Του Λευτέρη Παπαστεργίου
Μέσα στο εργαστήριο Φυσιολογίας του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας και η ερευνητική του ομάδα, έχουν βαλθεί μάλλον να αποδείξουν πως θα έπρεπε να είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όσα οι πολιτικοί «σχεδιάζουν» και «εξαγγέλλουν», πραγματοποιώντας τελικά μια τρύπα στο νερό, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό τα πράγματα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινείται ο σύγχρονος εκπαιδευτικός κόσμος.
Πρόσφατα το μάτι μου έπεσε επάνω σε ένα άρθρο της Χριστίνας Ταχιάου, το οποίο μιλούσε για τα «έξυπνα κεράσια»:
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν (Σ.Σ, στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), η αντιοξειδωτική ικανότητα του χυμού από κεράσια «Τραγανά» είναι 10-15 φορές ισχυρότερη σε σχέση με χυμούς ροδιού και πορτοκαλιού! Η αντιοξειδωτική ικανότητα θεωρείται η πιο σημαντική παράμετρος που καθορίζει την προστιθέμενη αξία ενός φρούτου, όπως το κεράσι. Τι θα μπορούσε να προκύψει από αυτό; Με περαιτέρω έρευνα, βιολειτουργικά προϊόντα με βάση το κεράσι, όπως συμπληρώματα διατροφής, κρέμες προσώπου με σκόνη από φλούδες κερασιού, τρόφιμα εμπλουτισμένα με σκόνη από φλούδες και κουκούτσια κερασιών. Άσε δε που τα κουκούτσια, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορούν να μετατραπούν σε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη», έγραφε το άρθρο και στάθηκε η αφορμή για να μιλήσω με τον Κουρέτα για πρώτη φορά μετά από καιρό για θέματα όχι της πολιτικής επικαιρότητας.
Ανάμεσα στα πολλά μου μίλησε και για μια άλλη έρευνα με βάση το φραγκόσυκο.
«Οι ιδιότητες του ελληνικού φραγκόσυκου είναι εξαιρετικές και αυτό το έχει αποδείξει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» μου είπε ο γνωστός καθηγητής. Πράγματι μελέτες του εργαστηρίου Φυσιολογίας του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δίνουν νέο ενδιαφέρον στην καλλιέργεια του ελληνικού φραγκόσυκου.
Τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του φραγκόσυκου
«Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση, βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs), και αυξάνει τη σωματική αντοχή, (μηλικό οξύ).
Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ «ταυρίνη», ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις».
Τι έδειξαν οι έρευνες
Η ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα μελέτησε τον χυμό απο το φρούτο καθώς και τα φύλλα του φραγκόσυκου που καλλιεργείται στην περιοχή της Σπάρτης, Αργολίδας, και Μεσσηνίας. Οι έρευνες απέδειξαν ότι ο χυμός του φρούτου όπως και ο χυμός απο το φύλλο, έχουν πολύ μεγάλη προστευτική δράση έναντι της βλάβης του DNA, που προέρχεται απο την υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, και κάνει το φραγκόσυκο ιδιαίτερα ελκυστικό για κατανάλωση τους καλοκαιρινούς μήνες σε χώρες με ηλιοφάνεια. Η μελέτη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την εκμετάλευση της καλλιέργειας στην Ελλάδα αφού πλέον διαπιστωμένα, θα μπορεί να προχωρήσει κανείς στην τυποποίηση του χυμού , στην παρασκευή καλλυντικών, καθώς και στην τυποποίηση αποξηραμένου φραγκόσυκου που μέχρι τώρα δεν γίνεται.
Η επόμενη μέρα
Υπάρχουν αρκετοί καλλιεργητές που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εκμεταλευόμενοι την τεχνογνωσία του. Ο καθηγητής Κουρέτας θα μιλήσει στην Νέα Αγχίαλο στα τέλη του Αυγούστου σε ειδική ημερίδα, μιάς και αρκετοί νέοι αγρότες έχουν αρχίσει καλλιέργεια φραγκόσυκου στη Μαγνησία. Να σημειώσουμε εδώ οτι η τιμή του χυμού φραγκόσυκου αυτή τη στιγμή στην αγορά ξεπερνάει τα 15 ευρώ λιανική τιμή, και φυσικά είναι όλος εισαγώμενος.
Έντυπη Larissanet































