικτών που έχουν σηκώσει την κούπα, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας παίκτης και ευελπιστεί ότι θα γίνει ο πρώτος που θα μπει στη σχετική λίστα, να είναι ο Κώστας Τσιμίκας. Ο αυριανός τελικός ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης είναι η επανάληψη του τελικού του 2018 στο Κίεβο, τότε που είχε κριθεί από τα λάθη του Γερμανού τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, Λόρις Κάριους και τους Μαδριλένους να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του 13ου τροπαίου της πολύχρονης ιστορίας τους.
Αξίζει βέβαια να προσθέσουμε εδώ, ότι οι πρώτοι που πήγαν σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήταν η ομάδα του ΠΑΟ το 1971, αλλά το 2-0 από τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, άφησε τους «πράσινους» με τη …δόξα των ποδοσφαιριστών που έπαιξαν σε έναν τελικό Πρωταθλητριών. Να υπενθυμίσουμε στους νεότερους ότι στον τελικό του ’71 και οι έντεκα που είχε επιλέξει να ξεκινήσουν στην ενδεκάδα ο Φέρεντς Πούσκας ήταν Έλληνες, καθώς και οι πέντε που είχαν μείνει στον πάγκο.

Σε τελικό Champions League έχει βρεθεί και ο Άκης Ζήκος με τη Μονακό, το 2004, αλλά είχε μείνει με τη …γλύκα, μιας και οι παίκτες της Πόρτο του «Special One» Ζοσέ Μουρίνιο είχαν επικρατήσει με 3-0. Ο Ζήκος είχε αγωνιστεί σε όλο τον αγώνα.

Οι Έλληνες των …τελικών
Σε τελικό Κυπέλλου UEFA το 2009 είχε αγωνιστεί και ο Αλέξανδρος Τζιόλης με την Βέρντερ Βρέμης –τον τελευταίο πριν μετονομαστεί την επόμενη χρονιά σε Europa League- κόντρα στην ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ. Η γερμανική ομάδα είχε γνωρίσει την ήττα με 1-2 στην παράταση (κ.δ. 1-1). Ο Τζιόλης είχε περάσει αλλαγή στο 13’ του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης.
Επόμενος Έλληνας που έφθασε σε ευρωπαϊκό τελικό ήταν ο Κώστας Μήτρογλου το 2018 με την Μαρσέιγ, αλλά η Αθλέτικο Μαδρίτης δεν του επέτρεψε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Europa League, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0, στο γήπεδο της Λιόν.
Τελευταίος –χρονικά- Έλληνας που συμμετείχε σε ευρωπαϊκό τελικό ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο οποίος με τη φανέλα της Άρσεναλ το 2019, γνώρισε τη «βαριά» ήττα στο Μπακού με 4-1 από την Τσέλσι. Βέβαια, η μεγαλύτερη επιβράβευση για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή σε εθνικό επίπεδο, ήταν και παραμένει η κατάκτηση του Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.