Σπύρος Βασδέκης: «Ο Τεντόγλου έχει όλο το πακέτο»

Τονίζει στο magnesiasports ο Βολιώτης παλιός πρωταθλητής του μήκους

Ο Μίλτος Τεντόγλου με επίδοση 8,52 μ. στο μήκος πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Στίβου της Βουδαπέστης. Ενας από τους σπουδαίους Ελληνες πρωταθλητές του μήκους, που έχει γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στο παρελθόν είναι και ο Βολιώτης Σπύρος Βασδέκης, ο οποίος είχε μάλιστα τον ίδιο προπονητή με τον Τεντόγλου, τον Γιώργο Πομάσκι.

Ο 53χρονος σήμερα Σπύρος Βασδέκης είχε ως μεγαλύτερη διάκριση την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου το 1996 στη Στοκχόλμη, στο μήκος με άλμα στα 8,03 μ. Υπήρξε επίσης, κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ κλειστού στίβου στο μήκος ανδρών με 8,10 μ., που το πήρε αργότερα ο Τσάτουμας και πλέον το κατέχει ο Τεντόγλου.

Ο Σπύρος Βασδέκης μίλησε στο magnesiasports για τον σπουδαίο Μίλτο Τεντόγλου, αναφέροντας: «Μόλις έκανε το πρώτο άλμα ο Τεντόγλου με 8,50 μ., εγώ έστειλα αμέσως μήνυμα στον Πομάσκι (σ.σ. τυχαίνει μάλιστα να μένουν στην ίδια πολυκατοικία στην Αθήνα) και του είπα «συγχαρητήρια». Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να χάσει.

Ο Τεντόγλου είναι αυτό που λέμε «το φαινόμενο», το μεγάλο ταλέντο, που έχει όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας πρωταθλητής. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι τον αγαπάνε όλοι κι αυτά που λέει τους αρέσουν. Είναι μετρημένος, συγκροτημένος, έχει ταλέντο, είναι γρήγορος, είναι αλτικός, κάνει την προπόνησή του, είναι ήσυχος και έχει μία ιδιοσυγκρασία που τον κάνει να είναι πρωταθλητής. Το έχει μέσα του. Θα μπορούσε κάποια στιγμή να κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ.

Για να είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής, πρέπει να διαθέτεις εκτός από το ταλέντο και την προσωπικότητα. Ο Τεντόγλου δεν είναι τυχαίος, έχει όλο το πακέτο, τα πάντα.

Με τον Μίλτο βλεπόμαστε κάθε μέρα στην προπόνηση και μιλάμε. Δεν θέλω να τον απασχολώ ούτε να τον αγχώνω και μιλάμε περισσότερο για την καθημερινότητα και όχι για τους αγώνες. Τον αφήνω μόνο του και απλώς του λέω «είσαι έτοιμος, είσαι ο καλύτερος». Είμαστε φίλοι και έχει έρθει και στο σπίτι μου».

Ο Σπύρος Βασδέκης δεν παρέλειψε στην κουβέντα μας να εκφράσει και το μεγάλο του παράπονο για τον Βόλο: «Φέτος ήταν η πρώτη φορά που έγινε στον Βόλο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, όμως ο Βόλος δεν έχει ποτέ τιμήσει τους αθλητές του.

Δηλαδή δεν μας έχουν καλέσει ποτέ ούτε εμένα ούτε την αδερφή μου ούτε την Τσιαμήτα, ούτε άλλα παιδιά, όπως την Τσουκαλά, που έχει βγει τώρα, να μας κάνουν μία βράβευση. Ή να μας ρωτήσουν τι μπορούμε να κάνουμε για τον Βόλο. Το μεγάλο παράπονό μου από τον Βόλο είναι αυτό. Το να βγάζει μία πόλη αθλητές τέτοιου επιπέδου και να μη σου δίνει σημασία κανένας, πρώτη φορά το βλέπω. Δεν το έχω ξαναδεί.

Δεν μπορεί να γίνεται ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στον Βόλο και να μην καλείς την Τσιαμήτα και τη Βασδέκη, αφήστε εμένα. Να είναι δηλαδή επίσημοι καλεσμένοι να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να κάνουν βραβεύσεις. Ο Δήμος θα έπρεπε να τους καλέσει και να κάνουν μία συνέντευξη Τύπου. Δεν τους νοιάζει τίποτα. Είναι απλά πράγματα.

Σε προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου έσκαβε το σκάμμα η Ντρέσλερ (σ.σ. η πολύ σπουδαία Ανατολικογερμανίδα αθλήτρια του παρελθόντος στο μήκος) και πήγε ο Τεντόγλου και τη φίλησε. Αυτά τα βλέπουν και τα μικρά παιδιά. Δηλαδή είναι δύσκολο να φωνάξεις τη Βασδέκη και την Τσιαμήτα και να τις έχεις μέσα στο γήπεδο;».

Όσο για τη σχέση του πλέον με το άθλημα του στίβου στην πόλη του Βόλου: «Σίγουρα έχω επαφή με τους προπονητές στίβου του Βόλου και όποτε έρχομαι στον Βόλο είτε έχει αγώνες είτε δεν έχει, πηγαίνω να δω τον Γιώργο Δίκαρο, που είναι ο προπονητής που ανέδειξε και μένα.

Οι σύλλογοι δουλεύουν σε ένα καλό επίπεδο, έχουν αρκετά παιδιά, αλλά το κακό είναι ότι στη Γ’ Λυκείου φεύγουν λόγω των εξετάσεων πολλά παιδιά».

Για το αν μπορεί να ξαναβγάλει μεγάλους αθλητές ο Βόλος, ο Σπύρος Βασδέκης τόνισε: «Τότε υπήρχε ένας προπονητής που έψαχνε πολύ στα σχολεία και μας βρήκε και τους τρεις μας (σ.σ. τον ίδιο, την αδερφή του Όλγα και τη Βούλα Τσιαμήτα), ο Γιώργος Δίκαρος. Στη συνέχεια είχαμε την ευνοϊκή συγκυρία να μας αναλάβει ο Γιώργος Πομάσκι.

Τώρα ο Βόλος έχει μία καλή αθλήτρια. Η Δήμητρα Τσουκαλά είναι σε ένα καλό επίπεδο. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά σε μικρή ηλικία. Στην επαρχία γίνεται καλύτερη δουλειά, γιατί στην Αθήνα δεν έχουμε στάδια. Στο ΟΑΚΑ το εξωτερικό ταρτάν είναι από το 2003 και έτσι απαξιώνεται ο στίβος. Ισως οι από πάνω να μη θέλουν να υπάρχει αθλητισμός».

Για το εάν υπάρχει η δυνατότητα ο Βόλος με το Πανθεσσαλικό να προσελκύσει μεγάλους αθλητές, για να κάνουν την προετοιμασία τους:  «Αυτό είναι το μόνο εύκολο. Πώς πηγαίνουν όλοι στην Καλαμάτα και κάνουν προετοιμασία; Θα μπορούσαν να πάνε και στον Βόλο και ειδικά που δίπλα στο Πανθεσσαλικό υπάρχουν ξενώνες. Δεν το συζητάμε. Ο Βόλος είναι και πιο εύκολα προσβάσιμος και θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ ωραίος προορισμός για προπόνηση. Πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν όμως μ’ αυτό».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.