Τα σχόλια στη διαμαρτυρία των αθλητών για τη Football League, τα τοπικά και τη φοροδιαφυγή!

Οι δηλώσεις που έγιναν

Σημαντική, αν και σίγουρα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, κρίνεται η συμμετοχή στην άτυπη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν χθες οι αθλητές και οι αθλήτριες της Μαγνησίας στην παραλία του Βόλου, που αντιμετωπίζουν πολλά θέματα εξαιτίας του λουκέτου που έχει μπει στις περισσότερες κατηγορίες.

Βέβαια, δεν είναι μόνο ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός που βιώνει δυσκολίες, αφού ένα κομμάτι του επαγγελματικού παραμένει κλειστό. Ο λόγος για τη Football League, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού Βόλου, Στάθη Ρόκα, να επισημαίνει ότι  πρέπει παρθεί άμεσα μία απόφαση επιστροφής, χαρακτηρίζοντας παράλογη την κατάσταση η κατηγορία να είναι κλειστή ενώ Super League και Super League 2 λειτουργούν κανονικά. «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό τους, ενώ έχουμε το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο. Καταλαβαίνω από την άλλη, ότι όσο και να θέλουν οι συνάδελφοι στις μεγαλύτερες κατηγορίες να μας βοηθήσουν, έχουν πιέσεις από τους εργοδότες και ό,τι μπορούσαν να κάνουν το έχουν κάνει» σχολίασε ο Στάθης Ρόκας.

Παράλληλα, ο τεχνικός διευθυντής της Νίκης Βόλου, Ρήγας Στύλας τόνισε ότι είναι μία αδικία που συντελείται σε βάρος των αθλητών. Επισημαίνοντας ότι η κοινωνία αναπνέει μέσα από τον Αθλητισμό, τόνισε ωστόσο ότι θεωρεί προσωπικά ανούσιο ν’ ανοίξει η Football League, ενώ έχει φτάσει Φεβρουάριος και ακόμη δεν υπάρχει δράση.

«Μαύρο» χρήμα και φοροδιαφυγή!

Τα θέματα που έχουν προκύψει είναι πολλά, αφού στην πλειοψηφία τους οι αθλητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα πραγματοποιούνται υπό τον μανδύα του ερασιτεχνικού, με αποτέλεσμα δικαιώματα να μην υπάρχουν όσον αφορά την οικονομική στήριξη στην εποχή του κορωνοϊού. Έτσι, στο πλαίσιο της άτυπης διαμαρτυρίας, ήρθε και η δήλωση του καλαθοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βόλου, Θοδωρή Ίλτσογλου, να προκαλέσει εντύπωση, κάνοντας λόγο για «μαύρο» χρήμα και φοροδιαφυγή!

«Εκατοντάδες αθλητές έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι όσον αφορά τα οικονομικά τους και τη διαβίωσή τους και δεν έχει αναγνωριστεί το άθλημα του μπάσκετ ως επαγγελματικό. Θα έρθει κάποια στιγμή αρκετά παιδιά να φτάσουν 35-40 ετών και δεν θα έχουν ούτε ένα ένσημο. Υπάρχει πολύ μαύρο χρήμα που κρύβεται και φοροδιαφυγή πίσω από αυτό» δήλωσε ξεκάθαρα, ενώ σχολίασε ότι η συζήτηση αυτή έπρεπε να έχει ανοίξει τουλάχιστον από πέρυσι, αλλά ήρθε απλά η αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών μπάσκετ, την οποία χαρακτήρισε ως… έμπλαστρο σε τραύμα πυροβολισμού. Στάθηκε παράλληλα και στα οικονομικά θέματα που προκύπτουν για τους συλλόγους, καθώς δεν λαμβάνουν καν χορηγίες από τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ απόρησε αν υπάρχει κάποιο πλάνο, μέσα στο τένις ευθυνών που παίζουν Πολιτεία και ΕΟΚ.

Λύσεις ζήτησε και ο γενικός αρχηγός της μπασκετικής Νίκης, Δημήτρης Κανούλης. «Περιμένουμε από την Πολιτεία να δώσει λύσεις για τα μικρά παιδιά που αθλούνται και για τις εθνικές και τοπικές κατηγορίες που βρίσκονται στον αέρα. Εφαρμόσαμε κάθε μέτρο και περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να κάνει η Πολιτεία» σχολίασε σχετικά. «Η έλλειψη της αθλητικής δραστηριότητας συνεπάγεται εκτός των άλλων, μειωμένη φυσική κατάσταση και αδύναμο ανοσοποιητικό, έλλειψη κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας, κίνδυνο ανάπτυξης στρες και κατάθλιψης και μειωμένη διαχειριστική ικανότητα της παρούσας κατάστασης. Οι αγωνιστικοί στόχοι και ο προγραμματισμός όλης της χρονιάς μπαίνουν στον πάγο και μέλημα όλων είναι η διαφύλαξη της υγείας με κάθε κόστος, συμπλήρωσε ο προπονητής της Νίκης, Γιώργος Κοσμάτος.

