Θέμα «Magnesiasports»: Οι ακαδημίες στην εποχή του υγειονομικού πρωτοκόλλου

Στις προπονήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα οι μικροί αθλητές και αθλήτριες

Oύτε μία, ούτε δύο αλλά 29 συνολικά οδηγίες έχει δώσει πλέον η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στα αθλητικά σωματεία, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι προπονήσεις για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Αναγκαστικά οι σύλλογοι θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν απαρέγκλιτα και κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται, αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εύκολο.

Αποστάσεις, χωρίς ομαδικό παιχνίδι και με τα αποτελέσματα των self test που κάνουν για το σχολείο τους ανά χείρας, τα παιδιά αγωνιούν για το πότε θα… περάσουν οι μέρες και οι ώρες που απομένουν για να βρεθούν και πάλι στα γήπεδα. Βέβαια, ανάλογα με το άθλημα ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, αφού η ΓΓΑ έχει προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση όσον αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας για τη διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι τα σωματεία θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να είναι όλα στην εντέλεια και οι προπονήσεις να διαμορφωθούν έτσι ώστε να έχουν ουσία…

Τι λένε λοιπόν εκπρόσωποι σωματείων και ακαδημιών στο «Magnesiasports» για το συγκεκριμένο θέμα; Οι απόψεις ότι δεν θα είναι όλα έτοιμα από την πρώτη ημέρα σίγουρα καταγράφονται σε πολλές περιπτώσεις… Οπότε ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στάθης Ρόκας

(Τεχνικός διευθυντής ακαδημιών Ολυμπιακού Βόλου)

«Είμαστε στη φάση προετοιμασία για επιστροφή των παιδιών στο γήπεδο, για να μπούμε κι εμείς σε μία διαδικασία για τον μήνα που μας έχουν δώσει όσον αφορά την επανέναρξη. Θέλουμε να βάλουμε τα παιδιά στη λογική της διασκέδασης με την επιστροφή τους στο γήπεδο και για να περάσουν όμορφα και κάπως έτσι να ξεκινήσουμε. Θα κινηθούμε βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου με αποστάσεις και χωρίς «διπλό» ή κανονικό παιχνίδι. Θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους προπόνησης. Είναι φυσικά μία πρωτόγνωρη διαδικασία αλλά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα κάνει τα παιδιά να διασκεδάζουν αλλά και να πάρουν πράγματα μέσα από αυτή, όπως για παράδειγμα στην τεχνική, στη φυσική κατάσταση και σε άλλα απαραίτητα κομμάτια και τομείς».

Γιάννης Σίμος

(Υπεύθυνος «Αγία Άννα»)

«Η εικόνα που έχουμε από την επαφή με τις οικογένειες είναι ότι τα παιδιά βρίσκονται στην… πόρτα και περιμένουν να έρθουν για προπόνηση. Εννοείται ότι όλα προγραμματίζονται βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων που προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αν στην πράξη μπορεί να γίνει όλο αυτό και αν ταιριάζει με φόντο το ότι τα παιδιά πρέπει να έρθουν στο γήπεδο; Με αυτές τις προϋποθέσεις δεν ξέρουμε αν θα ξαναέρθουν στο γήπεδο! Είμαστε σε μία διαδικασία με τους προπονητές ώστε η προπόνηση να καταστεί ασφαλής και για τα παιδιά παράλληλα διασκεδαστική και εποικοδομητική.  Όλοι προσπαθούμε να γυρίσουν τα παιδιά στο γήπεδο. Δεν κάνανε τη ζωή μας εύκολη με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις. Ωστόσο επιμένουμε και προσπαθούμε να επανέλθουν τα παιδιά στα γήπεδα».

Παύλος Παρασκευόπουλος

(Προπονητής Στίβου Νίκης Βόλου)

«Βλέπουμε μία διαφορετική εικόνα στην καθημερινότητα σε σύγκριση με το υγειονομικό πρωτόκολλο που καλούμαστε να εφαρμόσουμε. Βλέπουμε εικόνες να είναι ο ένας πάνω στον άλλο σε διάφορες περιστάσεις κι εμείς έχουμε μία δέσμη περιοριστικών μέτρων σε αθλητικές διοργανώσεις, ενώ υπάρχουν ήδη οι ασφαλιστικές δικλίδες. Υπάρχει μία αντίφαση και είναι σαν να χτυπάμε τη γροθιά στο μαχαίρι. Είναι έξω από μία πραγματικότητα το σύνολο των μέτρων και το πρωτόκολλο και έρχεται σε αντίφαση με το τι βλέπουμε να γίνεται έξω. Θα έλεγα ψέματα αν υποστήριζα ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας θα είμαστε όλοι έτοιμοι. Δεν ξέρουμε καν το πόσα παιδιά θα έρθουν για προπόνηση σε σχέση με αυτά που είχαμε πριν. Ουσιαστικά η πρώτη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα επεξεργασίας και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε».

Στέλιος Μαλακασιώτης

(Υπεύθυνος «Αγία Παρασκευή»)

«Έχουμε πάρει στα χέρια μας το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και θα το ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Ετοιμάζουμε τα γκρουπ και τις προπονήσεις σύμφωνα με αυτό. Έχοντας από το πρόσφατο παρελθόν ένα πρόγραμμα με όλους τους προπονητές να ασχολούνται με τα παιδιά σε μικρά γκρουπ, θα ακολουθήσουμε αυτό και είναι πιο εύκολο για εμάς. Αυτό που κάναμε μία φορά την εβδομάδα θα το κάνουμε τέσσερις μέρες. Ενδιαφέρον από τα παιδιά υπάρχει, οπότε περιμένουμε από την ερχόμενη Δευτέρα να δούμε πώς αυτό θα μετουσιωθεί σε παρουσίες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.