Μπέρδεμα και αναστάτωση για το Μητρώο της ΓΓΑ: Τρέχουν και δεν φτάνουν τα σωματεία!

Ενώ δόθηκε παράταση μέχρι 31/07/22, τώρα καταληκτική ημερομηνία δίνεται η 30/09/21!

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβαν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις ήδη από χθες το βράδυ από τη Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ και που αναφέρει ως καταληκτική ημερομηνία για εγγραφή στο Μητρώο την 30η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ήταν αρκετό για να φέρει αναστάτωση και τα ερωτήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο…!

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση από τη Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού αναφέρει τα εξής: «Με βάση την υπουργική απόφαση 398989/ΦΕΚ τ.Β/3920/25-8-2021 που αφορά στην τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το μητρώο 2021 (168038/15-4-2021, Β/1593), καθορίζεται ως τελική ημερομηνία υποβολής ολοκληρωμένων αιτήσεων για το μητρώο 2021 η 30η Σεπτεμβρίου 2021. Η προθεσμία αυτή αφορά στην υποχρέωση υποβολής όλων των σωματείων (εγγεγραμμένων και μη)  ολοκληρωμένων αιτήσεων για το μητρώο 2021.

Προσοχή! Υπενθυμίζουμε ότι η μη υποβολή της αίτησης μέχρι 30/9/2021 θα οδηγήσει στην αυτόματη διαγραφή του σωματείου από το μητρώο».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η «ξύλινη» υπηρεσιακή γλώσσα έφερε αναστάτωση σε Ενώσεις και Σωματεία που προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το ενημερωτικό σημείωμα της ΓΓΑ, με τα μέλη τους να φοβούνται ότι τελικά η παράταση για τα τέλη του 2022 δεν ισχύει και μάλιστα αρκετοί προσπαθούν να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες για το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα της Γραμματείας, που διαψεύδει ουσιαστικά τον εαυτό της! Αυτό γιατί η ανακοίνωση της ΓΓΑ από την 3η Σεπτεμβρίου αναφέρει τα εξής: «Παρατείνεται έως τις 31/07/2022, για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας, η προθεσμία οριστικής εγγραφής τους (όσων δεν έχουν ήδη εγγραφεί) ή τελικής επικαιροποίησης των στοιχείων τους (όσων είναι ήδη εγγεγραμμένα) στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων,  προκειμένου να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ ή τους ΟΤΑ.

* Παρατείνεται έως τις 31/07/2022 η προθεσμία λήψης της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης, για όσα ερασιτεχνικά σωματεία στη χώρα δεν την διαθέτουν και της εγγραφής τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να μην διαγραφούν αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της κάθε Ομοσπονδίας την 01/08/2022.

Κατά συνέπεια, δικαιούνται να συμμετάσχουν και τη φετινή αγωνιστική σεζόν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε τότε: «Ουσιαστικά δίνουμε μια 11μηνη παράταση στα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, θέτουμε πιο ελαστικά χρονικά όρια ώστε να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της αθλητικής νομοθεσίας και να νομιμοποιηθούν.

Στόχος ήταν και είναι να υπάρξει ένα ξεκάθαρο τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό και με διαφάνεια να μπορούμε να ενισχύουμε τα νόμιμα, τα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία. Να υπάρχει τάξη σε όλα τα αθλήματα, να συμμετέχουν χωρίς άγχος οι αθλητές μας, να εμπιστεύονται οι γονείς τα παιδιά τους σε αθλητικά σωματεία που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, τα οποία να λειτουργούν σωστά».

Μέχρι στιγμής ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα, και τα σωματεία περιμένουν την τελική ερμηνεία, ίσως ακόμη και αλλαγή της σχετικής ανακοίνωσης, από την πλευρά της ΓΓΑ…

Νεότερη ενημέρωση: Αυτό που προκύπτει στο πλαίσιο της διερεύνησης του όλου θέματος είναι ότι όλα τα σωματεία που θέλουν να εγγραφούν στο Μητρώο πρέπει να καταθέσουν φάκελο, έστω και ελλιπή, μέχρι 30/09 και να κάνουν μέχρι την ίδια ημερομηνία αίτημα για την ειδική αθλητική αναγνώριση. Όσα έχουν εγγραφεί πάλι θα πρέπει να κάνουν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία επικαιροποίηση των στοιχείων τους για να πάρουν τη χρηματοδότηση. Από την άλλη, όσα σωματεία δεν έχουν εγγραφεί, θα πρέπει να περιμένουν μετά την 30η Σεπτεμβρίου του 2021 να ανοίξει και πάλι το σύστημα, προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο για το 2022.

Κακά τα ψέματα, όμως στα σωματεία και στις Ενώσεις έχει μείνει η παράταση της 31/07/2022. Γι’ αυτό και ήδη πολλοί τρέχουν και δεν φτάνουν, ενώ άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά!

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.