Παπακωνσταντίνου: Επικρατεί “αναρχία” προτάσεων, να γίνουν συντονισμένα βήματα

O Αλέξης Παπακωνσταντίνου

Να αναλάβει ο κ. Λεουτσάκος μία πρωτοβουλία συντονισμού των ομάδων της Σούπερ Λιγκ 2, της Φούτμπολ Λιγκ και των οκτώ πρωταθλητών της Γ’ Εθνικής ζήτησε το μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, Αλέξης Παπακωνσταντίνου, που έκανε χαρακτηριστικά λόγο για αναρχία προτάσεων αυτή τη στιγμή.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο βασικός χρηματοδότης των κυανόλευκων εξήγησε ότι η διαφωνία της Νίκης με την πρόταση που έγινε από τον Ολυμπιακό Βόλου και υπέγραψαν συνολικά 11 ομάδες της 3ης επαγγελματικής κατηγορίας, δεν αφορά τη δημιουργία δύο ομίλων, αλλά το γενικότερο πλαίσιο και τα επιμέρους ζητήματα.

Αναλυτικά ο κ. Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε:

Για τις αιτίες διαφωνίας της Νίκης με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που κατατέθηκε:

«Εδώ υπάρχει και μία παρεξήγηση γιατί ως διοίκηση και ως σύλλογος έχουμε ταχθεί δημοσίως και εγγράφως ότι είμαστε υπέρ κάθε αναδιάρθρωσης, η οποία θα πληροί κάποιους όρους και κινείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εμείς συμφωνούμε να κινηθούμε προς μία αναδιάρθρωση στο πλαίσιο των δύο ομίλων. Εκεί που διαφωνήσαμε είναι ότι μας έστειλαν προς υπογραφή μία πρόταση που είχε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και συγκεκριμένες προτάσεις, όπου όμως εμείς έχουμε διαφορετική άποψη. Εμείς ως διοίκηση ζητήσαμε να σταλθεί μια πρόταση πολύ απλή, που να λέει πολύ ουσιαστικά ότι κινούμαστε μ’ ένα πλαίσιο δύο ομίλων και να περιέχει τις λεπτομέρειες για το πώς θα είναι βιώσιμη. Γιατί πάνω στις λεπτομέρειες κρίνονται πόσο βιώσιμες είναι οι προτάσεις. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι θεμελιώδεις».

Για την αντιπρόταση που έχει να κάνει η ΠΑΕ Νίκη:

«Η πρόταση που λάβαμε είχε πολύ συγκεκριμένη κατανομή των τηλεοπτικών εσόδων, κάτι βέβαια που του χρόνου θα είναι τελείως άγνωστο, καθώς ξεκινάμε από μηδενική βάση. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε πολύ συγκεκριμένη κατανομή υπέρ των ομάδων που βρίσκονται τώρα στη Σούπερ Λιγκ 2 σ’ έναν βαθμό που είναι τρεις ή τέσσερις φορές πάνω είτε από τους συλλόγους της Φούτμπολ Λιγκ είτε από αυτές που ανεβαίνουν από τη Γ’ Εθνική. Δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και σ’ αυτό είμαστε αντίθετοι όχι για τη δική μας τσέπη, αλλά γιατί ουσιαστικά στην προσπάθεια να λύσεις ένα πρόβλημα, μπορεί να το κάνεις ακόμη χειρότερο.

Οι ομάδες σ’ ένα πρωτάθλημα πρέπει να είναι φερέγγυες από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, που θεωρείται “αδύναμος κρίκος”, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Γιατί ο κόσμος κάθεται και βλέπει τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Γιατί ακόμη και ο τελευταίος της βαθμολογίας μπορεί να προσφέρει ένα θέαμα. Πατούν σε μια πλούσια οικονομικά βάση και από εκεί και πέρα η κάθε ομάδα έχει τη δική της δυναμική, εμπορικότητα κλπ. Δηλαδή δεν μπορείς να αρχίσεις μια αναδιάρθρωση με μια πρόταση που δίνει τετραπλάσια έσοδα σε μια ομάδα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να ξεκινήσει τη χρονιά ο Λεβαδειακός με 400.000 ευρώ και ο Αλμωπός Αριδαίας με 100.000. Τι πρωτάθλημα θα δούμε μ’ αυτές τις συνθήκες;

Σε οποιοδήποτε προηγμένο πρωτάθλημα γίνεται αυτό που ανέφερα. Για ποιο λόγο ήταν τόσο ανταγωνιστική φέτος η Φούτμπολ Λιγκ, όπου πέντε ομάδες διεκδικούσαν τη δεύτερη θέση πίσω από τα Τρίκαλα; Το ίδιο συμβαίνει και με τους ουραγούς, όπου τουλάχιστον έξι ομάδες διεκδικούν την παραμονή. Γενικά έχουμε μια κατηγορία συναρπαστική και αν αναλογιστεί κάποιος, θα δει ότι αυτό γίνεται, γιατί υπάρχει ίση κατανομή των εσόδων. Ακόμη και οι ομάδες που μόλις έγιναν ΠΑΕ στην πλειοψηφία τους είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και τα μπάτζετ είναι ισορροπημένα. Δεν είναι τυχαίο που συμβαίνει αυτό.

Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για οποιαδήποτε αναδιάρθρωση. Πάντα ακούγεται καλό να υπάρχουν 32 ομάδες. Επειδή τα θέματα και οι παράμετροι είναι πάρα πολλές, αν και αυτό δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον κόσμο, θα προκαθορίσουν το θέαμα που θα δούμε και την ανταγωνιστικότητα.

