«Ο κόσμος έχει καταλάβει πόσο αγαπάω τη Νίκη κι αν θέλει, θα μείνω για πολλά χρόνια»

Αποκλειστική εφ ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Magnesiasports του Αλέξη Παπακωνσταντίνου

O μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη Βόλου Αλέξης Παπακωνσταντίνου έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο magnesiasports την Τετάρτη (29/7) στο «Παντελής Μαγουλάς».  Ο ισχυρός άνδρας των κυανόλευκων ανέφερε ότι το ρόστερ είναι 90% συμπληρωμένο, ενώ επισήμανε ότι τρεις Αργεντινοί θα έρθουν στον Βόλο αρχές Αυγούστου, συμπληρώνοντας πως το βιογραφικό τους είναι πολύ καλό, αλλά θα χρειαστούν χρόνο προσαρμογής, και πως μαζί με τους νεοαποκτηθέντες έχουν παραμείνει και άλλοι τρεις ξένοι από τη περσινή περίοδο. Υπογράμμισε δε πως οι καινούργιοι ξένοι έρχονται, για να πάρουν υπεραξία τόσο οι ίδιοι όσο και η ομάδα, ενώ τόνισε ότι η επιλογή τους έγινε μετά από δουλειά μηνών τόσο του κ. Βεργέτη όσο και του κ. Στύλα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πήγαμε στα τυφλά».

Ακόμη, χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση για τη διακοπή του πρωταθλήματος της Football League και γι’ αυτό ζήτησε να αποκατασταθούν με την αναδιάρθρωση οι ομάδες που διεκδικούσαν άνοδο, μεταξύ αυτών και η Νίκη, ενώ έκανε λόγο για … τρέλα, αναφερόμενος στην απουσία δυνατότητας να κάνουν οι ομάδες τον προγραμματισμό τους, όπως θέλουν, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Παράλληλα, δήλωσε ότι τη Νίκη την ενδιαφέρει να έχει δυνατούς αντιπάλους σε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα με αναβαθμισμένο ποδοσφαιρικό προϊόν και με την εφαρμογή αυστηρών προϋποθέσεων για τους συλλόγους.

Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του Στάικου Βεργέτη, μιλώντας για άνθρωπο με φοβερές ικανότητες, ο οποίος, παρά το ότι έχει επιφορτιστεί εκτός από την πρώτη ομάδα και με την οργάνωση της ακαδημίας, θα τα καταφέρει σε όλα, καθώς φέτος είναι διαφορετική η οργάνωση της ΠΑΕ και θα αποφορτιστεί από κάποιες λεπτομέρειες.

Πέρα απ’ αυτά σημείωσε ότι θα μπορούσε να μείνει για πολλά χρόνια στη Νίκη, αν και εφόσον ο κόσμος το θέλει, αλλά πρόσθεσε πως μία ΠΑΕ δεν πρέπει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα πρόσωπα και να βρει τρόπους να είναι αυτάρκης, ώστε, αν αποχωρήσουν αυτά τα πρόσωπα, να υπάρχουν σταθερές βάσεις, για να μην καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα που δημιουργήθηκε.

Ακολούθως, ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου λέει ότι η ΠΑΕ θα παλέψει να πάρει το Πανθεσσαλικό για τους επίσημους αγώνες της, χαρακτηρίζοντας αβέβαιη την εξέλιξη που θα έχει το όλο θέμα, κάνοντας λόγο και για την εναλλακτική λύση της Νεάπολης, ενώ για το βοηθητικό του Πανθεσσαλικού εμφανίστηκε πολύ πιο αισιόδοξος.

Τέλος, τονίζει ότι η αποδοχή του κόσμου προς τη διοίκηση της ΠΑΕ Νίκη οφείλεται στο γεγονός πως έχει καταλάβει ότι αυτός και οι συνεργάτες του έχουν την ίδια αγάπη μ’ αυτόν για την ομάδα και τον σύλλογο.

Ας ξεκινήσουμε με ένα θέμα της επικαιρότητας. Οι ομάδες της Superleague 1 απαίτησαν να μη γίνει αναδιάρθρωση στη δική τους κατηγορία και απείλησαν ότι δε θα κατέβουν, αν συμβεί το αντίθετο. Πιστεύεις, ότι αν γίνει αυτό, δημιουργείται πρόβλημα και με την αναδιάρθρωση πιο κάτω κατηγορίες ή ότι δε θα επηρεάσει τελικά; Πώς αξιολογήσατε αυτό το θέμα ως διοίκηση;

«Στην Ελλάδα ξεκίνησε μία αναδιάρθρωση ανάποδα, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω, και την άρχισε η ΕΠΟ. Από τη στιγμή που έχεις ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία σε πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν, όπως είναι της Γ’ Εθνικής, της Football League και της Super League 2, αυτό πρέπει να τελειώσει με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αδικηθούν ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο και ομάδες που διεκδικούσαν την παραμονή, να ανέβουν οι μεν και να μην πέσουν οι δε. Αυτό είναι το πλαίσιο που θεωρούμε εμείς ως διοίκηση ότι είναι το πιο σωστό.

