Απ. Ραυτόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Είναι να … κλαίμε με την επιδότηση ρεύματος των 10 ευρώ»

Μόλις το 40% θα πάει διακοπές

Άνθρακες ο θησαυρός στο κομμάτι των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Αύγουστο και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, που προχώρησε στη φορολόγηση μέρους των υπερκερδών των παρόχων, αλλά ουσιαστικά οι οικιακοί καταναλωτές θα δουν ελάφρυνση που δεν θα ξεπερνά τα 5 με 10 ευρώ…

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για ανακούφιση των καταναλωτών τον Αύγουστο στο ρεύμα, με τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων, καθώς η ελάφρυνση θα αφορά μόνο τα κοινωνικά τιμολόγια και τα οικιακά.

Ο υπουργός Ενέργειας επρόκειτο να εξειδικεύσει την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε, λέγοντας ουσιαστικά πως ό,τι πληρώνουν μέχρι σήμερα οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να το καταβάλουν. Δηλαδή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί από 30% έως και 100% ανάλογα με τον πάροχο στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια. «Αυτό που μας είπε είναι ότι θα επιβληθεί φόρος στα χαρακτηριζόμενα ως «ουρανοκατέβατα» κέρδη, αλλά ουσιαστικά έρχονται να επιδοτήσουν από χρήματα που έχουν πληρώσει οι ίδιοι καταναλωτές. Αν καταλάβαμε σωστά τα λόγια του κ. Σκυλακάκη σκοπεύει να επιδοτήσει από το ανώτατο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν η κιλοβατώρα, δηλαδή γύρω στα 15 με 16 λεπτά, και έως 500 κιλοβατώρες» δήλωσε ο κ. Ραυτόπουλος, θέτοντας παράλληλα και έναν προβληματισμό σχετικά με τις πολυκατοικίες.

Δηλαδή εάν οι κοινόχρηστοι χώροι θα έπρεπε να εντάσσονται στην κατηγορία του οικιακού τιμολογίου ώστε να υπάρχει και εκεί επιδότηση. Όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, καθώς συμπεριλαμβάνονται στα επαγγελματικά τιμολόγια και δεν θα δοθεί έκπτωση.

Το ίδιο ισχύει και για τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει πως τα καταστήματα λιανικής πώλησης και η εστίαση και γενικά όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν κάποιο προϊόν θα μετακυλήσουν το κόστος της αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος στα προϊόντα.

Έτσι ουσιαστικά και πάλι το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι καταναλωτές, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση θα ισχύσει μόνο για τον Αύγουστο. Όπως εκτιμά ο κ. Ραυτόπουλος, για τον μήνα που διανύουμε, μια τετραμελής οικογένεια που διαμένει σε σπίτι 70-80 τ.μ. οι κιλοβατώρες που θα καταναλώσει έχοντας ανοιχτά δύο κλιματιστικά στο σπίτι 24 ώρες, είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα επιδοτήσει η κυβέρνηση, δηλαδή τις 500.

Το 40% θα πάνε διακοπές

Μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των καταναλωτών που θα πάνε φέτος διακοπές σε κάποιο νησί, καθώς από το 50% που πέρσι ήταν οι τυχεροί, φέτος μόλις 4 στους 10 εργαζόμενοι θα καταφέρουν να μεταβούν σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό. Μάλιστα θα περιορίσουν και τις ημέρες παραμονής τους κατά μια, αφού το 2023 η διαμονή τους διήρκεσε 5 ημέρες, ενώ θα ξοδέψουν και λιγότερα χρήματα έως 50% φέτος.

«Το κόστος έχει εκτοξευτεί στον Θεό αναφορικά με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που με τα συμβατικά πλοία τον Ιούνιο οι αυξήσεις έφτασαν στο 15%, ενώ για τα ταχύπλοα διπλασιάζονται. Το ίδιο ισχύει και για τον Βόλο, με την αύξηση στα εισιτήρια σε σχέση με πέρσι για τις Σποράδες. Τα μονοπώλια των ακτοπλόων καλά κρατούν και περιμένουμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που πήγε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να μας δώσει απάντηση για τις αναιτιολόγητες αυτές αυξήσεις. Πότε θα το κάνουν αυτό άγνωστο, ίσως τον χειμώνα, αφού πρώτα οι καταναλωτές έχουν πληρώσει πανάκριβα τα εισιτήρια» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Μικραίνουν οι ποσότητες αυξάνονται οι τιμές

Μέχρι και στο ψωμί έχει φτάσει η «επιδημία» του Shrinkflation (μείωση της ποσότητας του προϊόντος, χωρίς ταυτόχρονη πτώση της τιμής), σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο, ενώ αυτή πρακτική είναι διαδομένη στα απορρυπαντικά, στα μαλακτικά, στα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν. Για παράδειγμα στα αφρόλουτρα το 2022 ήταν στα 400 ml, το 2023 μειώθηκαν στα 360 και το 2024 πήγαν στα 330 και ίσως του χρόνου να πάνε στα 300 ml. Στα τυριά και τα αλλαντικά έχουμε μικρές αυξήσεις στην τιμή τους, οι οποίες έρχονται να προστεθούν οι μεγάλες του προηγούμενου διαστήματος.

Έρχονται αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά λόγω καύσωνα

Τις τσέπες των καταναλωτών θα κάψει εκτός των άλλων ο παρατεταμένος καύσωνας που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς πολλά οπωροφόρα δέντρα έχουν επηρεαστεί από την παρατεταμένη ζέστη.

Παράλληλα η λειψυδρία αποτελεί ένα ακόμη πεδίο απειλής, μιας και πολλοί περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα έχουν ενημερώσει τους αγρότες να ποτίζουν με φειδώ, όταν γνωρίζουμε πως αυτή την περίοδο η καρποδέτηση της ελιάς χρειάζεται πολύ νερό για να γίνει, όπως επίσης και τα αμπέλια.

Για παράδειγμα στη Δυτική Αχαΐα, σταμάτησαν να φυτεύουν στα θερμοκήπια, ενώ και οι παραγωγές τόσο στα σταφύλια, όσο και στις ελιές θα είναι μηδενικές, καταστρέφοντας τους αγρότες. Το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια οι καταναλωτές να πληρώσουν πολύ περισσότερο για να τα αγοράσουν.

Καταστροφή η πανώλη στη Θεσσαλία

Γύρω στα 35.000 αιγοπρόβατα θα χρειαστεί να σφαχτούν στη Θεσσαλία, λόγω της πανώλης που ήρθε από το εξωτερικό, οδηγώντας στην καταστροφή τους κτηνοτρόφους, αλλά και μείωση στην παραγωγή της φέτας. Παράλληλα και οι τιμές των αμνοεριφίων ελληνικής παραγωγής θα ακριβύνουν, ενώ για να καλυφθεί η ζήτηση θα χρειαστούν μεγαλύτερες εισαγωγές από άλλες χώρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.