Για μένα το πιο σωστό θα ήταν, για να αποφύγουμε και τα λάθη του παρελθόντος, να έχουν λόγο οι ομάδες. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε οκτώ ομάδες της Γ’ Εθνικής να κάνουν μια πρόταση, κάποιες ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ να καταθέτουν μια άλλη, το ίδιοι και κάποιοι σύλλογοι της Σούπερ Λιγκ 2.

Επικρατεί μια “αναρχία” και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν σοβαρά και συντονισμένα βήματα. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλες τις παραμέτρους κι αυτό μπορείς να το κάνεις με μία επιτροπή από ομάδες και των τριών κατηγοριών που ενδιαφέρονται, υπό την αιγίδα κάποιου προσώπου, όπως π.χ. του κ. Λεουτσάκου που είναι πρόεδρος στην Ένωση Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ. Αυτή η επιτροπή θα δει τις παραμέτρους και θα συντάξει μία-δύο εναλλακτικές προτάσεις, που μπορεί μετά να τις παρουσιάσει στην κυβέρνηση και την ΕΠΟ».

Για το αν η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία για το γεγονός ότι δε δημιουργείται μία τέτοια επιτροπή:

«Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι μας έχουμε μάθει να ζούμε μ’ αυτή την κατάσταση. Πλέον γίνονται τηλεδιασκέψεις και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το παρακάμψουμε. Επομένως δεν το θεωρώ δικαιολογία».

Για το ποιες άλλες ομάδες εκτός από τη Νίκη Βόλου διαφωνούν με την πρόταση των 12 συλλόγων της Football League:

«Είμαστε εμείς, ο Ιωνικός και τα Τρίκαλα. Να ξεκαθαρίσω ότι στο πλαίσιο των δύο ομίλων εμείς δε διαφωνούμε».

Για το αν η Νίκη Βόλου διαφωνεί όχι με το αγωνιστικό αλλά με το οικονομικό σκέλος:

«Να μην το κάνουμε  τόσο συγκεκριμένο. Διαφωνούμε με το πλαίσιο. Δεν είναι μόνο το οικονομικό. Είναι πολλά τα ζητούμενα. Αν κάνουμε ένα νότιο και ένα βόρειο όμιλο, στο νότιο θα έχει πέντε ομάδες από την Κρήτη και τρεις από την Ρόδο. Οι ομάδες της Αττικής και της Πελοποννήσου θα επιβαρυνθούν με 60-70.000 ευρώ περισσότερα έξοδα για τα ταξίδια αυτά, όπως και οι ομάδες των νησιών θα έχουν περισσότερα έξοδα. Πρέπει να υπάρχει μία κατηγορία που να είναι ισόνομη. Κι αυτό πρέπει να επιλυθεί.  Να γίνει κεντρική διαχείριση με κάποιον χορηγό. Είναι πολλά τα ζητήματα».

Για το αν μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι με τις ομάδες με τις οποίες διαφωνούν:

«Επειδή  πιέζει και ο χρόνος, τα βήματα πρέπει να είναι πολύ συντονισμένα και από τις ομάδες της Superleague 2 και από τις ομάδες της Football League και απ’ αυτές της Γ’ Εθνικής,  γιατί αλλιώς ο καθένας θα κοιτάει το συμφέρον του και θα βγάζει ένα πλάνο δικό του.  Αυτά τα βήματα πρέπει να γίνουν άμεσα υπό την αιγίδα του κ. Λεουτσάκου.  Εμείς ως η Νίκη Βόλου δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε. Η διοργανώτρια αρχή πρέπει να λάβει πρωτοβουλία συντονισμού.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα για κάποιο λόγο έχει απαξιωθεί. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές, αν σκεφτεί κάποιος ότι παγκοσμίως το ποδόσφαιρο πάει μόνο ανοδικά. Εμείς ως χώρα έχουμε καταφέρει να το απαξιώσουμε. Αν βρούμε λύσεις να αναβαθμίσουμε το προϊόν όλοι κερδίζουμε. Κερδίζουν τα στελέχη, οι ομάδες, οι υποδομές. Πρέπει να το δούμε πολύ σφαιρικά το θέμα, πώς για παράδειγμα θα αναπτυχθούν οι ακαδημίες. Αν  κάποιος μπορεί να ελαφρύνει τα έξοδα για τα ταξίδια, αυτά θα μπουν στις υποδομές. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα.

Η πρόταση των ομάδων της Γ’ Εθνικής θίγει και αυτά τα θέματα και η σκέψη τους βρίσκεται σε σωστό δρόμο, όμως σε κάποιες άλλες παραμέτρους διαφωνούμε. Ωστόσο, και αυτοί σε ένα working group έχουν να προσφέρουν, γιατί το ποδόσφαιρο πρέπει ριζικά να αλλάξει και από πάνω προς τα κάτω αλλά και από κάτω προς τα πάνω».

Για το πώς βλέπει την κατάσταση στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται, σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού:

«Δεν είμαι γιατρός και δε βρίσκομαι στις μονάδες εντατικής. Το Λονδίνο έχει μία δυναμική, ο κόσμος πήγαινε στα μεγάλα γραφεία, στα θέατρα, στα εστιατόρια και μόνο με ένα εμβόλιο μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Οι Άγγλοι ως λαός είναι σχετικά στωικοί. Δεν τους επέβαλαν τόσο αυστηρά μέτρα, γιατί κατά ένα μεγάλο βαθμό τα τηρούν και μόνοι τους. Βέβαια, όπως γίνεται και σε όλες τις κοινωνίες, έχουν αρχίσει να κουράζονται.  Πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει από το Κεντρικό Λονδίνο και ειδικά όσοι έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην εξοχή. Υπάρχει μία επιφύλαξη. Το βλέπεις και στον δρόμο, καθώς περπατάς, ότι όλοι προσπαθούν να σε αποφύγουν στα δύο και τρία μέτρα».

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.