Στο πλευρό των αθλητών βρέθηκαν εξάλλου και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους.

Χαρακτηριστικά, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι το παν αυτή τη στιγμή είναι το Υφυπουργείο Αθλητισμού να εκτιμήσει σωστά τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και ότι ο οργανωμένος Αθλητισμός δεν αποτελεί εστία υπερμετάδοσης. «Ο κ. Αυγενάκης ας πάρει επιτέλους ορισμένες αποφάσεις που να τιμούν τα μέλη των σωματείων» σημείωσε.

Παράλληλα, ως μητέρα μάλιστα και αθλητή-προπονητή, η κα Παπανάτσιου έχει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί και τόνισε ότι είναι υποχρέωση να βρεθούν όλοι δίπλα στους ανθρώπους του Αθλητισμού, που μέχρι σήμερα ήταν αόρατοι, έχοντας πληγεί, και δεν έχει ασχοληθεί κανείς μαζί τους.  «Οπότε ζητούμε τουλάχιστον, όσον αφορά τα τμήματα σε ανοιχτούς χώρους, να μπορέσουν να εκκινήσουν και να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις με τα επαγγελματικά» σχολίασε σχετικά.

Ακαδημίες και Γ’ Εθνική…

Κλειστή παραμένει και η ποδοσφαιρική Γ’ Εθνική, με τον Λευτέρη Φούτρη, υπηρεσιακό τεχνικό του Θησέα Αγριάς, να στέκεται στην κατηγορία αλλά και στην ανάγκη να λειτουργήσουν και οι ακαδημίες.

«Ο Αθλητισμός πονάει και κακώς και όχι τεκμηριωμένα δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. Για τις οι ακαδημίες, τα παιδιά να έχουν πλέον πολλά ψυχικά προβλήματα. Μας ρωτάνε πότε θα επιστρέψουν και δεν μπορούμε ν’ απαντήσουμε» ανέφερε.  Από την άλλη όμως σημείωσε ότι η περίπτωση της Γ’ Εθνικής είναι ιδιαίτερη, καθώς, ελάχιστοι σύλλογοι της κατηγορίας μπορούν να τηρήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ λέγεται ότι θα είναι ίδιο με αυτό των μεγαλύτερων κατηγοριών.

Αναμονή επικρατεί και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, με την προπονήτρια του Βόλος 2004, Ελένη Κουσκούνη να σημειώνει ότι το να μένουν τα πάντα «νεκρά» σημαίνει καταστροφή της υγείας των αθλητών και του ερασιτεχνικού Αθλητισμού. «Ελπίζουμε μήπως, έστω και κάτι λίγο, αλλάξει μέχρι το τέλος της σεζόν» επεσήμανε.

Δυναμώνει το λουκέτο στα τοπικά…

Αν είναι δύσκολη η κατάσταση στις εθνικές κατηγορίες, στα τοπικά μοιάζει χειρότερη, με το λουκέτο να μοιάζει πιο ισχυρό και δύσκολο να ξεκλειδώσει.

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, ούτε καν για την ΕΠΟ» ήταν το σχόλιο του γραμματέα της ΕΠΣΘ, Μίλτου Καλόγηρου, σημειώνοντας ότι όλα εξαρτώνται από τους λοιμωξιολόγους και τον υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά. «Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα για  να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, αν μας πουν να ξεκινήσουμε μέσα ή τέλη Μαρτίου» ανέφερε.

Τέλος εκπρόσωπος ομάδας μπάσκετ που αγωνίζεται στη Β’ ΕΣΚΑΘ (Άνω Λεχώνια), ο Γιάννης Κάιρας σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός είχε γλεντάκι στην Ικαρία χωρίς μάσκες με 30-40 άτομα, ενώ ο Αθλητισμός είναι κλειστός τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Διαμαρτυρόμαστε και θέλουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Είναι αστείο να λέμε ότι η μπάλα μεταφέρει τον ιό, ενώ καταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.