Χρ. Δημόπουλος: Με το βιβλίο τα παιδιά γίνονται σοφότερα, ταξιδεύουν κι ανοίγουν τους ορίζοντες…

Ο αγαπημένος παρουσιαστής των παιδιών, φέρνει την Ελληνική Επανάσταση μπροστά στα μάτια των παιδιών

Οι παιδικές εκπομπές του Χρήστου Δημόπουλου αποτελούν μία δημιουργική διέξοδο για παιδιά, αλλά και μεγαλύτερους… που πλέον μέσα από το διαδίκτυο έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ο προσηνής παρουσιαστής, με την παιδικότητά του και τη βαθιά κατανόηση του παιδικού μυαλού και της φαντασίας, έχει συγγράψει πολλά βιβλία για παιδιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να ονειρευτούν, να μάθουν και μέσα από αυτά να γίνουν σοφότερα. Ο Χρήστος Δημόπουλος μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή για τα τρία νέα παιδικά συγγραφικά του έργα, με τα δύο εξ αυτών να αφορούν στην Ελληνική Επανάσταση (Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ).

Η περίοδος αυτή που διανύουμε είναι ευκαιρία για διάβασμα;

Είναι ιδανική ευκαιρία για διάβασμα, γιατί και τα παιδιά με όλα αυτά που συμβαίνουν είναι περισσότερο στο σπίτι, έχουν περισσότερη ώρα στη διάθεσή τους κι αυτό που λέω πάντοτε, είναι αντί να κάθονται μπροστά σε μία οθόνη, να πάρουν ένα βιβλίο να διαβάσουν, γιατί με το βιβλίο ταξιδεύουν , γίνονται σοφότερα, γίνονται καλύτερα παιδιά, ανοίγουν οι ορίζοντές τους και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να διαβάζουν ένα βιβλίο. Δεν λέω να κλείσουν την τηλεόραση και τα παιχνίδια τους , αλλά να τα κάνουν με κάποιο μέτρο, γιατί στα βιβλία πιστεύω ότι θα ανακαλύψουν ένα καινούργιο, μαγικό κόσμο. Όποιος ρίχνει ένα μικρό λιθαράκι και κάνει έστω κι ένα παιδί να αγαπήσει το διάβασμα νομίζω ότι έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο.

Το νέο σας βιβλίο τιτλοφορείται «Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά». Σε τι αφορά;

Εγώ ήμουν τυχερός γιατί στην πρώτη καραντίνα που ήμουν κλεισμένος μέσα στο σπίτι, κατάφερα και έγραψα τρία βιβλία, τα οποία έχουν σχέση με το 1821, το καθένα από τη δική του σκοπιά. «Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά» είναι μια ιστορία, που για μένα ήταν πολύ συναρπαστική και θεώρησα πως ήταν καλό να το δώσω με απλά λόγια να καταλάβουν τα παιδιά εκείνη την εποχή. Μόλις ξέσπασε η επανάσταση, λίγους μήνες μετά ήταν τέτοια η λαχτάρα των Ελλήνων να οργανωθούν και να φτιάξουν αυτό που τους έλειπε τόσα χρόνια, ένα κράτος, μία οντότητα, που κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη της Επανάστασης , δηλαδή ήδη τον Δεκέμβριο του 1821 να έχουν φτιάξει τις Συνελεύσεις τους και τις οργανώσεις τους. Ο Μαυροκορδάτος στο Μεσολόγγι, ο Νέγρης στα Σάλωνα, ο Υψηλάντης στο Άργος, πράγμα που οδήγησε στην πρώτη Εθνοσυνέλευση που έγινε τον Δεκέμβριο του 1821 στην Πιάδα, τη σημερινή Επίδαυρο κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την 1η του Γενάρη του 1822 να υπογραφεί το πρώτο προσωρινό πολίτευμα της Ελλάδας, πριν καν σχηματιστεί στο μυαλό των αγωνιστών η έννοια ενός αυτόνομου και ανεξάρτητου κράτους. Η ιστορία αυτή με μάγεψε και την έκλεισα σε ένα μικρό βιβλιαράκι που διαβάζεται εύκολα από τα παιδιά και για να τα βοηθήσω υπάρχει στο τέλος κι ένα γλωσσάρι που εξηγεί τυχόν άγνωστες λέξεις . Αυτό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» σε μια εξαιρετική εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου. Είναι ένα μικρό βιβλιαράκι, ευκολοδιάβαστο που το συστήνω στα παιδιά που αγαπούν την ιστορία, αγαπούν να ταξιδεύουν.

