Παραδοχή Μαυρωτά: «Υψηλός κίνδυνος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις λόγω ενεργειακής κρίσης»

Λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους…

Σε ένα θέμα που το «Magnesiasports» ανέδειξε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε γι’ αυτό ο… ιδιωτικός και ούτε καν ο δημόσιος διάλογος, αναφέρθκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς στη διάσκεψη που είχε με τους ομολόγους του στην ΕΕ, στην Πράγα της Τσεχίας, με την ενεργειακή κρίση να τον προβληματίζει όπως φάνηκε και με φόντο τον Αθλητισμό.

Σχετικά με το πρώτο θέμα συζήτησης στην ατζέντα -το υψηλό ενεργειακό κόστος που απειλεί και τον Αθλητισμό στην Ευρώπη- στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης βιώσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων κυρίως όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, την καθαρή ενέργεια και τη διατήρηση της ενέργειας.

« Η εξοικονόμηση ενέργειας, οι περιβαλλοντικά φιλικά κατασκευές και οι ανανεώσιμες πηγές είναι οι καθιερωμένες λύσεις, είναι όμως μεσοπρόθεσμες, δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει στις απαιτούμενες επενδύσεις για να μπορέσουν να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον» ήταν το σχόλιο το κου Μαυρωτά μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για υψηλό κίνδυνο όσον αφορά τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, ιδιαίτερα τη λειτουργία των κολυμβητηρίων που καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια λόγω των θερμικών φορτίων…

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Μαυρωτάς εκφράζει την έντονη ανησυχία του, παραδεχόμενος ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πλειονότητα αυτών των εγκαταστάσεων να αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα αθλήματα του υγρού στίβου, αλλά και στους πολίτες που χρησιμοποιούν την πισίνα για άσκηση..

Μεταξύ άλλων ο γγΑ ανέφερε ότι απαιτείται μια ευρωπαϊκή κοινή πολιτική, μια ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων, αποκλειστικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανός ο αθλητισμός στην Ευρώπη.

Ωστόσο ο κ. Μαυρωτάς παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα δεν έχουν ληφθεί προς το παρόν μέτρα ειδικά για τον Αθλητισμό, αλλά μόνο κεντρικά. Από εκεί και πέρα, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η χώρα μας όσον αφορά την ύπαρξη αειφόρων αθλητικών εγκαταστάσεων, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, τόνισε πώς αποτελεί κεντρική πολιτική και μάλιστα είναι κριτήριο κατά την αξιολόγηση των επιχορηγήσεων από το κράτος.

Σκέψεις στις Ομοσπονδίες…

Όπως έχουμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή, το θέμα της ενεργειακής κρίσης δεν έχει περάσει απαρατήρητο και μία σειρά Ομοσπονδιών έχει μπει σε σκέψεις και η ανάγκη συνεννόησης και συγχρονισμού μοιάζει πιο απαιτητή σε σχέση με ποτέ.

Με όλα όσα λέγονται, με όλα όσα διαφαίνονται και με την ανάγκη μέτρων να είναι δεδομένη, οι πρωινές ώρες για παιχνίδια τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους μοιάζουν ιδιαίτερα θελκτικές, τουλάχιστον για να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση τεχνητού φωτισμού…

Αυτό μοιάζει πιο εύκολο στα ανοιχτά γήπεδα, με ένα ουσιαστικά άθλημα αυτό του ποδοσφαίρου να είναι αυτό που διεξάγεται, αλλά κάθε γήπεδο (ένδειας χώρων) φιλοξενεί περισσότερες από μία ομάδες συνήθως.

Στους κλειστούς χώρους τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί το κάθε κλειστό και περισσότερες από μία ομάδες φιλοξενεί αλλά και περισσότερα αθλήματα. Πιο απαιτητικές βέβαια είναι οι κολυμβητικές εγκαταστάσεις, γιατί εκεί υπάρχει και κατανάλωση για τη θέρμανση του νερού των πισινών, πέρα από το ότι η λογική επιτάσσει και θέρμανση στους κλειστούς χώρους γενικότερα…

Βέβαια, ο συντονισμός θα πρέπει να γίνει μεταξύ ομάδων, ιδιοκτητών των χώρων (είτε ΓΓΑ είτε Δήμοι), Ομοσπονδιών για να βρεθούν λύσεις. Αυτό στην ελληνική πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο όσο και δύσκολο…

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.