Παν. Παφίλης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Αναμενόμενη η εμφάνιση φιδιών ακόμη και εντός πόλεων»

Σπάνια τα δείγματα, ελάχιστα τα επικίνδυνα, αλλά δεν προκαλούμε και την τύχη μας…

Η εμφάνιση φιδιών τη συγκεκριμένη εποχή, ακόμη και στο κέντρο πόλεων είναι αναμενόμενη και φυσιολογική σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, Παναγιώτη Παφίλη, όπως τόνισε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή.

Όπως εξήγησε, διανύουμε την εποχή με την πιο υψηλή δραστηριότητα φιδιών, αφού είναι περίοδος αναπαραγωγής, ενώ ο καιρός είναι παράξενος με ζέστη ή συννεφιά και με βροχή. Μάλιστα σημείωσε ότι έχουν ξυπνήσει και όσα φίδια πρόλαβαν να κοιμηθούν, γιατί ήταν και ήπιος ο χειμώνας, και στα νοτιότερα σημεία της χώρας δεν είχαμε χειμερία νάρκη. «Βγαίνουμε κι εμείς στην ύπαιθρο και αυξάνεται η πιθανότητα να έχουμε συνάντηση με ένα φίδι. Ακόμη και στο κέντρο της πόλης, μπορεί να μεταφερθούν μέσα από αυτοκίνητα και να βγουν πχ από τη ρόδα του οχήματος. Επίσης, όταν έχουμε ακάλυπτες περιοχές ακόμη και σε μεγάλα αστικά κέντρα, πάντα υπάρχει κρυμμένη βιοποικιλότητα, με ζώα που είτε δεν τα βλέπουμε εμείς συχνά ή είναι νυκτόβια» τόνισε.

Ο κ. Παφίλης σημείωσε επίσης ότι στην Ελλάδα και στο βόρειο ημισφαίριο είμαστε τυχεροί και έχουμε πολύ λιγότερα ιοβόλα φίδια, που έχουν δηλαδή δηλητήριο, σε σχέση με τα ακίνδυνα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα από τα 23 είδη, μόνο οι οχιές έχουν δηλητήριο. Όλα τα υπόλοιπα, είτε είναι τελείως ακίνδυνα χωρίς καθόλου δηλητήριο, ενώ υπάρχουν και δύο, ο σαπίτης και το αγιόφιδο που έχουν ένα πάρα πολύ ασθενές δηλητήριο. Μόνο οι οχιές μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνες, με τον κο Παφίλη να τονίζει ότι το δηλητήριο που φέρουν να έχει αιμοτοξίνες και όχι νευροτοξίνες, όπως φίδια που ζουν στο νότιο ημισφαίριο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει το δηλητήριο σε κάποιο ζωτικό όργανο, μεσολαβεί ένα διάστημα 5-6 ωρών και προλαβαίνουμε να πάμε σε ένα νοσοκομείο. «Πάλι όμως, τα δήγματα αυτά είναι σπάνια, και ακόμη πιο σπάνιο είναι να καταλήξει κάποιος από ένα δάγκωμα. Στην Ελλάδα τα τελευταία 24 χρόνια πρέπει να έχουμε 10-15 θανατηφόρα δήγματα, και στις περιπτώσεις αυτές είτε υπήρχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή μιλάμε για πολύ νεαρά άτομα» εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας.

Από την άλλη όμως επεσήμανε ότι δεν αστειευόμαστε με τα φίδια. Είτε τα αναγνωρίζουμε ή όχι, δεν πλησιάζουμε και δεν απλώνουμε τα χέρια μας, ενώ υπογράμμισε ότι τα φίδια φοβούνται πολύ περισσότερο από εμάς, βλέποντάς μας ως τεράστιους γίγαντες και θα προσπαθήσουν να φύγουν γρήγορα και να κρυφτούν. «Αν τα κυνηγάμε θα αμυνθούν» ανέφερε.

Από την άλλη, όλες οι σαύρες που καταγράφονται στην Ελλάδα είναι απολύτως ακίνδυνες σύμφωνα και με τον κο Παφίλη, όπως είναι τα σαμιαμίδια, ενώ οι πληθυσμοί των σαυρών είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, όντας η Ελλάδα χώρα με πλούσια ερπετοπανίδα, ερπετά και αμφίβια. «Σε μία περίπτωση μονάχα μας απασχολεί ο πληθυσμός, που θέλουμε ακόμη και να μειώσουμε. Είναι τα λεγόμενα εισβλητικά είδη, που είναι αλλόχθονα, ξενικά και έχουν έρθει μέσω ανθρωπόχωρης διασποράς και δημιουργούν προβλήματα στους αυτόχθονες πληθυσμούς» υπογράμμισσε μεταξύ άλλων ο κ. Παφίλης.

Τέλος, όπως ανέφερε, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας υπάρχει ερπετολογικός Άτλας που έχει γραφτεί με την ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου. Εκεί φαίνεται η κατανομή του κάθε είδους ερπετού και αμφιβίου στη χώρα και έχει και σύντομα στοιχεία βιολογίας με φωτογραφίες.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.