Πανθεσσαλικό με Ολυμπιακούς, τελικούς και UEFA!

Όταν το Πανθεσσαλικό ακόμη χτιζόταν... ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ
Σύντομη αλλά περιεκτική η ιστορία του Σταδίου

H συζήτηση γύρω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο έχει αναπτυχθεί αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή βέβαια και την μεταβίβασή του από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Βόλου, έστω και αν όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, μέχρι πρότινος δεν είχαν συμφωνηθεί οι όροι παρά μόνο η μεταβίβαση!

Στο κέντρο γεωγραφικά της Ελλάδας, το Πανθεσσαλικό Στάδιο έχει φιλοξενήσει αγώνες ποδοσφαίρου της Εθνικής Ελλάδας τόσο φιλικού χαρακτήρα όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (όπως και αγώνες άλλων εθνικών ομάδων στο πλαίσιο της διοργάνωσης) και τρεις τελικούς κυπέλλου, αγώνες για το κύπελλο UEFA, και φυσικά  επίσημους ή φιλικούς αγώνες Ολυμπιακού Βόλου και Νίκης, και εσχάτως του ΝΠΣ Βόλος. Πάντως, αύριο Τετάρτη συζητείται το θέμα της παραχώρησης και η σχετική συμφωνία με την ΕΤΑΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Τρίμμης

Όπως θυμάται άλλωστε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καρεκλίδης, ο αείμνηστος τότε υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Τζανής, πληροφορήθηκε τις διαθέσεις της κυβέρνησης για την κατασκευή ενός Ολυμπιακού Σταδίου από τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, Σταύρο Μπένο, και άμεσα ήρθε σε συνεννόηση με τον τότε Νομάρχη Μαγνησίας και μετέπειτα Δήμαρχο Βόλου, Πάνο Σκοτινιώτη για να κατασκευαστεί το Στάδιο στο πλαίσιο  των Ολυμπιακών Αγώνων.

Έτσι, χρησιμοποιήθηκε το οικόπεδο της ΓΓΑ που βρισκόταν στην περιοχή, έγιναν οι απαραίτητες απαλλοτροιώσεις και το έργο άρχισε να δρομολογείται το 1998, συνδυαζόμενο και με αυτό της κατασκευής του Περιφερειακού Βόλου.

Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα stadia.gr, το Πανθεσσαλικό Στάδιο, χωρητικότητας 22.700 ατόμων, κατασκευάστηκε στη θέση ενός ημιτελούς γηπέδου που υπήρχε παλαιότερα στον ίδιο χώρο, στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Τα έργα για την κατασκευή του άρχισαν στα μέσα του 2002 (με βάση σχέδια του γραφείου Χασάπη, Σαργέντη και συνεργάτες). Οι εργασίες ήταν ευθύνη κοινοπραξίας των εταιριών Τεχνική Ολυμπιακή, Αθηναϊκή Τεχνική, Intracom Κατασκευές και Cybarco και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2004. Το συνολικό κόστος ανήλθε στα  50 εκατομμύρια ευρώ! Το Πανθεσσαλικό Στάδιο εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου του 2004 με τον φιλικό αγώνα μεταξύ των Ολυμπιακών ομάδων Ελλάδας και Αυστραλίας, αν και το έργο δεν είχε ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί.

Στην τελική του μορφή το Πανθεσσαλικό αποτελείται ουσιαστικά από 4 τμήματα εξεδρών, τα 3 εκ των οποίων διαθέτουν διπλό διάζωμα κερκίδων. Το δυτικό τμήμα στεγάζεται από μεταλλικό φορέα με επικάλυψη ειδικής μεμβράνης PVC. Προπονητικοί χώροι φιλοξενούνται κάτω από τις εξέδρες, ενώ υπάρχει και βοηθητικό στάδιο στην ανατολική πλευρά της εγκατάστασης.

Το μέλλον με βάση της χρήση και τον διαχειριστή του θα φανεί… Πάντως το παρελθόν είναι αρκετά ενδιαφέρον…

Αρχή με φιλικό (30/03/2004)

Το πρώτο παιχνίδι στο Πανθεσσαλικό ανάμεσα σε Ελλάδα και Αυστραλία το μακρινό 2004

Υπό το βλέμμα του ισχυρού άνδρα και προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ, το πρώτο παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ήταν το φιλικό της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου με αντίπαλο την Αυστραλία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον Τύπο εκείνης της εποχής, τα έργα στο Στάδιο δεν είχαν ολοκληρωθεί! Ωστόσο η ημερομηνία διεξαγωγής των Aγώνων επέβαλε την πραγματοποίηση ενός test event, ενώ καιη Ολυμπιακή Ομάδα χρειαζόταν παιχνίδια στα πόδια της…

Παρών οι κκ Όσβαλντ και Καρτάλης μεταξύ άλλων στο test event του Πανθεσσαλικού….

