Σπεύδουν να εγγραφούν ηλεκτρονικά οι αθλητές μπάσκετ-Οι απόψεις Βολιωτών για τη διαδικασία

Προθεσμία μέχρι 31/08

Σχεδόν… αντιγραφή του ίδιου κειμένου κάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα σύλλογοι μπάσκετ όλης της χώρας, αφού οι αθλητές και οι αθλήτριες που είναι κάτοχοι δελτίου αθλητή θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΟΚ.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, πολύς χρόνος δεν υπάρχει, αφού οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.basket.gr και πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν με καταλυτική ημερομηνία την 31/08, ενώ η διαδικασία έχει αρχίσει ήδη από τις 3 Αυγούστου.

Αν δεν εγγραφεί κάποιος; «Όποιος αθλητής δεν ολοκληρώσει την εγγραφή του , δε θα μπορεί να αγωνιστεί σε κανένα επίσημο Πρωτάθλημα ή Τουρνουά» αναφέρεται από την ΕΟΚ και αναλυτικές οδηγίες για την εγγραφή υπάρχουν στο κάτω μέρος της ηλεκτρονικής σελίδας στο πεδίο «οδηγίες χρήσης πλατφόρμας». Η ταυτοποίηση γίνεται με τους κωδικούς ΤΑΧΙSNET και για τους ανήλικους αθλητές και αθλήτριες η εγγραφή πραγματοποιείται από τους κηδεμόνες με τους κωδικούς τους».

Yπάρχουν θεματάκια…

Βέβαια, είναι και μία διαδικασία που για πρώτη φορά εφαρμόζεται, και είναι λογικό να υπάρχουν κάποια εμπόδια τεχνικής κυρίως φύσεως, με τους παίκτες και τις ομάδες να προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Ίωνα Βόλου Στέφανος Φαρμάκης, σημειώνει ότι ήδη από πλευράς ομάδων έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά οι λίστες παικτών, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι και πιο εύκολο από το να μπει στη διαδικασία ταχυδρομικής αποστολής. «Πάντως οι παίκτες προσπαθούν, κάποιες φορές δεν λαμβάνουν το επιβεβαιωτικό mail για να προχωρήσουν στη διαδικασία. Από την άλλη κάποιους παίκτες τους αναζητούμε κι εμείς και προσπαθούμε να τους καθοδηγήσουμε ή τουλάχιστον να τους ενημερώσουμε για το ότι πρέπει οπωσδήποτε να τρέξουν τη διαδικασία για να μην βρεθούν κι αυτοί κι εμείς προ εκπλήξεων με αποκλεισμούς» σημειώνει.

Ο πρόεδρος του Ίωνα, Στέφανος Φαρμάκης

Μετά θ’ ακολουθήσει η διαδικασία των μεταγραφών. Όπως αναφέρει ο Στέφανος Φαρμάκης, μετά τις συνεχόμενες παρατάσεις όσον αφορά την έναρξη, στοίχημα είναι η ηλεκτρονική διαδικασία. «Απ’ όσο γνωρίζουμε θα πρέπει να μπούμε στο σύστημα και να δηλώσουμε ηλεκτρονικά έναν παίκτη. Στη συνέχεια θα πρέπει να συνδεθεί ο παίκτης για να επιβεβαιώσει τη μετακίνηση, και τέλος το ίδιο πρέπει να κάνει και η ομάδα από την οποία θα προέρχεται» περιγράφει ο πρόεδρος του Ίωνα Βόλου.

«Αυτό να βγει στο γήπεδο»

Στις δειγματοληπτικές επαφές που κάναμε, ο υπεύθυνος της ΑΕΒ Διμηνίου Σπύρος Κατσαφούρης από την πλευρά του σημειώνει ότι ο ίδιος και ο σύλλογος έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και έχουν ενημερωθεί και οι αθλητές (και οι γονείς σε περίπτωση ανηλίκων).

«Αυτό όμως πρέπει να βγει και στο γήπεδο. Εφόσον γίνεται ηλεκτρονικά πλέον να μην έχουμε θέματα και να μην πρέπει να κουβαλάμε δελτία, κάρτες υγείας, να μπαίνουν σφραγίδες κτλ. Να ενημερώνονται οι διαιτητές και οι υπεύθυνοι ενός αγώνα και να τελειώνει εκεί το όλο ζήτημα, όπως γίνεται στο βόλεϊ» σχολιάζει σχετικά.

Ο Σπύρος Κατσαφούρης

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΑΕΒΔ τονίζει ότι στις περιπτώσεις των ανήλικων είναι λίγο πιο μπερδεμένα τα πράγματα. «Κάποιοι γονείς είναι ίσως πιο καχύποπτοι, όσον αφορά και τη χρήση κωδικών Taxis, δεν είναι γνώστες της όλης διαδικασίας και μπορεί να μην προχωρήσουν εγκαίρως. Από τη στιγμή μάλιστα που τα ηλικιακά πρωταθλήματα ξεκινούν αργότερα, και με δεδομένο ότι διανύουμε θερινή περίοδο (άρα διακοπών) θα μπορούσε να δοθεί μία παράταση για τις εγγραφές ανήλικων αθλητών και αθλητριών» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κάθε αρχή και δύσκολη πάντως, είτε λίγο είτε περισσότερο. «Το πρωτοποριακό αυτό έργο, δίνει για πρώτη φορά στους αθλητές τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου για κάθε τι που τους αφορά και διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια και αμεσότητα όλων των κινήσεων που σχετίζονται με τους ίδιους» έχει επισημάνει άλλωστε η ΕΟΚ και ανέφερε παράλληλα στην ανακοίνωσή της: «Για τους δε ανήλικους αθλητές, η διαχείριση αυτών των ατομικών προφίλ θα ανήκει στους έχοντες τη γονική μέριμνα. Επί της ουσίας, δημιουργείται μια πλατφόρμα «τόπος συνάντησης» όλων των εμπλεκόμενων, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στο ελληνικό μπάσκετ».

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.