Μικρές οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στον Βόλο

Πανικός στα συμβολαιογραφικά γραφεία για διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων

Λίγες ημέρες απομένουν για την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021 και στα συμβολαιογραφικά γραφεία, όπως και στις ΔΟΥ γίνεται ένας πανικός. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας κ. Γιάννης Κόνσουλας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή όσοι δεν έχουν κινητοποιηθεί δεν… υπάρχει λόγος να κινητοποιηθούν.
Ο κ. Κόνσουλας επεσήμανε πως όποια μεταβίβαση χρειαστούν να κάνουν οι πολίτες θα πρέπει να το κάνουν με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες, καθώς αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνουν οι αρμόδιες αρχές να περαιώσουν τις υπάρχουσες αιτήσεις.
Αναφερόμενος στον Βόλο, σημείωσε πως οι διαφορές σε σχέση με το 2021 δεν είναι πολύ μεγάλες Με εξαίρεση το παραλιακό μέτωπο και την οδό Δημητριάδος, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες μέσα στην πόλη είναι από 50 έως και 100 ευρώ ανά τιμή ζώνης, ενώ υπάρχουν και οι αντίστοιχες μειώσεις σε άλλα σημεία του νομού.

Πανικός στα γραφεία- Αδύνατον να περαιωθούν
οι αιτήσεις στις επόμενες δέκα ημέρες

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί ο κ. Κόνσουλας ανέφερε πως επικρατεί ένας πανικός στα συμβολαιογραφικά γραφεία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες. Σε όλη τη χώρα είναι πολλοί φορολογούμενοι που τρέχουν να υπογράψουν συμβόλαια για γονικές παροχές, δωρεές και αγοραπωλησίες μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022 για να προλάβουν τις αντικειμενικές αξίες του 2021.
Αυτή η διαδικασία όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται να τελεσφορήσει διότι το δημόσιο εμφανίζεται για ακόμη μία φορά ανακόλουθο, καθώς δεκάδες εκατοντάδες δηλώσεις έχουν συσσωρευτεί στα γραφεία των ΔΟΥ όλης της χώρας. Οι δηλώσεις αυτές , τόνισε ο κ. Κόνσουλας, είναι αδύνατον να περαιωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να προχωρήσουν, ενώ έκανε λόγο και για άχρηστα πολλές φορές πιστοποιητικά που ζητούνται με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να δαπανούν σε αυτά αρκετό χρόνο.
Από την εικόνα αυτή των ΔΟΥ ο κ. Κόνσουλας εξαίρεσαι τις ΔΟΥ της Μαγνησίας, που έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες να καταβληθούν και να περαιωθούν οι δηλώσεις.
Η συντονιστική επιτροπή συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας έχει ζητήσει μία δίμηνη παράταση.
Ο κ. Κόνσουλας όμως εξέφρασε την αντίρρησή του στις παρατάσεις αυτές εξηγώντας το γιατί. “Βλέπουμε ότι εδώ και ένα χρόνο παρατείνεται συνέχεια το πιστοποιητικό της ταυτότητας κτηρίου και για ακόμη μια φορά είναι ανακόλουθο το κράτος. Ας ισχύει αυτό το πιστοποιητικό ή όχι. Είναι κοροϊδία για τους μηχανικούς, τους πολίτες να δίνεται συνέχεια μια παράταση. Ο τεχνικός κόσμος της Αθήνας δηλώνει ανέτοιμος όπως και το πληροφοριακό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί”, σημείωσε.
Στο θέμα των καθυστερήσεων στο κάδρο έβαλε ο ίδιος δημόσιες υπηρεσίες και δήμους , ενώ ρόλο έπαιξε και η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία, όπως τόνισε, καθυστέρησε περισσότερο τη λειτουργία κάποιων αρμόδιων γραφείων δημοσίων υπηρεσιών για την έκδοση πιστοποιητικών.
Αναφερόμενος σε αλλαγές στο χώρο των ακινήτων που συχνά έρχονται ως δυσάρεστες εκπλήξεις στους πολίτες ο κ. Κόνσουλας σχολίασε πως συνέχεια υπάρχουν αυτές οι εκπλήξεις. “Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, τουλάχιστον στον χώρο του ακινήτου, προκειμένου να διευκολυνθούν και οι επενδύσεις και να μην υπάρχουν καθημερινές εκπλήξεις. Βέβαια, εάν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες ενώ αυτή η εξέλιξη θα ωθήσει περισσότερο την κτηματαγορά”, κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.