Ίσως είναι και ευκαιρία, να αγαπήσουν όμως την ιστορία

Καμιά φορά στο σχολείο αυτά τα πράγματα, αντί να είναι θελκτικά και σαγηνευτικά, γίνονται βαρετά. Αν το παιδί πάρει αυτές τις πληροφορίες με έναν πιο εύπεπτο τρόπο, πιο διασκεδαστικό και πιο όμορφο, νομίζω πως θα αγαπήσει πολύ περισσότερο αυτό που μαθαίνει στο σχολείο, αν το διαβάσει με μία διαφορετική οπτική. Κι εκεί έρχεται και το άλλο μου βιβλίο το «Πως να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της Επανάστασης» που κι αυτό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» με εικονογράφηση της Αντριάννας Ρούσου. Είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο, με πολύ ωραίες εικόνες, για πιο μικρά παιδιά, το οποίο όμως έχει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες με διασκεδαστικό τρόπο για το πως ήταν η ζωή εκείνη την εποχή, πως ήταν ντυμένοι οι άνθρωποι, τι έτρωγαν, πως μάθαιναν γράμματα, τι γινόταν εάν αρρώσταιναν , τι παιχνίδια έπαιζαν και πληροφορίες όπως γιατί τελικά έγινε αυτή η Επανάσταση του 21, ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές , πως προέκυψε η γαλανόλευκη σημαία κι έχει και τις βασικές ημερομηνίες «σταθμούς» όλης αυτής της πορείας. Είναι κι αυτό ένα χρηστικό βιβλίο με πολύ πολύ διασκεδαστικό τρόπο δοσμένο.

Το τρίτο σας βιβλίο που προέκυψε στην καραντίνα όπως μας είπατε, με τι έχει σχέση;

Το τρίτο βιβλίο δεν είναι παρά η συνέχεια των περιπετειών του «Ήπιου Θερμοκήπιου», μιας σειρά βιβλίων που κυκλοφορεί κι αυτό από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» . Ο Ήπιος Θερμοκήπιος είναι ένας ήρωας που έχουν αγαπήσει τα παιδιά και μέσα από το «Ουράνιο Τόξο» και τα «Χίλια Χρώματα του Χρήστου» , αλλά και με τα βιβλία του. Αυτό το τελευταίο βιβλίο λέγεται «Το ημερολόγιο της Καπετάνισσας» και έχει σχέση με το ’21 γιατί η Καπετάνισσα δεν είναι άλλη από την Μαντώ Μαυρογένους και σ’ αυτή την περιπέτεια ο Ήπιος Θερμοκήπιος και τα αγαπημένα του εγγόνια, η Αθηνά και ο Ορέστης, προσπαθώντας να ανακαλύψουν κάτι που και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι είναι, βρίσκονται από την Μύκονο στο Ναύπλιο κι από κει σε ένα κάστρο της οικογένειας του Άρμανσμπεργκ, που υπήρξε ο τέταρτος πρωθυπουργός του βασιλείου της Ελλάδας. Είναι μια περίεργη περιπέτεια, με πολλά στοιχεία ιστορίας και νομίζω πως θα τη διασκεδάσουν πάρα πολύ τα παιδιά.
Πάντως είναι αλήθεια, ότι τα παιδικά βιβλία εντυπωσιάζουν εξίσου και τους μεγάλους.
Ναι, το καταλαβαίνω αυτό. Το δείγμα επιτυχίας ενός παιδικού βιβλίου είναι να το διαβάζει με μεγάλη ευχαρίστηση ένας μεγάλος.

Τι σας λείπει αυτή την περίοδο;

Μου λείπουν πολύ οι περιοδείες. Στον Βόλο έχω έρθει πολλές φορές με αφορμή τα βιβλία μου και τώρα που δεν μπορώ να το κάνω μου λείπει πάρα πολύ αυτή η επαφή που είχα και με τα παιδιά και με τους φορείς , με Βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία και ελπίζω σύντομα να είμαι πάλι σε θέση να επισκεφθώ την όμορφη πόλη σας και να δω τα παιδιά και τους μεγάλους από κοντά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.