Καλαποθαράκου στο Ράδιο ΕΝΑ: Αβεβαιότητα, αδιαφάνεια και ανοχή στις εξοντωτικές αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας

Πολλές οι επισημάνσεις ακροατών του Ράδιο ΈΝΑ, για ποσά που κρατούνται, χωρίς οι ίδιοι να το έχουν ζητήσει
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Τι ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών

Αόριστη, αποσπασματική, δεν τηρεί τους κανόνες της διαφάνειας και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ, την τροπολογία της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλίστρων υγείας που έφερε αιφνιδιαστικά, μετά την κατάργηση του άρθρου που έδινε τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρίες να αυξάνουν τα ασφάλιστρα υγείας στα συμβόλαια μακράς διάρκειας.
Προσπάθεια για να καταργηθούν συμβόλαια
Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, η οποία τόνισε ότι οι ασφαλιστικές προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να καταργήσουν συμβόλαια που είχαν υπογραφεί πριν 15 και 20 χρόνια, αυξάνοντας σε διψήφιο νούμερο, κάθε έτος, τα ασφάλιστρα.
Όπως είπε, θα πρέπει να διορθωθεί αυτή η άνιση κατάσταση στους ασφαλισμένους, να μειωθούν τα ασφάλιστρα και να χρησιμοποιηθεί ως βάση μια τετραετία πριν, με πολύ περιορισμένες αυξήσεις που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν.

«Μεγάλες αυξήσεις,
περιορισμένες παροχές»

Όπως είπε, οι εταιρίες με παρελκυστικές τακτικές προώθησαν τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες να μεταπηδήσουν στα συγκεκριμένα συμβόλαια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή μεγάλες αυξήσεις και περιορισμένες παροχές.
Η κ. Καλαποθαράκου ανέφερε ότι είναι σημαντικό που η κυβέρνηση αντέδρασε μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από τις καταναλωτικές οργανώσεις και την αντιπολίτευση και κατήργησε το άρθρο όπου στα ισόβια συμβόλαια έδινε τη δυνατότητα μεγάλων αναπροσαρμογών, βασισμένων στον ΙΟΒΕ.
Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, είπε ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης, θα φέρει μια νέα διάταξη με έναν δείκτη όχι του ΙΟΒΕ, αλλά αντικειμενικό, θα προέρχεται από την ΕΛΣΤΑΤ και θα είναι προβλέψιμος, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

«Με νόμο να θεσμοθετηθεί ο δείκτης»

«Αιφνίδια τελικά, κατατέθηκε η τροπολογία από την κυβέρνηση, η οποία είναι αόριστη, αποσπασματική, δεν τηρεί τους κανόνες της διαφάνειας και αναποτελεσματική, ενώ τόνισε ότι παραπέμπει τη ρύθμιση του μείζονος αυτού θέματος σε υπουργική απόφαση τριών υπουργών που θα εκδοθεί στο μέλλον και θα ρυθμίζει το θέμα με έναν δείκτη που θα οριστεί, μετά από εισήγηση του διοικητή της ΤτΕ και υπογραφή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ», ανέφερε η κ. Καλαποθαράκου.
Η πρόεδρος της Ένωσης, ανέφερε ότι αυτό δεν νομιμοποιεί μια κατάσταση διαφάνειας και επιταγών της καλής πίστης, αλλά και με βάση τη νομοθεσία του καταναλωτή τη θέσπιση αντικειμενικών, εύλογων, σαφών κριτηρίων, προβλέψιμων από τους καταναλωτές.
«Εμείς θέλουμε με νόμο να θεσμοθετηθεί αυτός ο δείκτης και οι παράμετροι τις οποίες θα ακολουθεί, να γίνει διαβούλευση από τους εμπλεκόμενους φορείς και να μην ερωτώνται μόνο οι ασφαλιστικές εταιρίες», ανέφερε.

«Πολλοί που προσέφυγαν
στη Δικαιοσύνη έχουν δικαιωθεί»

Η ίδια είπε ότι η τροπολογία δεν συνυπολογίζει τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια υγείας, που πλέον είναι το 70% των συμβολαίων, το θέμα αυτό μένει έκθετο και ακάλυπτο, ενώ δεν λαμβάνει μέριμνα για τους καταναλωτές που έχουν υποστεί αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις όλα αυτά τα χρόνια από το 2020 μέχρι τώρα.
Η κ. Καλαποθαράκου είπε ότι πολλοί που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη έχουν δικαιωθεί, κάτι που κλονίζεται με αυτή την τροπολογία, διότι θα ισχύσει και γι’ αυτές τις ήδη ρυθμισμένες συμβάσεις, κάτι που η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.
Η πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, να πραγματοποιήσει ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινά αποδεκτό νομοθετικό πλαίσιο, με σεβασμό στους κανόνες διαφάνειας για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας, ένα θέμα μείζονος κοινωνικής σημασίας.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Ντίνος Στεργιόπουλος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.