Έντονες διαμαρτυρίες Βολιωτών στο Ράδιο ΕΝΑ-Φέτα και λάδι, συνεχίζουν… τις «υψηλές πτήσεις»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝ.ΚΑ.

Εξακολουθεί να «καίει» τους καταναλωτές η ακρίβεια σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ βασικά είδη διατροφής, όπως το τυρί φέτα και το λάδι, συνεχίζουν τις «υψηλές πτήσεις».
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή, είπε πως τα πρώιμα κεράσια αυτή τη στιγμή πωλούνται προς 16 ευρώ το κιλό στα μανάβικα, χωρίς να είναι μάλιστα άριστα ποιοτικά και ό,τι καλύτερο, από τη στιγμή που δεν βρίσκονται στην κύρια εποχή τους. Ίδια η κατάσταση και στα βερίκοκα με 10 ευρώ το κιλό, με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ να τονίζει πως οποιοδήποτε φρούτο είναι πρώιμο, κοστίζει πάρα πολύ, αλλά το ζητούμενο για τον καταναλωτή είναι να μην πληρώνει το προϊόν ακριβά όταν βρισκόμαστε στην κορύφωση της παραγωγής.

Κερδισμένοι οι μεσάζοντες και όχι οι παραγωγοί

Σύμφωνα με τον ίδιο κερδισμένοι από την όλη διαδικασία δεν είναι οι παραγωγοί, αλλά οι μεσάζοντες και οι κερδοσκόποι. Μάλιστα το λάδι ακόμη και σήμερα στα μάρκετ πωλείται στα 13,20 ευρώ το λίτρο, όταν οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι το πουλάνε 3 και 3,5 ευρώ το κιλό και δεν το αγοράζει το εμπόριο. «Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τι παιχνίδια παίζονται γύρω από το λάδι, ενώ και η φέτα έχει φτάσει στα 13 με 14 ευρώ το κιλό, έχοντας σταθεροποιηθεί εκεί από πέρσι, με την τιμή της να παραμένει υψηλή» σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι παίζονται παιχνίδια κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Χρειάζεται όπως λέει άμεση κυβερνητική παρέμβαση με πράξεις για να ελεγχθεί η αγορά, ενώ παράλληλα και στα καύσιμα οι διεθνείς τιμές πέφτουν, αλλά στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Υψηλή η τιμή του ρεύματος

Ίδια η κατάσταση και στο ρεύμα αφού η κιλοβατώρα έχει αυξηθεί από το 2022 έως και 100%, με συνέπεια ο επαγγελματίας να προχωρεί σε αύξηση της τιμής του προϊόντος που πουλά, χάνοντας μερίδα καταναλωτών. Ωστόσο, ο υπάλληλος, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος δεν μπορούν να αυξήσουν τον μισθό και τη σύνταξή τους για να καλύψουν την ακρίβεια στην αγορά. «Στην αρχή κάποια σούπερ μάρκετ πουλούσαν το λάδι γύρω στα 8,5 ευρώ, τιμή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως λογική». Καταλήγοντας εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αν θα καταφέρουν να κάνουν διακοπές οι καταναλωτές, διατυπώνοντας τη δυσπιστία του κατά πόσο μειώθηκαν ικανοποιητικά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όταν από Πειραιά για Νίσυρο χρειαζόταν 74 ευρώ, πλέον θα χρειάζονται 68. Η διαφορά αυτή δεν είναι κάτι σημαντικό για τον κόσμο, από τη στιγμή που το κόστος για την ενοικίαση κάποιας καμπίνας σε πλοίο είναι απαγορευτικό.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.