Με αυτογκόλ οι Γάλλοι, στα πέναλτι οι Πορτογάλοι (videos)

Προκρίθηκαν στους οκτώ και παίζουν μεταξύ τους

Με ήρωα τον μοιραίο του τελικού του Μουντιάλ 2022, η Γαλλία επικράτησε δύσκολα με 1-0 του Βελγίου στη φάση των 16 του Euro 2024 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 22.00 οι τρικολόρ θα αναμετρηθούν για μια θέση στην τετράδα με την Πορτογαλία, που νίκησε στα πέναλτι τη Σλοβενία.
Σε ένα κλειστό και σφιχτό παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα που έπαιξε με προτεραιότητα να μη δεχτεί γκολ και να μην χάσει, οι Γάλλοι κατόρθωσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα με τον παίκτη που αστόχησε στο φινάλε του τελικού με την Αργεντινή στο Κατάρ. Ο Κόλο Μουανί -η μοναδική αλλαγή του Ντιντιέ Ντεσάν στο παιχνίδι (!)- μπήκε στο γήπεδο στο 62′ και στο 85′ έβγαλε από πάνω του … τη στάμπα.
O επιθετικός της Παρί έκανε ωραία κίνηση, σούταρε έχοντας πλάτη στο τέρμα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Μπορεί το γκολ να χρεώθηκε στον Βερτόνχεν ως αυτογκόλ, καθώς η μπάλα κόντραρε στο πόδι του Βέλγου αμυντικού αλλάζοντας πορεία, ήταν όμως ο Κόλο Μουανί εκείνος που πιστώνεται την καθοριστική ενέργεια για το τελικό 1-0.
Γαλλία: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντές, Τσουαμενί, Καντέ, Γκριεζμάν, Ραμπιό, Τουράμ (62′ Κόλο Μουανί), Μπαπέ
Βέλγιο: Καστέλς, Καστάν (88′ Ντε Κετέλερ), Φαές, Βερτόνχεν, Τεάτ, Ονανά, Οπέντα (63′ Μανγκαλά), Ντοκού, Ντε Μπρόινε, Καράσκο (88′ Λουκεμπάκιο), Λουκακού.
Τρία πέναλτι απέκρουσε ο Ντιόγκο Κόστα
Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον γκολκίπερ Ντιόγκο Κόστα η Πορτογαλία πανηγύρισε μια μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2024. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ αφού κράτησε ζωντανή την ομάδα του αποκρούοντας το τετ α τετ του Σέσκο στο 115′, έστειλε το ματς στα πέναλτι (0-0 έπειτα από 120′).
Κι εκεί έκανε το αδιανόητο! Απέκρουσε και τα τρία πέναλτι της Σλοβενίας, την ώρα που οι συμπαίκτες του ήταν εύστοχοι. Κάπως έτσι η Πορτογαλία πήρε το εισιτήριο για την οχτάδα του Euro, όπου θα αντιμετωπίσει σε πρόωρο τελικό (επανάληψη του 2016) τη Γαλλία την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Αμβούργο.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο λίγο έλειψε να γίνει ο μοιραίος για την Πορτογαλία αστοχώντας σε πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης (105′), το οποίο απέκρουσε ο Όμπλακ, όμως στη διαδικασία των πέναλτι εξιλεώθηκε σκοράροντας μαζί με τον Μπρούνο Φερνάντες και τον Μπερνάρντο Σίλβα.
Στο 45+2’ ο Παλίνια σούταρε απ’ το ύψος της περιοχής, αλλά η μπάλα βρήκε τη ρίζα του δεξιού δοκαριού από την εξωτερική πλευρά και κατέληξε άουτ, ενώ στο 89′ ο Ρονάλντο βρέθηκε απέναντι απ’ τον Όμπλακ, ο οποίος τον «νίκησε» σε αριστερό πλασέ.
Το 90λεπτο ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί η Πορτογαλία κέρδισε πέναλτι με τον Ζότα και στο 105′ ο Κριστιάνο ανέλαβε την εκτέλεση θέλοντας να γράψει ιστορία με γκολ σε έκτη σερί διοργάνωση Euro! Ωστόσο ο Όμπλακ πραγματοποίησε μια καταπληκτική επέμβαση και με τη βοήθεια του δοκαριά, διατήρησε το 0-0.
Ακολούθησε ένα… δράμα για τον Κριστιάνο, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης έβαλε τα κλάματα με τους συμπαίκτες του να τον παρηγορούν.
Στο 115′ η Σλοβενία είχε απίθανη ευκαιρία για να σκοράρει! Ο Σέσκο εκμεταλλεύτηκε το τραγικό λάθος του Πέπε, αλλά νικήθηκε στο τετ α τετ από τον Ντιέγκο Κόστα που κράτησε το 0-0, το οποίο παρέμεινε μέχρι τέλους. Κι η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι…
Η διαδικασία των πέναλτι
΄Ίλιτσιτς-απόκρουση Κόστα
Ρονάλντο 1-0
Μπάλκοβετς-απόκρουση Κόστα
Μπρούνο Φερνάντες 2-0
Βέρμπιτς-απόκρουση Κόστα
Μπερνάρντο Σίλβα 3-0
Πορτογαλία: Κόστα, Κανσέλο (117′ Νέλσον Σεμέντο), Ντίας, Πέπε (117′ Ρούμπεν Νέβες), Μέντες, Παλίνια, Μπρούνο Φερνάντες, Βιτίνια (65′ Ζότα), Λεάο (76′ Φρ. Κονσεϊσάο), Μπερνάρντο Σίλβα, Κριστιάνο Ρονάλντο.
Σλοβενία: Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Ντρούκιτς, Μπίγιολ, Μπάλκοβετς, Τσέριν, Έλσνικ (106′ Ίλιτσιτς), Στογιάνοβιτς (86′ Βέρμπιτς), Μλάκαρ (74′ Στάνκοβιτς), Σπόραρ (74′ Τσέλαρ), Σέσκο.
Δείτε τα στιγμιότυπα των δύο αγώνων:







Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.