«Ανούσια και ατεκμηρίωτη κριτική» απαντά στην Ηρώ Διώτη ο Κ. Αγοραστός

Απάντηση στα «πυρά» που εκτόξευσε εναντίον της Περιφερειακή αρχής, δίνουν με γραπτή τους ανακοίνωση, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Κώστας Αγοραστός και ο Δημήτριος Κουρέτας, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας, αναφορικά με το σχεδιασμό ενόψει της περιόδου 2014-2020.
Όπως αναφέρεται:

1. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλωσορίζει την προσπάθεια της περιφερειακής παράταξης “Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία” να τοποθετηθεί την ύστατη ώρα επί του σχεδιασμού της Θεσσαλίας για τη νέα προγραμματική περίοδο, έστω και με τον ιδιαίτερα γενικόλογο και μη εποικοδομητικό τρόπο που επέλεξε για να καταθέσει τις προτάσεις της.

2. Ξεκινώντας από το χαρακτηρισμό περί “βαρετής διαδικασίας διαβούλευσης” που είναι η κατάληξη “εκ του έσω σχεδιασμού με συνοπτικές διαδικασίες και προσχηματικές ημερίδες”, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ήθελε να υπενθυμίσει στην παράταξη της οποίας ηγείται η κα Διώτη το ιστορικό διαβουλεύσεων που έλαβε χώρα από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα με όλους τους συμμετόχους στη Θεσσαλία, και να τονίσει ιδιαίτερα ότι ειδικά για τη διαμόρφωση της στρατηγικής RIS3 η Θεσσαλία θεωρείται ως παράδειγμα ως μίμηση σε πανελλήνιο επίπεδο για τη συμμετοχικότητα και την ανοικτή πρόσβαση στις διαδικασίες της. Σ’ όλες τις παραπάνω διαδικασίες, ποιά ήταν άραγε η συνεισφορά της παράταξης “Δρόμος της Ανατροπής για τη Θεσσαλία”; Ποιά στελέχη της συμμετείχαν; Πόσες και ποιές προτάσεις βελτίωσης ή ανατροπής κατέθεσαν;

3. Ορθά επισημαίνει η κα Διώτη ότι ο σχεδιασμός βασίζεται στις εγκυκλίους του Υπουργείου. Στην πραγματικότητα, οι εγκύκλιοι εξειδικεύουν τους νέους κανονισμούς για τη λειτουργία των διαρθρωτικών ταμείων που ορίζουν τι και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Πολύ εύκολα μπορεί να επικαλείται η κα Διώτη ότι “ο σχεδιασμός είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας”, αλλά η μη τήρηση του σχεδιαστικού πλαισίου θα οδηγούσε αναμφίβολα σε απόρριψη του νέου ΠΕΠ από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άρα και σε αδυναμία πραγματοποίησης επενδυτικών δαπανών. Ο δρόμος της ευθύνης που επέλεξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η τήρηση του πλαισίου, συμπεριλαμβανομένων και των προϋπολογισμών δαπανών για κάθε θεματικό στόχο, και ο σχεδιασμός στη βάση της μεγιστοποίησης της επίπτωσης για τη θεσσαλική οικονομία από τις παρεμβάσεις που προτείνονται.

4. Απ’ όλο το εισαγωγικό κείμενο του νέου ΠΕΠ, η κα Διώτη διάλεξε να κάνει δύο συγκεκριμένες αναφορές. Η πρώτη, στη σελ. 20, αποτελεί αποτυχημένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της φράσης “Ο κυριότερος παράγοντας της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων είναι το κόστος παραγωγής, το οποίο πλήττεται μεταξύ άλλων και από το ενεργειακό κόστος”. Η κα Διώτη έκοψε το τμήμα της φράσης που αναφέρεται στο ενεργειακό κόστος—ένα ουσιώδες ζήτημα που αναδείχθηκε κατά τις διαδικασίες διαβούλευσης από τον παραγωγικό ιστό—για να χαρακτηρίσει τη συνολική προσέγγιση του σχεδιασμού “απαξιωμένη και αναντίστοιχη με τις προκλήσεις και τις προοπτικές της κοινωνίας της γνώσης”. Από τα διαλαμβανόμενα στη συγκεκριμένη ενότητα του κειμένου είναι ξεκάθαρο για τον αναγνώστη που δε διαθέτει τις ιδεολογικές παρωπίδες της κας Διώτη, ότι στόχος είναι η αξιοποίηση της βιομάζας για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Πώς καταλήγει η κα Διώτη στο συμπέρασμα περί απόψεως “που επιδιώκει να νομιμοποιήσει τη λεηλασία της εργασίας και του περιβάλλοντος, και η οποία υλοποιείται με την διάλυση του κοινωνικού κράτους και την απουσία αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης”;

5. Η δεύτερη αναφορά γίνεται σε μία, κατά την άποψη της κας Διώτη, “παράλειψη αναφοράς και σχεδιασμού για τις νέες τεχνολογίες (με εξαίρεση τη συνοπτική και δίχως ουσία αναφορά στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στη σελ. 28, ενώ παραλείπονται κρίσιμοι τομείς όπως η βιοτεχνολογία κλπ)”. Στις σελ. 12-13 του κειμένου του νέου ΠΕΠ αναφέρονται συνοπτικά οι επιδόσεις της Θεσσαλίας στους τομείς της Έρευνας. Για μεγαλύτερη ανάλυση παραπέμπουμε στην ενότητα 1.5.1 της RIS3. Από το σχολιασμό αντιλαμβανόμαστε ότι η κα Διώτη δεν έχει κατανοήσει ότι πρωταρχικός στόχος του νέου ΠΕΠ είναι να αξιοποιήσει μέρος της υφιστάμενης τεχνογνωσίας των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Θεσσαλίας προς όφελος της περιφερειακής οικονομίας. Οι ανάγκες, όπως καταγράφτηκαν από τη διαδικασία της διαβούλευσης, φαίνονται στην ενότητα 1.5.2 της RIS3. Καλώς ή κακώς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σεβόμενη τη διαδικασία διαβούλευσης, αυτές τις ανάγκες θα προσπαθήσει να καλύψει.

6. Τονίζουμε γι ακόμα μία φορά ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένει απ’ όλους τους Θεσσαλούς εποικοδομητικές προτάσεις για τη βελτίωση του σχεδιασμού της, γιατί εμείς κάναμε πράξη τη συλλογική ηγεσία, με δεδομένο το κανονιστικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη νέα προγραμματική περίοδο. Αν όντως υπάρχουν τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις από την παράταξη “Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία”, τις περιμένουμε. Αντίθετα, την ανούσια και την ατεκμηρίωτη κριτική, ειδικά όταν βασίζεται σε διαστρέβλωση της μέχρι τώρα συλλογικής προσπάθειας, την αφήνουμε στην κρίση των Θεσσαλών.
Ίσως τελικά να είχε δίκαιο ο Γκρούτσο Μάρξ που έλεγε ότι: «Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις και λάθος προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να τα διαγιγνώσκεις εσφαλμένα και να δίνεις λάθος φάρμακα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.