Το πρωτάθλημα της Superleague 1 αντίθετα με το δικό μας ολοκληρώθηκε και απομένει μόνο το μπαράζ ανάμεσα στην ομάδα που τερμάτισε προτελευταία με τον δευτεραθλητή της Super League 2. Εμείς το είχαμε τονίσει στις συνεδριάσεις της Λίγκας και δημοσίως ότι πρέπει πρώτα να γίνει τροποποίηση της προκήρυξης και μετά να πάμε σε οριστική διακοπή του πρωταθλήματος και επικύρωση της βαθμολογίας.

Με έναν τρόπο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, μη νόμιμο και μη προβλεπόμενο, πάρθηκε απόφαση στο συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ 2 για οριστική αναβολή, ενώ τα ίδια τα μέλη της Football League δεν το υπερψήφισαν ποτέ αυτό. Αυτή η απόφαση δεν έχει νόμιμη βάση. Έχουμε και έγγραφα που πιστοποιούν ότι εμείς ως Football League δε συναινέσαμε ποτέ».

Δηλαδή θεωρείτε ως διοίκηση πραξικοπηματική την απόφαση;

“Ουσιαστικά, ναι. Από τη στιγμή που γίνεται κάτι τέτοιο και διακόπτεται ένα πρωτάθλημα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τη δική μας, ενώ στα τρία παιχνίδια που έμεναν, διεκδικούσαμε την άνοδο, πλήττεται το έννομο συμφέρον μας. Ψήφισε η Super League 2 να γίνει διακοπή στη Football League. Δε γίνονται αυτά. Εμάς και μέχρι την Καβάλα που διεκδικούσε κάτι καλύτερο, δεν είναι δίκαιο να μας αφήσουν να παίξω. Αν είχε ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, όπως έγινε στη Σούπερ Λιγκ 1 βάσει της προκήρυξης, είναι άλλη συζήτηση. Στη δική μας κατηγορία πρέπει να αποκατασταθούν οι ομάδες που είχαν προσδοκίες ανόδου. Και από νομικής άποψης αυτό είναι δίκαιο».

Πόσο επηρεάζεται ο προγραμματισμός σας από τις εξελίξεις για την αναδιάρθρωση;

«Δεν υπάρχει κάτι οριστικό και τον τελευταίο λόγο τον έχει η ΕΠΟ, η οποία βάσει των προτάσεων που γίνονται θα προσπαθήσει να βρει μία χρυσή τομή. Πρέπει να συμβιβάσει δύο αντίθετα δεδομένα, καθώς στη Super League 1 το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες όχι. Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση πρέπει να μην αδικεί τις ομάδες που είχαν πιθανότητες είτε ανόδου παραμονής.

Έχουμε χαράξει ένα πλάνο σχεδόν ανεξαρτήτως κατηγορίας. Αυτό που μας πάει λίγο πίσω και το σεβόμαστε είναι ότι κάποιοι παίκτες θεωρούν πως το να πέσουν κάτω από τη Σούπερ Λιγκ 2 δεν αρμόζει στην καριέρα τους.

Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει 29 Ιουλίου και να μην ξέρουμε σε ποια κατηγορία θα παίξουμε και πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, γιατί πρέπει να κανονίσει την προετοιμασία, τα φιλικά, να μαζέψεις το ρόστερ. Υποτίθεται ότι θα είχαμε μάθει έναν μήνα πριν πού θα παίξουμε και δεν πρόκειται να το μάθουμε σίγουρα πριν τις 3 Αυγούστου. Με όλη την αβεβαιότητα, που διακρίνω, πιστεύω ότι θα το μάθουμε μέσα στον Αύγουστο. Εμείς θα αναγκαστούμε να ξεκινήσουμε προπονήσεις και να μαζέψουμε όλους τους ποδοσφαιριστές που θα ‘ναι σίγουρα στο ρόστερ, για να ξεκινήσουν την προετοιμασία. Είναι τρέλα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να πορευθούμε βάσει αυτής. Δεν μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα αποφύγουμε τέτοια αβεβαιότητα και θα μπορεί η κάθε ομάδα να κάνει τον προγραμματισμό της».

Αισθάνεσαι με όλο αυτό που επιχειρείται ότι υπάρχουν και ομάδες οι οποίες προσπαθούν να κερδίσουν πράγματα που δεν τους ανήκουν;

«Κάθε ομάδα προσπαθεί να διεκδικήσει το καλύτερο με βάση τα συμφέροντά της και αυτό δεν το θεωρώ απαραίτητα μεμπτό. Γι’ αυτό υπάρχουν οι προκηρύξεις, οι λίγκες, η ΕΠΟ αλλιώς θα επικρατήσει  αναρχία.

Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που έρχονται ομάδες οι οποίες δεν είναι σωστά δομημένες. Πολλοί νομίζουν ότι φτιάχνουν μία ομάδα και μπορούν να παίξουν στη Β’ Εθνική. Εμάς αυτή η σεζόν σίγουρα μας έδωσε τις βάσεις, για να μπορούμε να σταθούμε καλύτερα σε όλους τους τομείς  στη Β’ Εθνική. Χωρίς αυτή τη μεταβατική χρόνια θα ήταν πιο δύσκολο για μας να σταθούμε καλά στη Β’ Εθνική.

