Θα πάρουν την ενίσχυση των 800 ευρώ και οι επαγγελματίες αθλητές;

Μετά τον ΕΣΑΚΕ και οι Ενώσεις ποδοσφαίρου χτυπούν την πόρτα Βρούτση-Αυγενάκη

Θολό είναι το τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο σύνολο του ελληνικού Αθλητισμού και παραμένει άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι και σε ό,τι έχει να κάνει με το οικονομικό και με το αν οι επαγγελματίες αθλητές θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ..

Αυτό που έχει γίνει γνωστό έως τώρα είναι πως οι  Μηνάς Λυσάνδρου, πρόεδρος της Super League,  και  Λεωνίδας Λεουτσάκος, ομόλογός  στην Ένωση Super League 2/Football League, έστειλαν επιστολή στους Γιάννη Βρούτση και Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε και οι ποδοσφαιριστές να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, μέσω της διευρυμένης λίστας του ΚΑΔ. Πλέον αναμένεται η απάντηση των Υπουργού Εργασίας και Υφυπουργού Αθλητισμού αντίστοιχα.

Eδώ υπάρχει ένα θέμα γιατί από τη μία έχουν συμπεριληφθεί Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για αθλητικούς συλλόγους, αλλά από την άλλη αυτό αφορά ουσιαστικά εργαζόμενους μισθωτούς (προπονητές, γυμναστές και διοικητικό προσωπικό) ενώ ποδοσφαιριστές αλλά και προπονητές ΠΑΕ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν και συμβόλαια με τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Εδώ τα σημεία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι απλά θολά, αλλά θεοσκότεινα ακόμη και για τους πλέον ειδικούς (λογιστές και δικηγόρους).

Αιτήματα από πλευράς συλλόγων με επαγγελματίες αθλητές έχουν γίνει και απομένει να φανεί στην πράξη τι θα ακολουθήσει. Αυτό γιατί το καθεστώς ασφάλισης και αμοιβής επαγγελματιών αθλητών είναι από τα πλέον… περίεργα στην Ελλάδα, αφού από τη μία παίρνουν κάθε μήνα ένα ποσό ως μισθωτοί (όπως θα μπορούσε να πει κανείς με απλά λόγια) και από την άλλη παίρνουν και χρήματα σε δόσεις με βάση το εκάστοτε συμβόλαιο.

Πάντως η ελληνική νομοθεσία χαρακτηρίζει ως επαγγελματία αθλητή αυτόν συμμετέχει ως μέλος ομάδας αθλητικής ανώνυμης εταιρείας (Α.Α.Ε.) σε αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας και συνδέεται με την Α.Α.Ε. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την παροχή αθλητικών υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε Έλληνες και αλλοδαπούς σε κάθε περίπτωση για τα 800 ευρώ. Όπως μας ενημέρωσαν πάντως μέλη διοικήσεων ΠΑΕ της Super League, τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το θέμα για να γνωρίζουν και οι ίδιοι πώς θα κινηθούν.

Ήδη πάντως ο ΕΣΑΚΕ έχει ζητήσει να ενταχθούν οι ΚΑΕ στο καθεστώς ενίσχυσης, ενώ συζήτηση έχει αναπτυχθεί τόσο στο μπάσκετ όσο και στο ποδόσφαιρο για περιορισμό των συμβολαίων και περικοπές για τους αθλητές…

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.