Πανθεσσαλικός ο χαρακτήρας του νέου πρωταθλήματος Παίδων της ΕΣΚΑΘ

Τι αναφέρει η προκήρυξη της Ένωσης

Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων, η ΕΣΚΑΘ καλεί τα σωματεία της δύναμής της, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής στο παιδικό και εφηβικό πρωτάθλημα 2023-24, δίνοντας στη δημοσιότητα τους όρους και προϋποθέσεις, δίνοντας πανθεσσαλική διάσταση στις διοργανώσεις.

Το πρωτάθλημα Παίδων ΕΣΚΑΘ για την περίοδο 2023-24 θα διεξαχθεί σε δυο κατηγορίες, τη θεσσαλική κατηγορία Παίδων ΕΣΚΑΘ και την περιφερειακή κατηγορία Παίδων ΕΣΚΑΘ. Η συμμετοχή στη θεσσαλική κατηγορία Παίδων ΕΣΚΑΘ είναι προαιρετική και τα σωματεία που επιθυμούν να μετέχουν, οφείλουν να το δηλώσουν εγγράφως έως τις 17 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής, θα καταρτιστούν οι όμιλοι της Θεσσαλικής Κατηγορίας Παίδων. Όλα τα υπόλοιπα σωματεία, θα καταταγούν γεωγραφικά στους Ομίλους των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφερειακής κατηγορίας Παίδων ΕΣΚΑΘ.

Στη θεσσαλική κατηγορία Παίδων ΕΣΚΑΘ, τα σωματεία διαχωρίζονται σε δυο ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια και συγκροτούν τον Α’ και το Β’ Όμιλο της Θεσσαλικής κατηγορίας Παίδων ΕΣΚΑΘ.

Σε κάθε όμιλο, οι ομάδες αγωνίζονται μεταξύ τους δυο φορές σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί. Οι δυο ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης κάθε ομίλου, προκρίνονται απευθείας στην Τελική Φάση. Οι ομάδες από την 2η έως και την 3η θέση κάθε ομίλου, προκρίνονται απευθείας στη Γ’ φάση.

Στην περιφερειακή κατηγορία Παίδων ΕΣΚΑΘ μετέχουν όλα τα σωματεία που δεν συμπεριλαμβάνονται στη Θεσσαλική κατηγορία Παίδων ΕΣΚΑΘ και έχουν δηλώσει συμμετοχή. Ο καταρτισμός των ομίλων θα γίνειμε βάση γεωγραφικά κριτήρια και όπου απαιτείται λόγω του πλήθους των ομάδων και με βάση τις συμμετοχές, δημιουργούνται υποόμιλοι ανά Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της ΕΣΚΑΘ.

Σε κάθε όμιλο ή υποόμιλο, οι ομάδες θ’ αγωνίζονται μεταξύ τους δυο φορές σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί. Σε περίπτωση που σε όμιλο Περιφερειακής Ενότητας οι ομάδες διαχωρίζονται σε υποομίλους, με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της ΕΣΚΑΘ θα καθορίζεται ο τρόπος ανάδειξης των 1ων και 2ων  του κάθε ομίλου ανά Περιφερειακή Ενότητα. Οι δυο πρώτοι από τα πρωταθλήματα κάθε Περιφερειακής Ενότητας προκρίνονται στη Β’ φάση.

Στη Β’ φάση θα διασταυρωθούν σε αγώνα νοκ άουτ, οι οκτώ ομάδες που κατέκτησαν τις δυο πρώτες θέσεις ανά όμιλο Περιφερειακής Ενότητας. Τα ζευγάρια των νοκ άουτ αγώνων, διαμορφώνονται βάσει κλήρωσης, στην οποία ο 1ος του ενός ομίλου Περιφερειακής Ενότητας, θα αντιμετωπίσει το 2ο ομίλου άλλης Περιφερειακής Ενότητας, στην έδρα του 1ου. Από τη Β’ φάση προκρίνονται επομένως τέσσερις ομάδες.