Έχω μία επιφύλαξη κατά πόσο ορισμένες ομάδες μπορούν να τα βγάλουν πέρα, επειδή μόνο έβαλαν ένα Χ ποσό και πήραν κάποιους παίκτες, σε μία κατηγορία που θα είσαι ένα σκαλοπάτι κάτω από τη Σούπερ Λιγκ 1. Έχεις άλλες απαιτήσεις σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο οικονομικά.

Αν γίνουν δύο όμιλοι με 32 ομάδες και μπουν σοβαρές προϋποθέσεις, όπως μετοχικό κεφάλαιο, αδειοδότηση, που θέλουν πολλή οργάνωση να τα φέρεις εις πέρας, και δουν η ΕΠΟ και η Λίγκα ότι οι ομάδες ανταποκρίνονται, τότε να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο μοντέλο. Όμως, δε γίνεται να λέμε αυθαίρετα ένα νούμερο, χωρίς να ξέρουμε όλες τις παραμέτρους, όπως το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Σε μία κατηγορία που χρειάζεσαι 600.000 ευρώ το λιγότερο για μπάτζετ, αυτές οι ομάδες πώς θα σταθούν;

Όταν κρατάς δύο ομάδες που τερματίζουν με μηδέν και μείον βαθμούς και τώρα θέλεις να τις ξαναβάλεις, ξέρεις από την αρχή ποιοι θα τερματίσουν τελευταίοι. Το ποδόσφαιρο έχει πάρει υπεραξία παγκοσμίως εκεί που υπάρχουν οργανωμένες λίγκες και σταθερές ομάδες και προσπαθούν να αυξήσουν την αξία του προϊόντος, για να το πουλήσουν. Εμείς εδώ κάνουμε το αντίθετο και κάθε ομάδα κοιτάει το δικό της συμφέρον.

Εμάς δε μας ικανοποιεί ως διοίκηση να παίζουμε με θεωρητικά πιο αδύναμους αντιπάλους. Αυτό ουσιαστικά απαξιώνει το προϊόν και οι λίγκες πρέπει να κάνουν αυστηρή αυτοκριτική. Για μένα είναι το καλύτερο να έχεις ομάδες με πληρωμένους παίκτες, που πατάνε καλά στα πόδια τους και έχουν δυναμική και καλές εγκαταστάσεις. Αυτό για μένα θα είναι το καλύτερο. Δεν έχει νόημα να υπάρχουν αδύναμες ομάδες. Μέσα από τον ανταγωνισμό γίνεται όλο το σύστημα καλύτερο. Στην Ελλάδα γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός με τέσσερις ταχύτητες ομάδων. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει κάποια στιγμή. Στη Football League είχαμε φέτος νέους επιχειρηματίες και εγώ το ακούω σαν άλλοθι αυτό που λένε «έλα, μωρέ, στην Ελλάδα πάντα έτσι ήταν».

Πιστεύεις βάσει όλων όσων υποστηρίζεις ότι εσύ προσωπικά και η Νίκη Βόλου αντιπροσωπεύετε κάτι νέο στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Δεν το θεωρώ κάτι νέο, αλλά αυτονόητο. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι τα αυτονόητα στην Ελλάδα γίνονται επαναστατικά. Είναι να τρελαίνεσαι, γιατί είμαστε μία χώρα που δεν έχουμε έλλειμμα από ταλέντο, ούτε από διοικούντες, ούτε από ποδοσφαιριστές, ούτε από εγκαταστάσεις. Αυτό που μας λείπει είναι η θέληση ν’ αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Το βλέπεις σε όλα τα επίπεδα. Η φιλοσοφία μας είναι ότι με κόπο και αφοσίωση μαθαίνουμε και μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Σε ό,τι αφορά τον ποδοσφαιριστή, είναι εργαζόμενος και δεν μπορείς να μην τον έχεις πληρωμένο και να μην του παρέχεις όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μετά να απαιτείς απ’ αυτόν να αποδίδει. Στη Σούπερ Λιγκ 1 γίνεται αυτό, αλλά πρέπει να γίνει και σε όλες τις κατηγορίες».

Σε τι βαθμό είναι αυτή τη στιγμή συμπληρωμένο το ρόστερ;

«Πιστεύω ότι είναι στο 90%. Έχω αφουγκραστεί ότι ο κόσμος περιμένει ανακοινώσεις, αλλά δεν το κάνουμε σκόπιμα, γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες με τους ξένους, καθώς τα ταξίδια πλέον είναι πιο δύσκολα λόγω κορωνοϊού με τις βίζες και γενικά από άποψη γραφειοκρατίας. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πρώτα ότι πατάνε τα πόδια τους σε ελληνικό έδαφος.

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δημιουργήσει μία αξιοπιστία απέναντι στους φιλάθλους μας και δε θέλουμε να προκαλέσουμε ενθουσιασμό και μετά να κολλήσει κάπου ένα θέμα, καθώς μετά θα πρέπει να το αναιρέσουμε. Καλύτερα να περιμένει λίγο ο κόσμος και να κάνει υπομονή. Έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολα θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα πριν τις αρχές ή μέσα Οκτωβρίου.

Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις, ενώ αρχές Αυγούστου περιμένουμε να φτάσουν οι Αργεντινοί, αν όλα πάνε καλά. Το σκεπτικό της διοίκησης είναι με τις μεταγραφές ξένων είναι να κάνουν τη διαφορά σε όποια κατηγορία και να είμαστε.

Έχει γίνει φοβερή δουλειά από το τεχνικό team, από τον κ. Βεργέτη και τον κ. Στύλα. Έχουν ασχοληθεί πάρα πολύ και έχουν ξοδέψει άπειρες ώρες κι όχι μόνο βλέποντας ένα βίντεο με highlight. Το μόνο που δεν έχει γίνει είναι να έχουν ταξιδέψει στην Αργεντινή να τους δουν να παίζουν. Έχει γίνει μία προεργασία για την απόκτηση αυτών των Αργεντινών δυόμισι μηνών. Δεν πήγαμε στα τυφλά. Τόσο ο κ. Βεργέτης όσο και ο κ. Στύλας έχουν δει αρκετούς ολόκληρους αγώνες και θεωρώ ότι σε μία επαγγελματική ομάδα αυτή είναι μία διαδικασία που πρέπει να “τρέχει” όλον τον χρόνο. Δηλαδή να έχεις μία συνεχή επαφή με τις ξένες αγορές που σε ενδιαφέρουν μέσω και κάποιων σκάουτερ κι όχι να ασχολείσαι για έναν μήνα, ώστε να φέρεις κάποιους παίκτες ως περιουσιακό στοιχείο, να τους αναπτύξεις και να πάρουν και υπεραξία και η ομάδα και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Όταν κάνεις μία μεταγραφή, ευελπιστείς ότι μέσα από την προπόνηση και την ανάπτυξη του παίκτη θα βοηθηθεί και ο παίκτης και η ομάδα. Το σκεπτικό μας είναι αυτός ο παίκτης να μπορεί να ανταποκριθεί και στην κατηγορία που είμαστε και στην επόμενη.

Βέβαια, οι Αργεντινοί χρειάζονται απαραίτητα και κάποιον χρόνο προσαρμογής. Πάντως το βιογραφικό τους είναι πάρα πολύ καλό».

Πόσοι θα είναι οι ξένοι παίκτες στη Νίκη;

«Ο αριθμός των ξένων είναι και θέμα προκήρυξης. Δεν πρέπει να υπερβείς τον μέγιστο αριθμό, γιατί θα ήταν ανεύθυνο να φέρεις μία μεταγραφή, για την οποία ξόδεψες χρήματα, και να κάθεται στον πάγκο. Αν έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα παίζουμε σε μία κατηγορία που ο αριθμός των ξένων θα είναι μεγαλύτερος, τότε σαφώς θα εξετάσουμε κάποια άλλη απόκτηση.

Βέβαια, δεν έχουμε κάποια μανία με τους ξένους ποδοσφαιριστές, πάντα εξετάζουμε και την εγχώρια αγορά. Όταν υπάρχουν αξιόλογα παιδιά και Έλληνες, θέλουμε να τους δώσουμε μία ευκαιρία. Στόχος μας είναι μεσοπρόθεσμα να παίζουν και παιδιά από τον Βόλο και τη Μαγνησία στην πρώτη ομάδα. Πολλές φορές, δυστυχώς ή ευτυχώς, η ξένη αγορά μπορεί να σου δώσει κάτι επιπλέον και να κάνει τη διαφορά. Εύχομαι και το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει τέτοια ταλέντα, που να μη χρειάζεται συνέχεια να πηγαίνεις σε ξένες αγορές, αλλά αυτό είναι θέμα μακροπρόθεσμου προγραμματισμού».

Ως τώρα η Νίκη έχει τρεις ξένους από πέρσι και τρεις νέους;

«Ναι, πέφτεις μέσα».

Διαπιστώνω μία τυφλή εμπιστοσύνη στον Στάικο Βεργέτη. Είναι ο άνθρωπος που θα τον ρωτήσετε για τα πάντα, ακόμη και για μη αμιγώς ποδοσφαιρικά ζητήματα;

«Η δουλειά οποιασδήποτε διοίκησης είναι να διαχειριστεί με τον ιδανικότερο τρόπο τα περιουσιακά της στοιχεία που είναι και άυλα και έμψυχα. Αυτό σημαίνει ότι στελεχώνουμε την ομάδα με διοικούντες σε κάθε τομέα, που μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο τους  και να αξιοποιήσουν αυτά τα στοιχεία στο μέγιστο. Σαφέστατα θεωρούμε ότι ο κ. Βεργέτης έχει να προσφέρει πέρα από το αγωνιστικό και την ακαδημία και στον οργανωτικό τομέα και έχει να προσφέρει σε γνώσεις περισσότερο από έναν μέσο προπονητή, που θα έκανε μία δίωρη προπόνηση τη μέρα και θα … εξαφανιζόταν.

Από την άλλη ως διοίκηση πρέπει να τον αποφορτίσουμε από το να ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια. Σίγουρα έχει γνώσεις και του έχουμε εμπιστοσύνη, αλλά ως διοίκηση πρέπει να του δώσουμε όλα τα εφόδια, για να κάνει τη βασική του δουλειά που είναι σε αγωνιστικό επίπεδο, ώστε η ομάδα να διεκδικήσει ό,τι μπορεί. Αυτό είναι το πρώτο του μέλημα.