Το πρώτο επίσημο (17/08/2004)

Ελλάδα-Μεξικό με ρεκόρ προσέλευσης

Στη σκιά της κατάκτησης του Εuro 2004, η Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα, με προπονητή τον Στράτο Αποστολάκη ήθελε να δείξει ότι το ποδόσφαιρο έχει και συνέχεια. Μία ισοπαλία απέναντι στη Νότιο Κορέα (2-2) και μία ήττα από το Μαλί (0-2) σε παιχνίδια που έγιναν στο Καυταντζόγλειο έδειξαν το αντίθετο. Τελικά η Ολυμπιακή Ομάδα ήρθε στον Βόλο για το τελευταίο της παιχνίδι, με αντίπαλο το Μεξικό, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 2-3 (82’ Ταραλίδης, 90’ Στολτίδης/47’ Μάρκεζ, 70’, 86’ Μπράβο). Κέρδος, σίγουρα το ρεκόρ εισιτηρίων, με 21.597  να έχουν κοπεί!

Ο πρώτος τελικός

Το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας της κατέκτησε η ΑΕΛ στο Πανθεσσαλικό

Η αρχή με τη φιλοξενία τελικών κυπέλλου έγινε το 2007, καθώς ΑΕΛ και Παναθηναϊκός διεκδίκησαν το τρόπαιο στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, με τη λαρισαϊκή ομάδα να φτάνει για δεύτερη φορά στην κατάκτησή του, χάρη στο υπέρ της τελικό 2-1. Ο Κόζλεϊ είχε ανοίξει μόλις στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης το σκορ για την ΑΕΛ, ο Παναθηναϊκός με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Παπαδόπουλου στο 44’, για να έρθει ο Ανρί Αντσουέ (εκ Γκαμπόν ορμώμενος) στο 82’ για να διαμορφώσει το τελικό 2-1.

Σε ρυθμούς UEFA

Τις βάσεις για την πρόκριση σε βάρος της Μπλάκμπερν έβαλε η ΑΕΛ στο Πανθεσσαλικό

Έχοντας πάρει το τρόπαιο, η ΑΕΛ αναζητούσε έδρα για τους αγώνες που κλήθηκε να δώσει για το κύπελλο UEFA την αγωνιστική περίοδο 2007-08, αφού το Αλκαζάρ δεν είχε την υποδομή και το AEL FC Arena δεν είχε κατασκευαστεί ακόμη. Οπότε επιλέχθηκε το Πανθεσσαλικό για μία ακόμη φορά.

Η αρχή ήταν ιδανική για την ΑΕΛ, καθώς με σκορ 2-0, στις 20 Σεπτεμβρίου 2007 χάρη στα τέρματα των Μπακαγιόκο και Κλέιτον, επικράτησε σε βάρος της δυνατής Μπλάκμπερν, παίρνοντας την πρόκριση στην Αγγλία, παρά την ήττα με 2-1 (για την ΑΕΛ σκόραρε πάλι ο Κλέιτον).

Παίρνοντας την πρόκριση στους Ομίλους της διοργάνωσης, η ΑΕΛ έδωσε δύο ακόμη παιχνίδια στο Πανθεσσαλικό.  Στις 8 Νοεμβρίου 2007, υποδέχθηκε την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, γνωρίζοντας την ήττα 2-3, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους φιλοξένησε τη Νυρεμβέργη, γνωρίζοντας και πάλι την ήττα με 1-3.

Παρούσα η Μουντιαλική Εθνική

Λίγο πριν η Εθνική Ελλάδας πάρει μέρος στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010, έκανε μία στάση στον Βόλο, στις 3 Μαρτίου, δίνοντας φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την ομάδα της Σενεγάλης.

Το τελικό 2-0 ήταν υπέρ των Σενεγαλέζων, με τον τότε Ομοσπονδιακό τεχνικό, να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα, με βάση τη μέτρια εικόνα που έδειξε η ομάδα του.

