Σύνθια Μπατσή: «”Φροσύνη” και “Πασού”… δύο γυναίκες, δυο πλευρές της ίδιας ιστορίας»

«Είναι μεγάλη χαρά για εμένα, όταν βρίσκομαι καλλιτεχνικά στην πόλη μου, τον Βόλο», εξομολογείται η ηθοποιός

Το κοινό του Βόλου είχε την χαρά και την τιμή να απολαύσει χθες , αλλά έχει την ευκαιρία και σήμερα, την συμπολίτισσά του, ηθοποιό, Σύνθια Μπατσή, σε δύο πρωτότυπους μονολόγους στο Lab Art, δύο τόσο διαφορετικών γυναικών, μέσα στην ίδια ιστορία. Αυτούς της «Φροσύνης» και της «Πασού». Η Βολιώτισσα ηθοποιός μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για τις- κατά τα άλλα τόσο ίδιες- γυναίκες, αλλά και για το ολοκληρωμένο εγχείρημα, για το οποίο αισθάνεται τόσο χαρούμενη.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Παρακολουθούμε δύο μονολόγους, που ανήκουν σε διαφορετικές παραστάσεις, γεγονός πρωτοτυπίας!

Ναι, παρακολουθούμε δύο ανεξάρτητες παραστάσεις, οι οποίες, όμως, συνδυάζονται πολύ καλά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τις δύο πλευρές της ίδιας ιστορίας. Η «Φροσύνη» είναι ένας μονόλογος που προηγείται της «Πασού», καθώς είχε ξεκινήσει να παίζεται το 2019 στην Αθήνα. Στη συνέχεια, ο Στέφανος Παπατρέχας, έγραψε τον μονόλογο της «Πασού» και ξεκίνησαν να παρουσιάζονται στο «Θέατρο Εναλλάξ». Στην πορεία, όμως, ξεκίνησε η καραντίνα και σταματήσαμε τις παραστάσεις, συνεχίζοντάς τες τώρα.

Ποια είναι η «Φροσύνη» και ποια η «Πασού»;

Η «Φροσύνη» είναι η γνωστή σε όλους κυρά Φροσύνη από τα Γιάννενα που τιμωρήθηκε γιατί ακολούθησε τον έρωτά της. Η συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι ευρέως γνωστή, καθώς η επικρατούσα άποψη είναι πως την έπνιξε ο Αλή Πασάς, καθώς συγκρούστηκαν. Αυτό ιστορικά δεν τεκμηριώνεται. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ η κυρά Φροσύνη ήταν παντρεμένη με Έλληνα, ερωτεύτηκε τον γιο του Αλή Πασά, τον Μουχτάρ, ο οποίος με τη σειρά του ήταν παντρεμένος με την «Πασού». Όταν η τελευταία έμαθε για τον δεσμό του άντρα της, ζήτησε από τον Αλή Πασά να πνίξει την κυρά Φροσύνη στη λίμνη των Ιωαννίνων, ο οποίος εν τέλει το έκανε, πνίγοντάς την μαζί με άλλες 16 γυναίκες, μουσουλμάνες και χριστιανές μαζί, με σκοπό να μην στοχοποιηθεί. Και στις δύο παραστάσεις υποδύομαι μια ηθοποιό, που επιστρέφει στο σπίτι της από την πρόβα, με τον σκηνοθέτη να της έχει ζητήσει να αυτοσχεδιάσει με τον ρόλο της κυρά Φροσύνης και να τον παρουσιάσει την επόμενη μέρα. Έτσι, η ηθοποιός ψάχνει πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τον ρόλο. Ο ρόλος της «Πασού» έρχεται την επόμενη μέρα της πρόβας, ύστερα από θέληση εξίσου του σκηνοθέτη. Η ηθοποιός γυρνά έξαλλη στο σπίτι, καθώς πρέπει να ξαναπεράσει την ίδια επίπονη διαδικασία. Η «Πασού», και ως παράσταση και υποκριτικά, είναι πιο έντονη. Είναι μια γυναίκα που έχει περισσότερες διακυμάνσεις. Η «Φροσύνη» είναι μια γυναίκα ελεύθερη, συναναστρεφόμενη με άντρες, ούσα κοινωνική. Η «Πασού» έχει μεγαλώσει ως πριγκίπισσα, είναι κόρη Πασά και παντρεύεται γιο άλλου Αλή Πασά. Η μοίρα της φαίνεται να είναι προκαθορισμένη, με την ίδια να είναι υποτακτική όλη της ζωή, ακόμα και όταν μαθαίνει την απιστία. Αυτή η στάση βέβαια, στην πορεία αλλάζει και μεταμορφώνεται σε τέρας.

Δύο ρόλοι, δύο διαφορετικές γυναίκες. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς, ως ηθοποιός, να συνδιαλέγεστε στην ίδια σκηνή, μια φορά με τον έναν ρόλο και μια με τον άλλον;

Για εμένα αυτό είναι πολύ ωραίο και έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Φυσικά, έχει τις δυσκολίες του, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν στις πρόβες. Η μοναδική ίσως δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι που μιλάω και παίζω δύο ώρες… μόνο εγώ. Το αστείο βέβαια, είναι ότι όταν τελειώνω και τις δύο παραστάσεις, νιώθω ότι μπορώ να τις κάνω πάλι από την αρχή. Αυτό συμβαίνει βέβαια… τα πρώτα δέκα λεπτά της υπερέντασης, καθώς στην πορεία παρουσιάζεται όλη η κούραση. Είμαι πολύ χαρούμενη για όλο το εγχείρημα, καθώς έχει ανταπόκριση.

Ο κόσμος που παρακολουθεί συνεχόμενα τις δύο παραστάσεις, δημιουργεί αυτομάτως, τα δικά του συμπεράσματα και τις δικές του εικόνες…

Ναι, και αυτό είναι πολύ ωραίο. Ο κόσμος εξωτερικεύει τη σκέψη του και πολλές φορές αναφέρει ότι δεν ξέρει ποιος ρόλος του άρεσε πιο πολύ. Άλλοι ταυτίζονται με την «Φροσύνη» και άλλοι με την «Πασού», κάνοντας πολλές φορές … debate έξω από το θέατρο. Οι παραστάσεις είναι διαφορετικές, με την «Φροσύνη» να έχει ξαναεμφανιστεί στην πόλη του Βόλου και στο Lab Art. Έρχομαι πολύ συχνά στον Βόλο και τον αγαπώ πολύ. Είναι μεγάλη χαρά για εμένα όταν βρίσκομαι καλλιτεχνικά στην πόλη μου, και όχι μόνο.

Υπάρχουν άλλα καλλιτεχνικά σχέδια ενόψει ή θα συνεχίσετε στην πορεία με τα ίδια έργα σε μια περιοδεία;

Έχουμε πάει, εκτός από τον Βόλο, στα Γιάννενα, και μας έχουν ζητήσει να παρουσιάσουμε τις παραστάσεις σε κάποια καλοκαιρινά φεστιβάλ, αλλά ακόμα δεν είναι κάτι σίγουρο. Επίσης, ίσως γίνουν κάποιες παραστάσεις σε διάφορους Δήμους της Αθήνας. Ωστόσο, προβλέπεται και ξεκούραση, στην …πόλη μου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.