Ασφαλώς τον ρωτάμε και για άλλα ζητήματα όπου έχει γνώσεις, γιατί χρειάζεται να έχεις τη γνώμη από άτομα που τα εκτιμάς και τα σέβεσαι. Γι’ αυτό θέλουμε να έχουμε περισσότερα άτομα στις Γενικές Συνελεύσεις και να γίνουν μέτοχοι. Όσες περισσότερες ιδέες έχεις, τόσο το καλύτερο. Κάποιες δε θα μπορέσεις να τις υλοποιήσεις, αλλά αποκτάς πολλές προσλαμβάνουσες.

Όμως, το πρώτο του μέλημα του κ. Βεργέτη είναι η πρώτη ομάδα και το δεύτερο να βοηθήσει στην οργάνωση της Ακαδημίας, ώστε να υπάρχει μία συνοχή και ένα πλάνο προπόνησης και ανάπτυξης των νέων παιδιών, προκειμένου μακροπρόθεσμα να μπορεί ένα παιδί να πάει από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα  μέσα από μία ενιαία φιλοσοφία, στην οποία δε θα χρειάζεται να προσαρμοστεί.

Στην υλοποίηση αυτού του πλάνου ο κ. Βεργέτης  είναι κομβικός,  γιατί αυτός θα περνά τη νοοτροπία, τον τρόπο προπόνησης και το στίγμα στην ακαδημία».

Θεωρείς ότι θα αντέξει να ασχοληθεί με όλα αυτά μαζί;

«Σίγουρα θα αντέξει, γιατί είναι ένας άνθρωπος με φοβερές ικανότητες και φοβερή όρεξη για δουλειά. Σαφώς δεν είναι μόνος του, γιατί και εμείς ως διοίκηση κοιτάμε να τον πλησιάσουμε με άλλα ικανά άτομα, που θα φέρουν εις πέρας το έργο τους. Φέτος έχουμε μία δομή στην ομάδα που θα τον αποφορτίσει από το να ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια. Στόχος είναι ο σύλλογος ακόμη κι αν φύγει ένα άτομο, να κρατήσει την τεχνογνωσία και να μπορεί να την εφαρμόσει ανεξαρτήτως προσώπων».

Είναι στο πλάνο της διοίκησης φέτος να κάνει μία τέτοια επένδυση αυξάνοντας το μπάτζετ, ώστε, αν η Νίκη παίξει στη Superleague 2, να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες για άνοδο στη Super League 1; Και το ρωτάω, διότι τη σεζόν που τελείωσε επένδυσες πολλά χρήματα από την τσέπη σου και φέτος ενδεχομένως να βάλεις ακόμη περισσότερα και κάποια στιγμή θα ήθελες να κάνεις απόσβεση, κάτι που το εγγυάται η πρώτη κατηγορία από πλευράς εσόδων. 

« Όποιος βλέπει το ποδόσφαιρο σαν επένδυση πάντα θα βγει χαμένος, ειδικά στην Ελλάδα.  Αλλά και πάλι ομάδες στα κορυφαία πρωταθλήματα είναι μείον στον ισολογισμό τους. Αν δεις τον ισολογισμό της Τσέλσι για παράδειγμα, δε διαπιστώνεις ότι βγάζει λεφτά. Σαφώς φέτος έχουμε πει ότι σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν είμαστε θα πρωταγωνιστήσουμε. Αυτό, ωστόσο, έχει να κάνει με πολλά κομμάτια πέρα από το οικονομικό. Δε σημαίνει ότι στο ποδόσφαιρο θα βάλω ένα Χ ποσό κι αυτό θα μου εξασφαλίσει ότι θ’ ανέβω κατηγορία. Είναι πολλά που παίζουν ρόλο, η τύχη, τα εξωαγωνιστικά, οι μικρές λεπτομέρειες.

Πρέπει να πάψουν οι ομάδες να ταυτίζονται με ένα πρόσωπο ή μία διοίκηση. Για μένα είναι ευχής έργον να λένε Νίκη Βόλου και να μην αναφέρουν ούτε τον Βενέτη ούτε τον Παπακωνσταντίνου. Κανέναν.

Κάθε ΠΑΕ πρέπει να έχει τη δική της δυναμική, να είναι αυτάρκης και να μην εξαρτάται από τον κάθε Βενέτη και τον κάθε Παπακωνσταντίνου και πόσο θα θελήσει να επενδύσει, αλλά από τι περιουσιακά στοιχεία έχει και πόσο θα τα αναπτύξει. Γι’ αυτό και οι ομάδες πρέπει να το δουν περισσότερο σοβαρά, γιατί όσο πιο δυνατό είναι το κάθε πρωτάθλημα, τόσο περισσότερο εμπορικό γίνεται. Έτσι, κάθε ομάδα γίνεται και πιο αυτάρκης και αποφεύγουμε να βρίσκουμε λιγότερο νόμιμους τρόπους, για να καλύψουμε κάποια κενά. Επομένως, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη γίνεται την ΠΑΕ. Η απόσβεση στο ποδόσφαιρο θέλει πολύ μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Πώς μπορείς να κάνεις απόσβεση σε ένα-δύο χρόνια, όταν επενδύεις σε μία ακαδημία με 11χρονα παιδιά;».

