Γιώργος Περρής: «Κουβαλάω την Ελλάδα στα μάτια, στη φωνή, στο τραγούδι μου»…

«Είναι λίγοι οι μεγάλοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες που είναι πραγματικά γενναιόδωροι, ώστε να δώσουν απλόχερα στον επόμενο…»
Ο τραγουδιστής με τη διεθνή καριέρα, μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» για την νέα του δισκογραφική δουλειά

Με επιρροές από τον διεθνή χώρο, ο Γιώργος Περρής ξεκίνησε από πολύ μικρός να τραγουδά, όταν πριν ακόμη γίνει 18 ετών τον ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας. Από εκεί κι έπειτα, οι συνεργασίες με καταξιωμένους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς διαδέχονταν η μία την άλλη και σε λίγο χρονικό διάστημα, ο νεαρός Ελληνογάλλος άνοιξε τα φτερά του και μετέφερε την Ελλάδα, μέσα από το τραγούδι του σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, επιστρέφει στην χώρα μέσα από τη συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Ευανθία Ρεμπούτσικα και μιλά στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, το «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή για το ταξίδι της μουσικής επιστροφής του, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο χρόνο. Αφορμή της συζήτησης, το νέο single “Καρδιά Κοίτα” κυκλοφορεί από την MINOS EMI / UNIVERSAL

Πρόσφατα, σας απολαύσαμε στην εκπομπή «Μουσικό Κουτί» με παρουσιαστές τους Βολιώτες Νίκο Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη. Πως ήταν καταρχήν η εμπειρία σας;

Την απόλαυσα πολύ αυτή την εκπομπή, πέρασα καταπληκτικά. Ο Νίκος και η Ρένα ήταν υπέροχοι οικοδεσπότες. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ήταν ένα μικρό μου απωθημένο, γιατί δεν είχαμε συνεργαστεί, οπότε ήταν πολύ ωραία αυτή η συνάντηση. Την ευχαριστήθηκα πολύ.

Μιας που μιλάμε για Βολιώτες, έχετε επισκεφθεί την περιοχή μας;

Βεβαίως, είχα κάνει συναυλίες και με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη πριν 7-8 χρόνια, ήταν να έρθουμε το 2016 με τον Μάριο Φραγκούλη όταν κάναμε την «Κιβωτό», αλλά δυστυχώς έβρεχε και αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε τις συναυλίες. Έχω όμως πολλά χρόνια να έρθω. Ελπίζω αυτό το καλοκαίρι ή του χρόνου με το καλό να έρθω.

Πως επηρέασε εσάς το θέμα της πανδημίας; Σας έχει δυσκολέψει;

Βεβαίως με έχει δυσκολέψει, όπως όλους τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Κι εγώ αναγκάστηκα να ακυρώσω τα πάντα, όλα μου τα ταξίδια, όλες τις συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ηχογραφήσεις, περιοδείες προώθησης του ξένου μου δίσκου. Δυστυχώς αναγκάστηκα να ακυρώσω πάρα πολλά. Και οικονομικά όμως υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος, καθώς δεν έχουμε δουλέψει καθόλου εδώ και ένα χρόνο. Προέχει όμως η υγεία όλων, ελπίζω να τελειώσει αυτή η κατάσταση σύντομα και να ξαναβρούμε τις ζωές μας.

Παρόλα αυτά κάνετε όμορφα πράγματα, όπως με το τραγούδι «Καρδιά Κοίτα». Ποιος ήταν ο στόχος σας μέσα από αυτό το τραγούδι;

Το τραγούδι ήταν πάντα για μένα διέξοδος στη ζωή μου, σε όλα τα δύσκολα, τα άσχημα, τα βίαια. Πάντα η μουσική ήταν το αντίδοτο, ήταν η μαγική συνταγή που κάπως τα απάλυνε όλα. Συγκεκριμένα για τον δίσκο που κάναμε με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τη Λίνα Νικολακοπούλου, είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο που μου έφερε η ζωή, γιατί τις αγαπώ πολύ και τις δύο ξεχωριστά πάρα πολλά χρόνια, τις θαυμάζω, είμαι πολύ χαρούμενος που τις ένωσα μετά από 20 χρόνια, γιατί είχαν βρεθεί τότε για να κάνουν ένα τραγούδι με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη κι από τότε δεν είχαν ξαναδουλέψει μαζί.
Πραγματικά είμαι πολύ ευτυχής που τις έφερα κοντά και κάναμε αυτό τον δίσκο. Αισθάνομαι σαν να ξαναγεννήθηκα σαν τραγουδιστής με αυτή τη συνεργασία, γιατί ήταν και ο πρώτος μου ελληνικός δίσκος μετά από πολλά χρόνια, μια δεκαετία περίπου, γιατί το τελευταίο διάστημα με τους ξένους μου δίσκους στα αγγλικά, στα γαλλικά, τις περιοδείες, δεν είχα το χρόνο να κανω ολόκληρο δίσκο με νέο ρεπερτόριο. Μία μικρή παρένθεση ήταν η «Κιβωτός» ο δίσκος με τον Μάριο Φραγκούλη, που ήταν μόνο διασκευές, ήδη γνωστά τραγούδια. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να είχα φανταστεί καλύτερη επιστροφή στο ελληνικό ρεπερτόριο με δικά μου τραγούδια, όπως αυτά. Όλα τα τραγούδια του δίσκου με έχουν αγγίξει και στιγματίσει, πόσο μάλλον το «Καρδιά Κοίτα» που βλέπω την ανταπόκριση και την αγάπη που έχει λάβει από τον κόσμο κι αυτό με συγκινεί πάρα πολύ, γιατί κάθε μέρα λαμβάνω ατελείωτα μηνύματα από τον κόσμο, που το έχει αγαπήσει. Ένα μεγάλο δώρο στη ζωή μου ήταν η σύμπραξη με τον Γιώργο Νταλάρα, γιατί για μένα είναι ο μοναδικός άντρας τραγουδιστής που έχω αγαπήσει και μελετήσει τόσο πολύ, με επιστημονική ευλάβεια και παντα ονειρευόμουν να δουλέψουμε μαζί. Η ταπεινότητά του όταν ήρθε στο στούντιο μου είπε ότι έχω τραγουδήσει πολύ ωραία το τραγούδι και πως δεν ήθελε να «πάρει» το μισό, αλλά θα μου κάνει μόνο δεύτερες φωνές. Αυτό δείχνει τη γενναιοδωρία των πραγματικά μεγάλων και σπουδαίων καλλιτεχνών που δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και περνάνε τη σκυτάλη στον επόμενο με πραγματικό άνοιγμα ψυχής και χαρά, πράγμα που το έχω λάβει και από τον Μάριο Φραγκούλη σε ότι έχουμε κάνει μαζί.

