Προχωρά στην επόμενη φάση η μελέτη για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο

Δεύτερο βήμα για το αρμόδιο ινστιτούτο με συμμετοχή των ΕΠΣ

Το Ινστιτούτο Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου (ΙΕΠ), το οποίο ιδρύθηκε έχοντας ως κύρια αποστολή την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του  ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, συνεχίζει τη δράση του προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΠΟ, κάνοντας γνωστό ότι προχωρά η διαδικασία για την αναβάθμιση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, με ενεργό συμμετοχή πλέον όλων των εμπλεκόμενων.

Η ΕΠΟ αναφέρει: «Το ΙΕΠ με τη στενή και αμέριστη συνεργασία όλων των τμημάτων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προσπαθεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια να συμβάλει και να συνδράμει στο μέτρο και στον βαθμό που του αναλογεί στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου.

Μετά την παρουσίαση της Α΄ Φάσης της μελέτης για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο,  το ΙΕΠ προχωρά στην επόμενη φάση που περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων με το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχει ήδη συσταθεί στην ΕΠΟ ομάδα εργασίας υπό τη Διεύθυνση Ποδοσφαίρου, έτσι ώστε δομημένα, τεκμηριωμένα και χρονικά προσδιορισμένα να γίνεται η αξιοποίηση των μελετών και των προτάσεων που θα κατατεθούν με στόχο το όλο εγχείρημα να προχωρήσει και να καταφέρει να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

H κλιμακούμενη εντατικοποίηση των βημάτων συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων περιλαμβάνει, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, την αποστολή χρήσιμου ενημερωτικού υλικού προς τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων».

Σύμφωνα με την πρώτη φάση της μελέτης, με βάση τη γενική εικόνα του καταγεγραμμένου πληθυσμού το 2011 από 10 έως 80 ετών, προκύπτει ότι το 4,48% του Γενικού Πληθυσμού στην Ελλάδα ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο μέσω των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων των ΕΠΣ, αριθμός πάντως που κρίνεται χαμηλός (0.18% του γυναικείου πληθυσμού και 8.89% του ανδρικού), ενώ αναμενόταν η επικαιροποίηση των δεδομένων με βάση την απογραφή του 2021.

Επίσης, για τη δεύτερη φάση, η μελέτη για το ελληνικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αναφέρει στα συμπεράσματά της:  «Σε δεύτερη φάση μετά από καταγραφή και ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ΕΠΣ και των Περιφερειών τους θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα ενώ παράλληλα να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες ανά ηλικιακή κατηγορία της κάθε Ένωσης ώστε με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης και δείκτες απόδοσης (Key Performance Indicators) να είναι σε θέση τόσο η Ε.Π.Ο. όσο και η κάθε Ε.Π.Σ. να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων τα όποια έχουν τεθεί προς υλοποίηση.

Με δεδομένη την ανάγκη στήριξης των Παραγόντων του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου και των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων στη 2ης Φάσης της μελέτης του Ι.Ε.Π. γίνεται ανάλυση και καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε Ε.Π.Σ. και της κάθε Περιφέρειας στην οποία ανήκουν ώστε ενιαία, στοχευμένα, δομημένα και συντονισμένα να μπορούν να σχεδιαστούν νέα προγράμματα και να αναβαθμισθούν τα ήδη υπάρχοντα. Η οργάνωση προγραμμάτων ανάπτυξης του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου τα οποία έχουν ως βασικό άξονα τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ενώσεων μπορεί να συμβάλει σε μια πιο διαχρονικά ρεαλιστική προσέγγιση, πιο βιώσιμη και πιο αποτελεσματική».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.