Άρα, θα σε βλέπουμε για καμία δεκαετία τουλάχιστον στη Νίκη…

«Στη ζωή ποτέ δεν ξέρεις. Αν υποθέσουμε ότι εγώ θα ασχοληθώ άλλα δέκα χρόνια με τη Νίκη, πρέπει να πούμε ότι η ζωή ενός ανθρώπου ξεφεύγει από την ιστορία του συλλόγου, που μετρά πολύ περισσότερα χρόνια, γι’ αυτό και μία ομάδα δεν πρέπει να ταυτίζεται με ένα πρόσωπο».

Πέρα απ’ αυτό, θα ήθελες να καθίσεις πολλά χρόνια στη Νίκη, γιατί το όραμά σου θέλει χρόνια να υλοποιηθεί;

«Αν με τον Βασίλη (σ.σ. Βενέτη) θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στον σύλλογο κι αν οι φίλαθλοί μας θέλουν στην πορεία, ευχαρίστως να καθίσω για όσο χρόνο είμαι χρήσιμος και έχω τη διάθεση να προσφέρω. Είναι δύσκολο να δώσεις ένα χρονοδιάγραμμα. Δεν είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια να πει κάποιος “εγώ τον φτιάχνω και θα καθίσω άλλα δέκα”. Η Νίκη είναι μία ιδέα, που ανήκει στη Νέα Ιωνία, στον κόσμο της, σε όλους τους οπαδούς, σε όλους τους παράγοντες που έχουν περάσει πριν. Έρχεσαι για ένα χρονικό διάστημα, την υπηρετείς και προσπαθείς να την παραδώσεις σε μία καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τη βρήκες.

Μία διοίκηση είναι πετυχημένη, αν, όταν αποχωρήσει, η ομάδα έχει μία δυναμική συνέχεια. Έτσι θα είναι πετυχημένη μία διοίκηση. Αντίθετα, θα έχεις αποτύχει και μετά θα γκρεμιστεί όλο αυτό το οικοδόμημα. Οπότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα γενιά διοικούντων, για να το συνεχίσουν όλο αυτό. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βάλουμε όλες αυτές τις βάσεις. Κάποια στιγμή θα αποχωρήσουμε».

Συνεχόμενα ταξίδια Λονδίνο-Θεσσαλονίκη-Βόλος, επιχειρήσεις δικές σου που διοικείς στην Αγγλία, μία μεγάλη ομάδα που διοικείς στην Ελλάδα. Είναι φορές που τρελαίνεσαι και λες “δεν αντέχω άλλο”;

«Όχι. Πολύ σπάνια να το πω αυτό. Η ζωή είναι εμπειρίες κι αυτό της δίνει ενδιαφέρον και ομορφιά. Στην ΠΑΕ πραγματικά είμαστε μία ομάδα και τις αποφάσεις δεν τις παίρνουμε μόνο εγώ και ο κ. Βενέτης. Έχουμε αρχίσει να χτίζουμε μία ομάδα ανθρώπων. Δεν είναι ότι όλα περνάνε από μας τους δύο κι έτσι πρέπει να γίνει».

Μια που αναφέρθηκες στους συνεργάτες σου, θα ήθελα ένα σχόλιο για τον καθένα:

«Με τον Βασίλη Βενέτη είμαστε συνεργάτες. Χωρίς αυτόν δε θα υπήρχα ποτέ στη Νίκη. Είμαστε συνοδοιπόροι.

Με τον Ρήγα Στύλα ξεκινήσαμε μαζί πέρσι το καλοκαίρι. Κι αυτός εργάζεται πάρα πολύ σκληρά και οι μεταγραφές ξένων παικτών που κάναμε πέρσι, πιστεύω ότι ήταν οι πιο πετυχημένες στην κατηγορία και από τις λίγες που πρόσφεραν τόσο κι αυτό φάνηκε από τις προσφορές που είχαν από αρκετές ομάδες, κάτι που αποδεικνύει την αξία τους. Οπότε είναι πετυχημένος σ’ αυτό το κομμάτι.

Άριστος συνεργάτης, πολύ πιστός, πολύ εργατικός και θα συνεχίσει φέτος στο ίδιο πόστο. Σχηματίζει το ρόστερ μαζί με τη διοίκηση και τον κ. Βεργέτη. Ίσως φέτος να μη χρειάζεται να συνοδεύει την ομάδα σε κάποιους αγώνες, αλλά και σε μεγαλύτερες ομάδες ο τεχνικός διευθυντής δεν είναι απαραίτητα πάντα με την ομάδα. Σε κάποιους αγώνες εκτός έδρας μπορεί να είναι, αλλά ένας τεχνικός διευθυντής να είναι συνεχώς με την αποστολή της ομάδας δεν εξυπηρετεί και κάποιο σκοπό. Οπότε η παρουσία του στις αποστολές ίσως μειωθεί.