Στη Γ’ φάση, ενοποιούνται οι ομάδες της Θεσσαλικής και της Περιφερειακής κατηγορίας και συγκεκριμένα θα συμμετέχουν οκτώ ομάδες:

-Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 2 και 3 κάθε ομίλου της Α1 κατηγορίας, σύνολο τέσσερις ομάδες.

-Οι τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν από τη Β’ φάση της Α2 κατηγορίας.

Οι οκτώ συνολικά ομάδες θ’ αγωνιστούν μεταξύ τους σε αγώνες νοκ άουτ με βάση κλήρωση ως εξής: Οι τέσσερις ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 2 και 3 κάθε ομίλου της θεσσαλικής κατηγορίας, αντιμετωπίζουν μετά από κλήρωση τόσο ως προς τον αντίπαλο όσο και ως προς την έδρα, τις τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν από τη Β’ φάση της περιφερειακής κατηγορίας σε αγώνες νοκ άουτ.

Στη συνέχεια, οι τέσσερις νικητές αγωνίζονται σε αγώνες νοκ άουτ μετά από κλήρωση, τόσο ως προς το ζευγάρι των αντιπάλων, όσο και ως προς την έδρα του κάθε αγώνα. Οι δυο  νικητές προκρίνονται στην Τελική Φάση του Πρωταθλήματος Παίδων Θεσσαλίας.

Στην Τελική Φάση του πρωταθλήματος Παίδων Θεσσαλίας, προκρίνονται τέσσερις ομάδες και συγκεκριμένα:

-Οι δυο ομάδες που κατέλαβαν την 1η θέση κάθε ομίλου της Θεσσαλικής κατηγορίας.

-Οι δυο ομάδες που προκρίθηκαν από τη Γ’ φάση.

Στους ημιτελικούς της Τελικής Φάσης, θ’ αγωνίζονται σε νοκ άουτ αγώνα, οι ομάδες που κατέλαβαν την 1η θέση κάθε ομίλου της Θεσσαλικής κατηγορίας με αντίπαλες τις ομάδες που προκρίθηκαν από τη Γ’ φάση. Η έδρα του αγώνα καθορίζεται επίσης μετά από κλήρωση.

Οι νικητές των δυο ημιτελικών αγώνων, αναμετρώνται στον τελικό του πρωταθλήματος Παίδων. Ο νικητής του τελικού αναδεικνύεται πρωταθλητής Παίδων Θεσσαλίας και αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στην Α’ φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων. Με απόφαση των αρμοδίων οργάνων της ΕΣΚΑΘ, θα καθοριστεί το γήπεδο διεξαγωγής του τελικού αγώνα.

Το εφηβικό πρωτάθλημα

Τα σωματεία που θα συμμετέχουν στο εφηβικό πρωτάθλημα θα αγωνιστούν σε έναν ή δύο ομίλους σε κάθε νομό ανάλογα με τον αριθμό που θα δηλώσουν συμμετοχή. Τα σωματεία του κάθε ομίλου θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές.

Μετά το τέλος της πρώτης φάσης θα ακολουθήσει η β’ φάση για την ανάδειξη του πρωταθλητή κάθε νομού με την συμμετοχή των δύο πρώτων ομάδων του κάθε ομίλου σε αγώνες νοκ άουτ μεταξύ του πρώτου του ομίλου και του δευτέρου του β ομίλου και του πρώτου του β ομίλου και του δεύτερου του α’ ομίλου.

Στη συνέχεια οι πρωταθλητές των νομών θα αγωνιστούν μετά από κλήρωση σε αγώνα νοκ αουτ σε ουδέτερο γήπεδο, στην συνέχεια οι δύο νικήτριες ομάδες θα αγωνιστούν στον τελικό σε ουδέτερο γήπεδο για την ανάδειξη του πρωταθλητή Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.