Το Μητρώο προχωρά για τα Σωματεία

Συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων-38 αθλήματα στη Μαγνησία

Σε γενικές γραμμές δείχνει να έχει κυλήσει καλά η διαδικασία για την εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ, και από την πλευρά των συλλόγων της Μαγνησίας, ωστόσο είναι δεδομένο ότι χρειάζεται να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες κινήσεις σύντομα προκειμένου να προκύψει η τελική εικόνα.

Αυτή τη στιγμή και με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΓΓΑ, 78 σωματεία σε Μαγνησία και Σποράδες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επιτυχώς, και τα οποία δραστηριοποιούνται συνολικά σε 39 αθλήματα. Οι αριθμοί σίγουρα δεν είναι και τόσο μικροί, αλλά από την άλλη αναμένεται να γίνουν και καλύτεροι.

Σύμφωνα με τη ΓΓΑ, τα 38 αθλήματα που έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή σε Μαγνησία και Σποράδες, είναι τα εξής: Μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, Tae Kwon Do, ιστιοπλοΐα, αγωνιστική αναρρίχηση, χιονοδρομία, αερομοντελισμός, ζατρίκιο σκάκι, αντιπτέριση, τένις, άρση βαρών, γενική αεροπορία, ενόργανη, υπερελαφρά, πινγκ πονγκ, ζίου ζίτσου, ιππασία, καλλιτεχνική κολύμβηση, κανόε καγιάκ, καράτε, καταδύσεις, κικ μπόξινγκ, μηχανοκίνητος Αθλητισμός, μοτοσυκλέτα, όρθιο κανόε σανίδας, πάλη, ποδηλασία, πυγμαχία, ρυθμική γυμναστική, σκοποβολή, τοξοβολία, στίβος, σωματική διάπλαση, τεχνική κολύμβηση, τζούντο, υδατοσφαίριση, Αθλητισμός ΑμεΑ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, 214 ομάδες προχώρησαν στην κατάθεση της αίτησης από την 1η Ιανουαρίου και μετά, ενώ άλλα 693 σωματεία, μεταξύ αυτών και κάποια προερχόμενα από τη Μαγνησία, και καλούνται να τρέξουν την όλη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους 4888 σωματεία σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ όλες πλην μίας ελέγχθηκαν.

Δικαίωμα ψήφου και εγκαταστάσεις

Η σημασία του Μητρώου μοιάζει να είναι σημαντική, έστω και αν υπάρχουν αρκετά σωματεία αυτήν τη στιγμή και σε τοπικό επίπεδο, που δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα προς την εγγραφή τους.

Πάντως, στη διαδικασία διαλόγου που πραγματοποιεί το υφυπουργείο Αθλητισμού, ο ίδιος ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Τα σωματεία όχι μόνο αναγνωρίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο θα έχουν δικαίωμα στην απευθείας οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, αλλά και όλα τα ενεργά και νόμιμα θα έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου. Αποκτούν ενισχυμένο ρόλο στην πορεία του αθλήματος. Δίνουμε δύναμη στη φωνή του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, που αποτελεί τη βάση της αθλητικής πυραμίδας.

Επιπλέον, από τα μέσα Μαρτίου, όποιο σωματείο δε φέρει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις της ΓΓΑ.. Αντίστοιχη διάταξη έχει ψηφιστεί και για τις εγκαταστάσεις των Δήμων». Το αν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες και πρωταθλήματα; Ο Λευτέρης Αυγενάκης στο παρελθόν έχει πει ότι αυτό είναι και θέμα των Ομοσπονδιών, αλλά σύλλογος χωρίς εγκαταστάσεις και χωρίς δικαίωμα ψήφου στις Ενώσεις και στις Ομοσπονδίες, πώς θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί;

Άλλωστε, όσα σωματεία πέτυχαν την εγγραφή, πήραν ή θα πάρουν και την ενίσχυση λόγω κορωνοϊού. «Ενισχύσαμε τα ερασιτεχνικά σωματεία και με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, στις 16/12/2020 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ ο κατάλογος των 3.408 αθλητικών σωματείων που με διαφανείς διαδικασίες, εισέπραξαν 9.672.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 12 χρόνια. Επιπλέον, εκκρεμεί ακόμη η πληρωμή 1479 ακόμη σωματείων εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος τους» είχε σχολιάσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.