Ο Κώστας Καραγεωργόπουλος είναι ένα νέο παιδί, με το οποίο ξεκινήσαμε επίσης πέρσι το καλοκαίρι τη συνεργασία μας. Είναι “επένδυση” για την ομάδα κι έχει πιο άμεση … απόσβεση. Ανέλαβε ένα πολύ σημαντικό πόστο, σε μία ΠΑΕ, σε μία αρκετά νεαρή ηλικία. Έχει χαράξει ανοδική πορεία, έχει όρεξη για δουλειά, σιγά-σιγά μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα. Είναι ένας συνεργάτης που δούλεψε για την ομάδα περισσότερο, κατά την εποχή του κορωνοϊού, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα κι αυτό μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Θα συνεχίσει και του χρόνου στο ίδιο πόστο κι ευελπιστούμε να μείνει πολλά χρόνια, όσα χρόνια θέλει, στην ομάδα και να συνεχίσει το έργο του.

Έχει πολλά περισσότερα να δώσει στην ομάδα, από αυτήν τη σκοπιά. Έχει νέες ιδέες, ταιριάζει με τη φιλοσοφία που έχουμε ως ΠΑΕ, σύμφωνα με την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα γενιά διοικούντων που θα αγαπούν την ομάδα και θα την υπηρετούν. Είναι μία συνεργασία που είχε ρίσκο, είναι πολύ νέος, αλλά μας “βγήκε”. Ίδια σκέψη είχαμε κάνει και με την πρόσληψη του Ισαάκ Χοβέ. Εκεί πήραμε το ρίσκο και δε μας βγήκε, ο Καραγεωργόπουλος είναι ένα ρίσκο που μας βγαίνει.

Ο Βασίλης Πανόπουλος θα συνεχίσει να είναι μέλος της οικογένειάς μας. Από τη στιγμή που ήρθε ως γενικός αρχηγός συμμαζεύτηκαν κάποια πράγματα και άλλαξαν προς το καλύτερο και στα αποδυτήρια και στη λειτουργία της ομάδας.

Ο Γιάννης Καζεπίδης είναι η φωνή του λαού μέσα στη διοίκηση. Το έχουμε ξαναπεί ότι είναι πιο πολύ πιθανό να μας απολύσει όλους ο Καζεπίδης παρά εμείς αυτόν. Είναι αγνός κα γνήσιος φίλαθλος και υπηρετεί την ιδέα της Νίκης στο 200% ανιδιοτελώς».

 Τι σχόλιο θα έκανες για την απόφαση της Νίκης ως συλλόγου να αποσύρει την αγωγή κατά του ΝΠΣ Βόλος;

«Ήταν μία αγωγή που η αρχική απόφαση πήγε εναντίον μας στην Κατερίνη. Νομικός δεν είμαι, αλλά θεωρήσαμε ότι δεν είχε κάτι να κερδίσει ο σύλλογος, επιμένοντας σε μία αγωγή που απλώς υπάρχει. Πιστεύαμε ότι το να παρθεί μία απόφαση υπέρ του συλλόγου εδώ στον Βόλο είχε καταστεί κάπως δύσκολο. Οι Νέοι Αθλητές έχουν να εισπράξουν και τροφεία από τον Λημνιό και ήταν κρίμα ένας τέτοιος σύλλογος να μην επανενεργοποιηθεί στο τοπικό πρωτάθλημα για ένα τέτοιο θέμα. Οπότε θεωρήσαμε ότι το συμφέρον της Νίκης και των Νέων Αθλητών ήταν να αποσυρθεί αυτή η προσφυγή».

Για το Πανθεσσαλικό πόσο μπορεί να το παλέψει η Νίκη, για να γίνει η έδρα της ομάδας για τη νέα περίοδο:

«Με το Πανθεσσαλικό θέλουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερους φιλάθλους, για να έρχονται να βλέπουν τους αγώνες εντός έδρας, σε σχέση με τη Νεάπολη, που για την κατηγορία πάντως πιθανόν να είναι καλύτερη έδρα. Με τη δυναμική που έχει η ομάδα συν την πιθανότητα να παίξουμε στη Σούπερ Λιγκ 2 μαζί με τους περιορισμούς που θα υπάρχουν λόγω κορωνοϊού η Νεάπολη θα ήταν πολύ μικρή. Έχουμε ξεκινήσει μία διαδικασία. Πάντα είναι αβέβαια όλα αυτά. Έχουμε και την εναλλακτική της Νεάπολης. Θα το παλέψουμε για το Πανθεσσαλικό, αν θα μας βγει ή όχι, θα δείξει».

Επισκέφθηκες σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) τη Νεάπολη. Ο λόγος που έγινε αυτό;

«Πήγαμε να δούμε μαζί με τον κ. Βενέτη να δούμε σε τι κατάσταση είναι το γήπεδο. Χρειάζονται κάποιες επισκευές και διορθώσεις και έχουμε μία καλύτερη εικόνα για το πώς θα τις δρομολογήσουμε, για να είναι  χώρος έτοιμος, όποτε ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τον Δήμο και πιθανότατα με τον Ολυμπιακό Βόλου. Ο Δήμος Βόλου έχει δείξει μία διάθεση και να στηρίξει το εγχείρημά μας και να πάρουμε τις εγκαταστάσεις που δικαιούμαστε. Με τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ είχαμε πάρα πολύ καλές σχέσεις την αγωνιστική περίοδο που πέρασε και θέλουμε σίγουρα να τις διατηρήσουμε».

