To μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επόμενη ημέρα των αθλητικών συλλόγων

Τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης της ΕΣΠΕΚΕΛ με εκπροσώπους Δήμων και Περιφέρειας

Οι τηλεδιασκέψεις είναι της μόδας εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο καλούνται να φέρουν και αποτελέσματα. Οπότε αυτά τα αποτελέσματα αναζητούν και οι αθλητικοί σύλλογοι, όπως φάνηκε και στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Κεντρικής Ελλάδας (ΕΣΠΕΚΕΛ), με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αθλητικών συλλόγων. Εκεί συζητήθηκαν αρκετά θέματα, που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και την οικονομική επιβίωση των συλλόγων.

Οι πληροφορίες του «Magnesiasports» αναφέρουν ότι κοινό συμπέρασμα ήταν πώς η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη. «Τα αθλητικά σωματεία έχουν αναλάβει ένα μέρος της κοινωνικής πολιτικής και παράσχουν κάτι που πολλοί δήμοι δεν μπορούν να κάνουν. Αυτοί οι σύλλογοι είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και από τη στιγμή που πρόκειται για δημότες τους καλούνται να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα αυτό οι ίδιοι οι Δήμοι» ανέφερε στην αρχική του εισήγηση, ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΚΕΛ, Αστέριος Πατσιαούρας. Οπότε το μπαλάκι είναι πλέον στους Δήμους, με τους παρευρισκόμενους να δεσμεύονται για αναζήτηση λύσεων. Λύσεις που φυσικά δεν θα αφορούν μόνο τα σωματεία με τμήματα βόλεϊ, αλλά και υπόλοιπων αθλημάτων. Αξίζει να τονιστεί πάντως ότι η ΕΣΠΕΚΕΛ ήταν η πρώτη θεσσαλική Ένωση που προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση.

EΣΠΑ και voucher…

Πώς μπορούν να ενισχύσουν οικονομικά τα σωματεία οι Δήμοι και η Περιφέρεια; Έχει γίνει πολλές φορές κάτι τέτοιο, αλλά η έκταση του προβλήματος επιβάλλει μεγαλύτερες και πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση κατατέθηκε από την πλευρά της ΕΑ Λάρισας και του προέδρου της Γιάννη Περουλάκη, για χρήση voucher αθλητισμού που θα χορηγούν οι Δήμοι και να το χρησιμοποιούν τα παιδιά των αθλητικών ακαδημιών, με κονδύλι από Δήμους και Περιφέρεια, ίσως και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των συλλόγων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ενώ και οι εκπρόσωποι των Δήμων και της Περιφέρειας (συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπης), υποσχέθηκαν να την εξετάσουν.

Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων

Οι σύλλογοι έθεσαν και το θέμα των ενοικίων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αφού υπάρχουν θεσσαλικοί Δήμοι που δεν έχουν πάρει απόφαση για το τι θα γίνει με το κόστος χρήσης κατά την περίοδο της πανδημίας. Ως γνωστόν, οι αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν κλειστές, οι σύλλογοι δεν τις χρησιμοποιούσαν, οπότε οι αρμόδιοι καλούνται να πάρουν απόφαση ώστε να μην είναι απαιτητές οι οφειλές γι’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων που συμμετείχαν υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους τα σωματεία για την επόμενη ημέρα, ωστόσο αυτό που προκύπτει ως θέμα είναι η χρήση των σχολικών γυμναστηρίων, που διατίθενται κατά κόρον σε αθλητικούς συλλόγους. Τα σχολεία μπορεί να ανήκουν στη δικαιδοσία των Δήμων, ωστόσο οι σχολικές επιτροπές που έχουν υπ’ ευθύνη τους τις σχολικές υποδομές δεν υπάγονται στους εκάστοτε Δήμους αλλά ουσιαστικά στο Υπουργείο Παιδείας, οπότε θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης για τη λειτουργία και τη χρήση τους, μαζί και με το Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, φάνηκε να ευελπιστούν όλοι ότι με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ωστόσο παράγοντες συλλόγων εκφράζουν την ανησυχία τους για την όλη διαδικασία και για το πώς μπορεί αυτή να οδηγήσει σε αποτελέσματα, μέσω ενός τεράστιου λαβύρινθου γραφειοκρατίας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.