Νίκος Αγγελής: «Νιώθουμε ζητιάνοι…»

«Έγινε μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειές μας», λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Αερινό

Μεγάλη είναι η καταστροφή, που επήλθε σε όλων των ειδών τις καλλιέργειες μετά τη χαλαζόπτωση της Δευτέρας, όπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Νίκος Αγγελής, σημειώνοντας πως οι αγρότες της περιοχής του Περιβλέπτου και των χωριών που επλήγησαν, αναμένουν την Παρασκευή την έλευση του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει η εκτίμηση των ζημιών.
«Τη Δευτέρα γύρω στις 4 το μεσημέρι είχαμε μία χαλαζόπτωση που ξεκίνησε από Κοκκίνα, πέρασε από το Περίβλεπτο και μας έκανε ζημιές σε σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες. Στα σιτηρά κοπήκανε τα στάχια, στα φρούτα είχαμε ζημιές σε κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, ελιές. Δεν έμεινε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής, επισημαίνοντας πως σε λίγες ημέρες οι αγρότες θα αλώνιζαν τα σιτηρά τους και θα μάζευαν τα φρούτα, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή.
«Πρέπει να αναδείξουμε το πρόβλημα γιατί αισθανόμαστε ζητιάνοι απέναντι στο κράτος. Όταν παθαίνουμε ζημιά, τότε μας θυμούνται Βουλευτές και παρατρεχάμενοι και ο ΕΛΓΑ», επεσήμανε ο ίδιος.

«Ζητούμε επιτακτικά αλλαγή
του κανονισμού του ΕΛΓΑ»

Οι αγρότες ζητούν επιτακτικά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς σύμφωνα με τον κ. Αγγελή αυτός είναι γραμμένος τη δεκαετία του 80 και οι καιρικές συνθήκες, με την κλιματική κρίση, προφανώς έχουν αλλάξει. Σοβαρό όμως πρόβλημα υπάρχει και στις τιμές των αποζημιώσεων, καθώς ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με 0.17 ευρώ το κριθάρι, όταν σήμερα η τιμή του είναι 0, 35, και για το σιτάρι δίνει 0,21-0,22 ευρώ ενώ κοστίζει 0.50 ευρώ. Παράλληλα το κόστος παραγωγής είναι διπλάσιο που σημαίνει ότι από τα 0.17 ευρώ το κιλό αποζημίωσης ουσιαστικά ο παραγωγός θα λάβει μόλις τα 0.10 ευρώ.
«Ζητάμε 100% αποζημίωση στη ζημιά και να πληρωθούμε στο 100% βάσει των τιμολογίων που έχουμε κόψει γιατί το κράτος ξέρει πόσο πουλάμε τα αγροτικά προϊόντα. Στις ζημιές αφαιρεί ένα 25% κι αυτό είναι μια κοροϊδία. Μέχρι το 2012 πληρώναμε 3% επί του τιμολογίου, από το 2012 άλλαξε ο κανονισμός και πληρώνουμε ανά στρέμμα και αναπαραγωγή διαφορετικό ποσό και υπάρχουν ζητήματα», εξήγησε ο κ. Αγγελής επισημαίνοντας πως οι αγρότες πληρώνουν τον Οκτώβριο τον ΕΛΓΑ, όμως περιμένουν έναν χρόνο για να πάρουν τα χρήματα των αποζημιώσεων.
Ως προς τις πρόσφατες καταστροφές, ο κ. Αγγελής ανέφερε πως αναμένεται στην περιοχή του Περιβλέπτου ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ την Παρασκευή, ενώ ήδη έχει κάνει μία πρώτη εκτίμηση μία γεωπόνος του ΕΛΓΑ από τον Δήμο Ρήγα Φεραίο.

Μεγάλα τα προβλήματα των παραγωγών-
Μειώθηκαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Ο κ. Αγγελής όμως αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή, σημειώνοντας ότι το 2017-2018 καλλιεργούνταν στην περιοχή 1000 στρέμματα βαμβάκι φέτος είναι 100. «Έχουμε κομμένα τα αρδευτικά, έχουμε τεράστια αύξηση στο ρεύμα και πληρώνουμε 100 ευρώ το στρέμμα. Πρέπει κάθε μήνα να έχουμε για να πληρώνουμε τη ΔΕΗ. Σε 100 στρέμματα θέλουμε και 10.000 ευρώ για να μην μας κόψουν ρεύμα, γιατί μετά τα χάνουμε όλα. Σαν δήμος εάν είχαμε δέκα γεωτρήσεις οι επτά είναι κομμένες τώρα. Ημερησίως χρειαζόμαστε 700 λίτρα πετρέλαιο και αυτό σημαίνει άμεσο χρήμα για να πληρώνουμε , ενώ τα ανταλλακτικά των μηχανημάτων έχουν πια διπλάσια τιμή», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Αγγελής ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει τα διατροφικά προβλήματα που έχουν ανακύψει, καθώς στην Ελλάδα ενώ είχαμε για παράδειγμα τη δική μας ζάχαρη, πλέον είμαστε εξαρτημένοι από τις εισαγωγές. Ο αγροτοσυνδικαλιστής τόνισε πως θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα, όμως όπως είπε χαρακτηριστικά «κάποιοι κλείνουν τα μάτια και τ’ αφτιά για να ωφελούνται οι μεγάλοι». Τέλος υπογράμμισε πως το πρόβλημα αφορά σε όλη την κοινωνία, όπως όλη την κοινωνία την αφορά η υγεία και η παιδεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.