Για το βοηθητικό του Πανθεσσαλικού, τι πιστεύεις; Υπάρχει πιθανότητα να το στερηθεί η Νίκη και να έχει πρόβλημα στην καθημερινότητά της, καθώς έληξε η σύμβαση παραχώρησης;

«Πιστεύω ότι το βοηθητικό δε θα μας το στερήσουν τη φετινή χρονιά. Έχουμε δείξει ότι είμαστε αξιόπιστοι  σε αυτά τα θέματα  και δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να συνεργαστούμε στο θέμα του ωραρίου και στο θέμα συντήρησης, ώστε να συμβάλουν και οι δύο ομάδες (σ.σ. Νίκη και ΝΠΣ Βόλος) να είναι σε άριστη κατάσταση το γήπεδο».

Ποιος ήταν ο σκοπός της συνάντησης που είχες πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΕΠΣΘ Περικλή Λασκαράκη;

«Θεωρώ ότι οι σύλλογοι της Μαγνησίας πρέπει να έχουν άριστες σχέσεις και με τους διοικούντες της ΕΠΣΘ. Ο κ. Λασκαράκης έχει και την ιδιότητα του ταμία της ΕΠΟ, οπότε  οι σχέσεις με τον επικεφαλής της τοπικής Ένωσης πρέπει να είναι πάντα καλές και εποικοδομητικές. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η συνάντηση που είχα μαζί του και εκείνος πιστεύω ότι από την πλευρά του προσπαθεί να προασπίσει τα δικαιώματα των ομάδων της Μαγνησίας. Είναι μία συνεργασία και μία σχέση που θα συνεχίσουμε να χτίζουμε, ώστε να είναι εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές και στο μέλλον».

Ιδιαίτερα σχολιάστηκε η παρουσία του κ. Ιμεράι στο Δ.Σ. του ΝΠΣ Βόλος. Εσύ πώς το είδες και το ρωτάω από την άποψη ότι τη δική του διοικούσα επιτροπή διαδεχτήκατε στη Νίκη.

«Σε δημοκρατική χώρα ζούμε και ο κάθε ιδιώτης μπορεί να κάνει τις επιλογές του, να παίρνει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις θέλει και να εντάσσεται σε όποιο Διοικητικό Συμβούλιο θέλει. Ο καθένας χαράσσει την πορεία που θεωρεί ότι είναι σωστή για τον ίδιο».

Είναι διαπιστωμένο ότι με τη δική σου διοίκηση αυτό που ονομάζουμε εσωτερική αντιπολίτευση και σχεδόν πάντα υπήρχε στη Νίκη είναι πολύ μικρή. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

«Για μένα είναι δύσκολο να κάνω μία εκτίμηση, γιατί δεν ήξερα τι αντιπολίτευση υπήρχε στα προηγούμενα χρόνια. Ότι ως λαός έχουμε μία τάση να γκρινιάζουμε και να φέρνουμε αντίρρηση σε πολλά πράγματα ισχύει. Αυτό που έχουμε αποδείξει στον κόσμο και ίσως το έχει εκτιμήσει είναι ότι πραγματικά αγαπάμε τον σύλλογο. Και λάθη να κάνουμε τα κάνουμε, έχοντας πάντα καλή πρόθεση, ενώ έχουμε τη διάθεση να τα διορθώνουμε. Σίγουρα λάθη θα γίνουν, αλλά αυτό που εισπράττει ο κόσμος και το εκτιμά είναι ότι έχουμε την ίδια αγάπη μ’ αυτόν και απλώς προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του συλλόγου και να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο.

Αφουγκράζομαι ότι αυτές τις ιδέες που εμείς έχουμε, ταυτίζονται με τα “θέλω” του κόσμου. Σίγουρα κάποια άτομα θα διαφωνούν σε κάποιες μικρολεπτομέρειες, αλλά από τη στιγμή που πορευόμαστε μ’ αυτόν τον τρόπο και συμφωνούν και οι φίλαθλοι, ευελπιστώ ότι αυτή η αρμονική σχέση μεταξύ μας θα συνεχιστεί. Δεν είμαστε μία διοίκηση αφ’ υψηλού. Τον ακούμε τον κόσμο και έτσι πρέπει να κάνει μία σωστή διοίκηση, γιατί όσες περισσότερες απόψεις έχεις, τόσο το καλύτερο, άσχετα αν κάποιες θα τις απορρίψουμε και κάποιες θα τις αποδεχθούμε».

Μήπως στον κόσμο έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου είναι τόσο δυνατός οικονομικά, που οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, θα στηρίξει την ομάδα;

«Εγώ πάντως δεν την έχω δημιουργήσει αυτή την εντύπωση. Σ’ αυτό δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Σίγουρα όμως, από τη στιγμή που έχουμε ξεκινήσει αυτό το project, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να το στηρίξουμε και να το πάμε λίγο παραπέρα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.