Τα Τρίκαλα σε ανοιχτή γραμμή με CERN

Η απευθείας σύνδεση με το CERN και ελληνικούς επιστημονικούς φορείς, ήταν το αποκορύφωμα της Εβδομάδας Ερευνητή στα Τρίκαλα, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκαν ιδέες, προτάσεις, επιτεύγματα και πρακτικές επιστημονικές εφαρμογές σε θεσσαλικό επίπεδο. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών στο Κουρσούμ Τζαμί, το βράδυ της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με την έκθεση για την αυτοκίνηση των αρχαίων Ελλήνων, 11 ομάδες ερευνητών ή μεμονωμένοι ερευνητές, παρουσίασαν στους δεκάδες Τρικαλινούς, τα όσα δημιούργησαν: Φόρμουλα 1, Υδρορομπότ, Παραγωγή Στερεού καυσίμου από Ενεργειακές Καλλιέργειες, γαϊδουρόγαλα σε σκόνη, φυτικά καλλυντικά, τεχνολογία μικροευφυίας των Διασυνδεδεμένων Δεδομένων, Connected Home, μέτρηση και παροχή πληροφοριών σχετικά με το σωματικό λίπος και πλήθος άλλων, ενθουσίασαν τους επισκέπτες. Ηταν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικά δημιουργικής εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκαν ο Δήμος Τρικκαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

Από τις 21 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου στόχος της φετινής – δέκατης κατά σειρά – διοργάνωσης, ήταν, κάθε δράση να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή, ώστε να αναδειχθεί αυτό καθώς και ο ρόλος του στη ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη. Το φετινό μήνυμα ήταν: «Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού». Ετσι,

– προβλήθηκε ταινία για τον σύγχρονο μύθο το Ικάρου, με τίτλο «Ποδηλατώντας στους Ουρανούς»,

– δόθηκε μια ξεχωριστή συναυλία, που συνδύασε μουσική και επιστήμη, από τον καθηγητή Θανάση Κωνσταντόπουλο και τους Nick and the Backbone

– πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα από τέσσερις καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Η έρευνα ως μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας», σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑ.

Ξεχωριστή νότα της Βραδιάς Ερευνητή, ήταν η απευθείας σύνδεση της παρουσίασης στο Τζαμί, με το ίδιο το CERN και ελληνικούς φορείς: κάτι που απέσπασε την προσοχή όλων, καθώς έγινε ευρεία συζήτηση για το γιγαντιαίο αυτό εγχείρημα της επιστήμης.