Τα μόνα “όπλα” πρόληψης κατά του κορωνοϊού…

Ως …δεύτερο ημίχρονο της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση ο γνωστός Βολιώτης παθολόγος κ. Απόστολος Παντσάς μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, που παρατηρούνται τόσο πανελλαδικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ο κ. Παντσάς ανέφερε πως πλέον παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε νέες ηλικίες και ταυτόχρονα μικρός αριθμός νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ επεσήμανε πως η μάσκα και οι αποστάσεις αποτελούν μέχρι στιγμής τα μοναδικά “όπλα” πρόληψης του ιού, έως ότου υπάρξει το εμβόλιο.

Βλέπουμε το δεύτερο ημίχρονο της πανδημίας

“Αυτό που βλέπουμε είναι το δεύτερο ημίχρονο. Δεν βλέπουμε τίποτα περίεργο ή διαφορετικό. Από την ώρα που η κοινωνία μας ανοίγει και λόγω τουρισμού αλλά και αυξημένης κινητικότητας των ανθρώπων, έχουμε διαφορετική συμπεριφορά του ιού ως προς τη μεταδοτικότητα. Δεν έχει αλλάξει ο ιός καθαυτός, αλλά έχουν αλλάξει οι δικοί μας τρόποι και ο χειρισμός του κινδύνου από τη μεριά της ευρύτερης μάζας των ανθρώπων”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παντσάς, εξηγώντας παράλληλα πως το δεύτερο ημίχρονο ήταν αναμενόμενο, καθώς ο κόσμος, οι καθημερινοί άνθρωποι έχουν κουραστεί από την μανιακή, όπως την χαρακτήρισε, προσπάθεια που γίνεται με τις απαγορεύσεις.
Ο γνωστός παθολόγος τόνισε πως η χώρα το πρώτο διάστημα της πανδημίας πήγε καλά, αλλά συμπτωματικά, καθώς, πέρα από το Lockdown που έγινε απολύτως έγκαιρα και ήταν πολύ σωστό, από κει και πέρα δεν έγινε και κάτι άλλο, γιατί δεν υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει και κάτι άλλο.

Απαιτείται μοριακός αναλυτής στο Νοσοκομείο

“Αντίθετα, θεωρώ ότι σε κάποια σημεία, που θα έπρεπε να γίνουν κάποια γρήγορα βήματα για να θωρακιστεί η κοινωνία δεν έχουν γίνει, όπως π.χ. να έχει το Νοσοκομείο έναν μοριακό αναλυτή και να μην πηγαινοέρχονται τα δείγματα στη Λάρισα και περιμένουμε 2-3 μέρες, καθώς το 24ωρο που αργεί να βγει το δείγμα του εξεταζόμενου είναι καθοριστικό για να μπλοκάρει τη μετάδοση της ασθένειας. Άρα θα έπρεπε τουλάχιστον στα νομαρχιακά νοσοκομεία όλης της Ελλάδας να υπάρχει ένας μοριακός αναλυτής, όπως οι ιδιώτες προμηθεύτηκαν και κάνουν “χρυσές” δουλειές και κάνουν την εξέταση για να δούμε εάν κάποιος πάσχει ή όχι. Αυτό που έπρεπε να γίνει δεν έγινε, γιατί βασιστήκαμε στο πετυχημένο Lockdown και ευλογούσαμε τα γένια μας και τώρα βρισκόμαστε να τρέχουμε πίσω από τη λογική μετάδοση της νόσου στην κοινωνία”, ανέλυσε ο κ. Παντσάς.

Τώρα πάσχουν οι νέοι

Για τις διαφορές που συναντάμε αυτό το διάστημα στην εξέλιξη της πανδημίας μίλησε παράλληλα ο γιατρός, τονίζοντας πως υπάρχουν κρούσματα, χωρίς τουλάχιστον για την περιοχή μας να είναι “φοβερά και τρομερά”, όπως είπε χαρακτηριστικά, γιατί πλέον, δεν είναι οι μεγάλοι που πάσχουν, αλλά οι νεαρές ηλικίες που μεταδίδουν την ασθένεια. “Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Βγήκε μελέτη στην Ιταλία, όπου δείχνει απερίφραστα ότι το 52% των νοσούντων σήμερα, είναι μεταξύ 18-45 ετών και το 12% μεταξύ 1-18 ετών. Έχει μετακινηθεί δηλαδή ο άξονας της μεταδοτικότητας στις μικρότερες ηλικίες. Δεν αφορά τα γηροκομεία, τα νοσοκομεία κι αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά αφορά πλέον τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη κινητικότητα”, εξήγησε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως οι νοσούντες που θα χρειαστούν νοσηλεία θα είναι μια σε μικρό ποσοστό.
Την ίδια στιγμή και με αφορμή τον 25χρονο Βολιώτη dj, ο οποίος ήταν ασυμπτωματικός και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ο κ. Παντσάς μίλησε για τους ασυμπτωματικούς επισημαίνοντας πως “βλέπουμε το 1/10 των ασυμπτωματικών και δεν αντιλαμβανόμαστε τα 9/10 των ανθρώπων που θα μεταδώσουν αυτοί οι ασυμπτωματικοί και κάποιοι από αυτούς θα είναι υπερήλικες και κάποιοι με υποκείμενα νοσήματα. Άρα παραμένει πάντα το ρίσκο, απλά είναι πολύ δύσκολο σήμερα να πείσεις τους νέους κι όλους τους υπόλοιπους να πάψουμε να έχουμε τις συνήθειες, που έχουμε ιδίως τώρα το καλοκαίρι γιατί το χειμώνα είναι πιο εύκολο, που έγινε και το lockdown.

Μάσκα και αποστάσεις τα “όπλα” της πρόληψης

Τέλος, ο κ. Παντσάς χαρακτήρισε ως μοναδικά στοιχεία πρόληψης του κορωνοϊού την μάσκα και τις αποστάσεις, ενώ για όσους κάνουν λόγο για συνομωσίες ο γιατρός τόνισε πως δεν θα πρέπει να …χάσουμε την μπάλα και την ουσία.
“Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η φημολογία που αναπτύσσεται από πολλές πλευρές ότι όλα είναι ψέματα, ότι δεν υπάρχει ιός, ότι θα μας βάλουν τσιπ, ότι θέλουν να πουλήσουν τις μάσκες κτλ.. Προφανώς, όταν προκύπτει ένα τέτοιο ζήτημα, προκύπτει και μια παράλληλη αγορά και μια διαδικασία κέρδους για διάφορες επιχειρήσεις, αλλά δεν χρειάζεται να χάσουμε την μπάλα και την ουσία.
Η μάσκα είναι το απόλυτο εργαλείο πρόληψης θα έλεγα και τα γάντια για πολλές ειδικότητες εργαζομένων, διότι χάρη στη μάσκα δεν μεταδίδουμε εμείς. Αν είμαστε εμείς ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουμε στον άλλον. Οπότε η μάσκα και οι αποστάσεις είναι τα δύο μοναδικά στοιχεία που μπορούν να μας προστατεύσουν προς το παρόν”, εξήγησε ο κ. Παντσάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.