Εκτός από αυτές τις όμορφες συνεργασίες, θυμάμαι και αυτή που σηματοδότησε την αρχή σας με τον Μίμη Πλέσσα, ένα μεγάλο καλλιτέχνη.
Με τον κ. Πλέσσα ήταν το ξεκίνημά μου, πριν ακόμη κλείσω τα 18 και του χρωστάω τα πάντα γιατί δεν θα μπορούσα να είχα φανταστεί καλύτερο και πιο οικογενειακό ξεκίνημα στην πορεία μου.

Προφανώς όμως, κάτι είδαν παράλληλα οι άνθρωποι αυτοί στο ταλέντο σας…

Ενδεχομένως να είδαν κάτι σε μένα, όμως δεν είναι όλοι οι καλλιτέχνες το ίδιο. Είναι λίγοι αυτοί που είναι πραγματικά γενναιόδωροι, ώστε να δώσουν απλόχερα στον επόμενο, οπως είναι η Λίνα και η Ευανθία, που μου χάρισαν τον καλύτερό τους εαυτο. Δεν βρηκαν πέντε τραγούδια από το συρτάρι για να τελειώνουν. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά δύο χρόνια ολόκληρα, γράφαμε, σβήναμε, δοκιμάζαμε, αλλάζαμε για να γεννηθούν αυτά τα τραγούδια.

Πολλές φορές ο χρόνος εργασίας που κρύβεται πίσω από ένα τραγούδι δεν φαίνεται, όταν φτάνει σε μας και το σιγοτραγουδούμε.

Ναι, βέβαια, γιατί σχεδόν το κρύβουμε στον κόσμο. Θέλουμε να μοιραστούμε το αποτέλεσμα, τη χαρά της γέννας, όμως μέχρι να έρθει όλο αυτό, φυσικά και απαιτείται πολύς κόπος, πολλή δουλειά και πόσο μάλλον στην εποχή μας, που οι περισσότεροι βγάζουμε single, ένα τραγούδι εδώ κι ένα τραγούδι εκεί. Το να μπεις στη διαδικασία να κάνεις έναν ολόκληρο δίσκο συγκροτημένο, είναι ακόμη πιο δύσκολο απ’ όλες τις απόψεις.

Έχετε διαγράψει αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα. Η επιστροφή στην εγχώρια αγορά σημαίνει κάτι, είναι ένα διάλειμμα;

Δεν είναι διάλειμμα, είναι μια πολύ συνειδητή απόφαση. Συνειδητοποίησα πριν μερικά χρόνια ότι μου έλειπε πάρα πολύ η επαφή με την χώρα μου, με το κοινό μου κι έτσι ορκίστηκα στον εαυτό μου, ότι όσες κι αν είναι οι υποχρεώσεις μου μία ή δύο φορές το χρόνο θα επιστρέφω για να κάνω συναυλίες, να αφήνω κάποια τραγούδια πίσω. Είναι τέτοιες οι υποχρεώσεις μου που μπορεί να μην φαίνομαι τόσο πολύ όσο άλλοι συνάδελφοί μου της γενιάς μου, αλλά από τη θέση που είμαι, κάνοντας πράγματα στο εξωτερικό και μεταδίδοντας την Ελλάδα όσο μπορώ περισσότερο στον κόσμο, αυτή είναι η δική μου προσφορά.

Λειτουργείτε όμως και ως πρεσβευτής της Ελλάδας κι αυτό είναι πολύ σημαντικό…

Όπου κι αν πάω πάντα με αποκαλούν the Greek singer. Και να ήθελα να κρύψω την Ελλάδα, δεν θα μπορούσα. Υπάρχει στα μάτια μου, στη φωνή μου, στο χρώμα μου, στη γλώσσα μου, είναι παντού και είμαι περήφανος να την πρεσβεύω όπου κι αν πάω. Αυτή είναι και μια μεγάλη ευθύνη να κουβαλάς παντού τη χώρα σου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.