Το «σπίτι» του τζούντο και των πολεμικών τεχνών στη Ν. Ιωνία

Στη Σχολή Phoenix του Παντελή Φιτσιάλου

Το Τζούντο, ή αλλιώς η ιαπωνική πάλη έχει τη δική της δυναμική στην Ελλάδα, και στη Νέα Ιωνία η Σχολή Phoenix του Παντελή Φιτσιάλου διαδίδει με επιστημονική και παιδαγωγική αρτιότητα τα μυστικά αυτής της πολεμικής τέχνης.

Σε ένα κτίριο 300 τ.μ. με δύο μεγάλες αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες με τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτεί το ολυμπιακό άθλημα του Τζούντο, μαθαίνει στα παιδιά –και όχι μόνο- κάθε ηλικίας (από 4 ετών), όλες τις αρετές που πρεσβεύει αυτό, έχοντας ιδρύσει εδώ και ένα χρόνο τον Αθλητικό Σύλλογο «Phoenix».

Όπως επισημαίνει ο ιδρυτής του Συλλόγου και της Σχολής Τζούντο και των υπολοίπων πολεμικών τεχνών (Kick Boxing, Grambling, MMA), Παντελής Φιτσιάλος: «Στόχος μας ήταν να ιδρύσουμε και να λειτουργήσουμε έναν πλήρως σύγχρονο χώρο με όλο τον εξοπλισμό, που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να συγκριθεί μόνο με αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού».

Το φιλόξενο περιβάλλον της Σχολής σε συνδυασμό με την 15ετή εμπειρία του αποφοίτου ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το Τζούντο, Παντελή Φιτσιάλου εγγυάται- σε όποιον το επιλέξει ή στείλει το παιδί του για να μάθει πολεμικές τέχνες- την επιτυχία με τον επικεφαλής της Σχολής να τονίζει «το 60-70% των παιδιών που επιλέγουν την εκμάθηση τζούντο μαζί μου, πηγαίνουν στο κλιμάκιο, ενώ πριν από μερικά χρόνια ο Μάρτιν Μουστακαλής είχε πάρει την 7η θέση στις Ολυμπιακές Ημέρες Εφήβων».

Οι αξίες και τα οφέλη του Τζούντο στα παιδιά

Η ερώτηση που γίνεται αβίαστα από κάποιον που έχει ενδοιασμούς για να στείλει το παιδί του να ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες είναι μήπως κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Ωστόσο η απάντηση που δίνει ο κ. Φιτσιάλος είναι καθ’ όλα καθησυχαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

«Είναι το πιο ασφαλές και καλύτερο άθλημα για παιδιά, σύμφωνα με την UNESCO. Εξάλλου το Τζούντο δεν έχει γροθιά και κλωτσιά, ενώ είναι ένα από τα πιο εγκεφαλικά αθλήματα και μάλιστα ορισμένοι το συγκρίνουν με το σκάκι» αναφέρει. Επιπροσθέτως, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι το τζούντο διδάσκεται σε νεαρούς ποδοσφαιριστές σε ακαδημίες όπως αυτές του Άγιαξ, μια από τις πιο παραγωγικές σχολές ταλέντων σε ολόκληρο τον κόσμο, δύο φορές την εβδομάδα, ενώ έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει καθοριστικά στην κινητική προσαρμογή (έλεγχο και αντίληψη του σώματος) των παιδιών.

«Εξάλλου, το Τζούντο πρεσβεύει και υπηρετεί τον Σεβασμό και την Αλληλεγγύη ως έννοιες «μιας και μπορεί να είναι άθλημα επαφής, αλλά μαθαίνεις σεβασμό, μιας και αυτός μπορεί να σου εγγυηθεί την εξέλιξή σου ως αθλητή κι ως άνθρωπο» προσθέτει ο Παντελής Φιτσιάλος και συμπληρώνει ότι απαιτεί επίσης ψυχολογική ισορροπία και μεγάλη σωματική προσπάθεια.

Ο ανασταλτικός παράγοντας Covid-19

Τα τελευταία δύο χρόνια οι σχολές Πολεμικών Τεχνών δοκιμάστηκαν στο έπακρο με την πανδημία του Covid-19 και …συμπιέστηκαν οι συμμετοχές, με τον κ. Φιτσιάλο να εξηγεί ότι:  «Πριν από μερικά χρόνια στις σχολές Τζούντο του Βόλου, υπήρχαν πάνω από 170 εγγεγραμμένα παιδιά, αλλά η πανδημία ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος. Πλέον, εδώ και μερικούς μήνες, ανεβαίνει εκ νέου το ενδιαφέρον για το άθλημα και έχουμε αναθαρρήσει όλοι».

Η συνέχεια μοιάζει αισιόδοξη. «Τον ερχόμενο μήνα θα λάβουμε μέρος ως Σχολή, με παιδιά από 6 έως 9 ετών, στους πρώτους αγώνες με 20 συμμετοχές παιδιών σε διεθνείς αγώνες στην Ηλιούπολη της Αθήνας, όπου θα εκπροσωπήσουμε τον Βόλο. Τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν πηγαίναμε σε αγώνες, λόγω του Covid» κατέληξε ο κ. Φίτσιαλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.