Για την Ελλάδα είχαν αγωνιστεί οι:  Τζόρβας (46’ Χαλκιάς), Κυργιάκος, Μόρας (69’ Μάκος), Σπυρόπουλος, Βύντρα, Κατσουράνης, Καραγκούνης (46’ Α. Παπαδόπουλος), Τζιόλης, Σαμαράς (66’ Χριστοδουλόπουλος), Χαριστέας (46’ Σαλπιγγίδης), Καπετάνος (46’ Γκέκας).

Ο τελικός της ντροπής

Να παίξουν πάντως δεν ήθελαν οι χούλιγκαν…

Ήταν στις 6 Μαΐου του 2017, όταν ο δεύτερος τελικός κυπέλλου φιλοξενήθηκε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, αυτή τη φορά ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ή καλύτερα ανάμεσα σε βάνδαλους-χούλιγκαν…

Παρά τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις και την αισιοδοξία ότι θα είναι ο καλύτερος τελικός, από νωρίς οπαδοί άρχισαν τις μάχες σώμα με σώμα στην πεζογέφυρα, και με τα επεισόδια να είναι τόσο βίαια, υπήρξε ακόμη και η σκέψη να μην πραγματοποιηθεί καθόλου το παιχνίδι. Τελικά αυτό έγινε, ο ΠΑΟΚ πήρε το τρόπαιο μετά τη νίκη του με σκορ 2-1, αλλά κανείς ουσιαστικά δεν θυμάται τόσο το παιχνίδι όσο το ξύλο που έπεσε μετά μανίας…

Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τέρμα του Μπίσεσβαρ, η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον Χριστοδουλόπουλο, και οι Θεσσαλονικείς πήραν τη νίκη χάρη στο τέρμα του Πέδρο Ενρίκε.

Στην εποχή του covid

Χωρίς θεατές λόγω κορωνοϊού ο τελικός ΑΕΚ-Ολυμπιακός στον Βόλο

Μετά ήρθε και ο κορωνοϊός, και απουσία οπαδών έγινε και ο τελικός κυπέλλου στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό. 0-1 το τελικό αποτέλεσμα στις άδειες κερκίδες του Πανθεσσαλικού, με τον Ολυμπιακό να εκδίδει ανακοίνωση κατά της… ΕΠΣΘ για διάθεση προσκλήσεων, τους οπαδούς της ΑΕΚ να πιάνουν στον ύπνο την Αστυνομία και να κάνουν την εμφάνισή τους μαζικά στον Βόλο, και τελικά να ολοκληρώνεται ο πιο αδιάφορος ίσως τελικός που έχει πραγματοποιηθεί.

Διήμερη γιορτή με το Φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ

Με μεγάλη επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών από 2.200 παιδιά και 3.000 γονείς/κηδεμόνες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου 2019 το όγδοο διπλό φεστιβάλ των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου.

Στη γιορτή του Αθλητισμού συμμετείχαν παιδιά από 26 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία από τους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Γρεβενών, Φθιώτιδας και Φωκίδας, τα οποία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ.

Τα παιδιά αγωνίστηκαν σε παραολυμπιακά αθλήματα, συμμετείχαν σε αγώνες ποδοσφαίρου χωρίς σκορ και βαθμολογία, έμαθαν τις βασικές αρχές του ράγκμπι και του κρίκετ, εξασκήθηκαν στο άλμα εις μήκος, το άλμα εις ύψος, το Τάε Κβον Ντο, την ποδηλασία, την επιτραπέζια αντισφαίριση και την ξιφασκία. Επιπλέον, παρακολούθησαν μαθήματα ρομποτικής, καθώς και μία σειρά από άλλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα, οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών συμμετείχαν σε σεμινάριο για θέματα διατροφής και ψυχολογίας από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα του προγράμματος Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ.

Εκτός ποδοσφαίρου…

Να και μία διοργάνωση που ανασύραμε από το αρχείο που δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Ήταν η διεθνής αθλητική συνάντηση στίβου Ελλάδας-Κύπρου Παίδων-Κορασίδων Κ18 που διεξήχθη στο Πανθεσσαλικό το διήμερο 7-8 Αυγούστου 2019.

Πάντως το Πανθεσσαλικό έχει δυνατότητες να φιλοξενήσει πολλά. Αρκεί να υπάρχει διάθεση, προγραμματισμός και όχι εμπόδια, πέρα από αυτά που χρειάζονται για τα αθλήματα!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.