Το 4ο Λύκειο Βόλου συνδυάζεται με τον παγκόσμιο πρωταθλητισμό χάρη στη Σοφία και στην Ελένη

Aπό αριστερά: Σταμάτης Μπένης, Νίκος Ιωαννίδης, Σοφία Δαλίδου, Ελένη Φράγκου,, Σίμος Σάμιος.
Δαλίδου και Φράγκου συνεχίζουν την προσπάθεια με τη στήριξη των εκπαιδευτικών τους

Πόσο εύκολο είναι τελικά να συνδυαστεί ο Πρωταθλητισμός σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο με τις σχολικές υποχρεώσεις, ειδικά όταν ο μαθητής ή η μαθήτρια είναι σε δημόσιο σχολείο της ελληνικής περιφέρειας; Οι Βολιώτισσες Σοφία Δαλίδου και Ελένη Φράγκου, μαθήτριες της 3ης τάξης στο 4ο Λύκειο Βόλου αποτελούν ζωντανά παραδείγματα, η πρώτη με χρυσό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας και η δεύτερη με χάλκινο σε παγκόσμιο στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Η επιπρόσθετη επιβράβευση ήρθε και με την πρόταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να βραβευτεί η Σοφία Δαλίδου ως καλύτερη νέα αθλήτρια της χρονιάς στην Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Χρυσόστομος Τρίμμης

Στο 4ο Λύκειο Βόλου λοιπόν, οι εκπρόσωποι του σχολείου αλλά και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης (28/09) στο πλευρό των δύο αθλητριών με αφορμή την πρόταση βράβευσης της Σοφίας Δαλίδου, για να τονίσουν ότι Πρωταθλητισμός και σχολείο μπορούν να συνδυαστούν.

Χαμογελαστή η Σοφία Δαλίδου, δεν μπορούσε παρά να εκφράσει την ικανοποίησή της για την πρόταση να βραβευτεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ευχαριστώντας, γονείς, προπονητές και τους καθηγητές της, που τη βοήθησαν να μην είναι δύσκολο να λείπει από το σχολείο όταν είχε προπονητικές και αγωνιστικές υποχρεώσεις. «Ωστόσο είμαι καλή στα μαθήματα γιατί έχω ένα προγραμματισμό, θέλοντας να είμαι εντάξει στην προπόνηση και επειδή μου αρέσει το διάβασμα έχω και στα μαθήματα επιτυχία. Αισθάνομαι ως πρότυπο, διότι είναι δύσκολο να προγραμματίσεις καλά προπόνηση και σχολείο και να δίνεις βάση και στα δύο ταυτόχρονα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η ίδια είναι και… τυχερή γιατί δεν έχει να επιλέξει ανάμεσα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και τον Πρωταθλητισμό, καθώς με την εξασφάλιση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο έχει εξασφαλίσει την είσοδό της άνευ εξετάσεων σε οποιαδήποτε σχολή, εκτός αυτών που αφορούν Σώματα Ασφαλείας. Ωστόσο κατανοεί ότι το δίλημμα αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο γιατί για όλα τα παιδιά προέχει η επαγγελματική αποκατάσταση.

Η Ελένη Φράγκου από την άλλη θέλει να δώσει Πανελλήνιες και ας έχει επίσης εξασφαλίσει την είσοδό της σε όποιο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θέλει, χάρη στην τρίτη θέση που πήρε με την εθνική σε παγκόσμιο επίπεδο!  «Το σκέφτομαι για να δω τι μπορώ να καταφέρω και τι γνώσεις έχω» σημείωσε, ευχαριστώντας την οικογένειά της για τη στήριξη, τους ανθρώπους του ΝΟΒΑ και τους προπονητές της στην Εθνική. Ελπίζω αυτή η πορεία να συνεχιστεί και όλα να πάνε καλά. Δεν είναι εύκολος ο συνδυασμός πρωταθλητισμού και μαθημάτων., μας βοηθάει πολύ το σχολείο και ευχαριστώ τους καθηγητές» σημείωσε.

«Προγραμματισμός και σοβαρότητα»

Την ίδια στιγμή στο πλευρό των κοριτσιών βρισκόταν ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Βόλου, Νίκος Ιωαννίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη σωστού προγραμματισμού.

«Το σχολείο είναι πάντα υπερήφανο γιατί προτάσεις σαν κι αυτή για τη Σοφία Δαλίδου βελτιώνουν τους δεσμούς που υπάρχουν σ’ αυτό, και σίγουρα τα παιδιά αισθάνονται πιο ικανά ν’ ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της φοίτησής τους. Όσον αφορά τη Σοφία, είναι ένα εξαιρετικό άτομο και μία εξαιρετική μαθήτρια. Αυτό θέσαμε υπόψη της Δευτεροβάθμιας που έκανε τελικά την εισήγηση για τη βράβευση. Όσον αφορά το δίλημμα περί Πρωταθλητισμού και απώλειας μέρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην περίπτωση της Σοφίας αποδεικνύεται ότι ξεπερνιέται όταν υπάρχει ένας προγραμματισμός και μία απαραίτητη σοβαρότητα. Έχουμε κάνει βέβαια εισήγηση στη Δευτεροβάθμια για απόδοση μνείας και στην Ελένη Φράγκου, με αυτά τα παιδιά να βελτιώνουν τη μαθητική ζωή, και την εξέλιξη και την ταυτότητα του σχολείου».

Από την άλλη, ο προπονητής της Δαλίδου Σίμος Σάμιος, σχολίασε: «Βλέποντας τους καθηγητές της κατάλαβα πώς μπορεί ένα παιδί να έχει μία ψυχική ηρεμία και μία υποστήριξη για να συνεχίσει την προσπάθειά της. Δεν έχασε ούτε μία πρωινή προπόνηση. Αν είχε πιο πιεστικό πρόγραμμα θα έπρεπε να μην ολοκληρώνει την προπόνηση. Η στήριξη από τη Δευτεροβάθμια έδειξε ότι και σε τοπικό επίπεδο μπορούμε να στηρίξουμε παιδιά σε «βαριά» αθλήματα.

Τέλος, ο υπεύθυνος ΦΑ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σταμάτης Μπένης τόνισε ότι: «Υπερθεματίζουμε το αίτημα για τη βράβευση της Δαλίδου. Οι περιπτώσεις της Σοφίας, της Ελένης και άλλων παιδιών είναι απόδειξη ότι μπορεί να γίνει συνδυασμός του Αθλητισμού και των μαθημάτων. Ο θαυμασμός γι’ αυτά τα παιδιά είναι πολύ μεγάλος».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.