Η έρευνα διαβατήριο για κάθε ταξίδι…

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στα Τρίκαλα οι εκδηλώσεις για τη Βραδιά Ερευνητή

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων οι εκδηλώσεις για την «Βραδιά του Ερευνητή», μία πρωτοβουλία που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και διεξήχθη ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης και σε εννέα ελληνικές.

Στα καθ’ ημάς τη φετινή εκδήλωση που διεξήχθη στα Τρίκαλα διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, (με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας κ. Δημήτρη Κουρέτα), σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Τρικκαίων.

Η εκδήλωση είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά τους στόχους της καθώς βασικό της μέλημα ήταν να ευαισθητοποιήσει προσεγγίζοντας τον απλό καθημερινό άνθρωπο αλλά και τον σημερινό μαθητή ή φοιτητή και μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή ώστε να το αναδείξει και μαζί μ’ αυτό και το ρόλο του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη.

Να αναφέρουμε πως είχαμε αρκετές ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις όπως π.χ. η προβολή του ντοκυμαντέρ «Ποδηλατώντας στους Ουρανούς», με αναφορά στο μύθο του Ίκαρου και πρωταγωνιστή τον πρωταθλητή ποδηλασίας Κανέλλο Κανελλόπουλο, η παρουσίαση σε βίντεο της πρωτοποριακής οικολογικής κατασκευής του, μηχανολόγου μηχανικού κ. Αθανασίου Ντιντή, το «Φωτοβολταϊκό Δέντρο», που είναι εγκατεστημένο στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, ο συνδυασμός συναυλίας και διάλεξης του καθηγητή Θανάση Κωνσταντόπουλου με το συγκρότημα Nick and the Backbone και θέμα «η Επιστήμη στην Πιάτσα» και η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Έρευνα ως Μοχλός Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευημερίας», την οποία συντόνισε ο καθηγητής του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Εκεί πέραν του ιδίου, που αναφέρθηκε στο θέμα «Ερευνητική Πολιτική σε καιρό Κρίσης», ακούσαμε και τον Δρ. Ανδρέα Φλουρή, (Επίκουρος Καθηγητής στη Φυσιολογία του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Παν/μίου Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Παν/μίου της Ottawa στον Καναδά), με τίτλο ομιλίας: «Οι κλιματολογικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στην υγεία και την εργασία», όπως και τον Δρ. Αθανάσιο Τζιαμούρτα, (Αναπληρωτή Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), με τίτλο ομιλίας: «άσκηση ή καναπές;».

Παράλληλα τις ημέρες των εκδηλώσεων είχαμε επισκέψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια των Τρικάλων, από τους κ.κ. Γεροδήμο Βασίλειο, Αναπληρωτή Καθηγητή Προπονητικής του Τμήματος ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιο Τσιόκανο, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιοκινητικής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικόλαο Ζουρμπάνο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΣΤΟ ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ…

Η τελευταία βραδιά στο κουρσούμ τζαμί των Τρικάλων ήταν και η πλέον ενδιαφέρουσα όλων, αφού εκεί είχαμε την κορύφωση των εκδηλώσεων. Εκεί λοιπόν είδαμε προϊόντα που είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, video από ερευνητικά εργαστήρια, και τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας, καθώς κι αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» το οποίο αφορά την έρευνα, αλλά και διάφορα εκθέματα, περίπτερα με ερευνητικό υλικό ή με πειράματα ή με ερευνητικά αποτελέσματα.

Αυτά ήταν α) το Hydrobot Argolith, (το παρουσίασε η ομάδα υδρορομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων και είναι ένα υποβρύχιο όχημα που εξερευνά τον Ληθαίο και μία ρομποτική κατασκευή για μέτρηση του PHa για εξερεύνηση σε επικίνδυνα περιβάλλοντα,
β) το έξυπνο διαδίκτυο από την Ελένη Πανάγου, (ένας πειραματισμός με την τεχνολογία μικροευφυίας των Διασυνδεδεμένων Δεδομένων (Linked Data) και μηχανές αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό.
γ) το μονοθέσιο Formula που κατασκεύασε η ομάδα Κένταυρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

δ) από τον καθηγητή των ΤΕΦΑΑ/ΙΕΤΕΘ κ. Κουτεντάκη Γιάννη, κίνηση – ποιότητα ζωής– μέτρηση και παροχή πληροφοριών σχετικά με το σωματικό λίπος των επισκεπτών ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, και επίδειξη της διαδικασίας του πελματογραφήματος
ε) από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (κ. Παππάς Βασίλειος) CERN – Το ταξίδι που ξεκίνησε το 1897 με την ανακάλυψη του ηλεκτρονίου, δεν έχει φθάσει ακόμη στην Ιθάκη του
στ) μία έρευνα από τον Θεόφιλο Αναστασίου για το βιβλίο του Τσιτσάνη.
ζ) είχαμε επίσης προβολή βίντεο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Βραδιά Ερευνητή, με πληροφορίες για το Πρόγραμμα για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020) στα πλαίσια των δράσεων Marie Skłodowska-Curie
η) παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων βασικής και κυρίως εφαρμοσμένης και τεχνολογικού χαρακτήρα έρευνας για την ανάπτυξη εφαρμογών, παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με βιομηχανικές εφαρμογές από τον κ. Μπαρτζάνα Θωμά του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας / ΕΚΕΤΑ
θ) από το Εργαστήριο FABE οι κ.κ. Πετρωτός Κωνσταντίνος και Μαντάς Χρήστος παρουσίασανι προϊόντα που παράγονται στο εργαστήριο και βασίζονται στην καινοτομία και κυκλοφορούν στην αγορά, όπως γαιδουρόγαλα σε σκόνη, αλλά και φυτικά καλλυντικά.
ι) Από το 6ο ΕΠΑΛ Λάρισας είδαμε το CONNECTED HOME, που αποτελεί την ενσωμάτωση αυτοματισμών σε ένα κτίριο με στόχο την πιο άνετη, ασφαλή και οικονομική διαβίωση των ενοίκων και την συσκευή ασύρματου γεωεντοπισμού.
ια) Από τον κ. Μπαρτζιάλη Δημήτριο είδαμε την παραγωγή στερεού καυσίμου από Ενεργειακές Καλλιέργειες, (έγιναν επίσης μια παρουσίαση του εργαστηρίου και των τομέων με τους οποίους ασχολείται μέσω έντυπου υλικού αλλά και προβολή μιας μικρού μήκους ταινίας για την παραγωγή ενέργειας από ενεργειακά φυτά.
Επίσης έγινε διαδικτυακή ξενάγηση του Κέντρου Πυρηνικών Δοκιμών του CERN. Τον χώρο του CNS ξενάγησε η κ. Ανδρομάχη Τσίρου και ο κ. Αντώνης Αγαπητός, με οικοδεσπότης τον κ. Άγγελο Αλεξόπουλο.

Τέλος στο χώρο του Κουρσούμ Τζαμί παράλληλα με τη Μεγάλη Βραδιά Ερευνητή οι επισκέπτες είδαν την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του κ. Κ. Κοτσανά για την αυτοκίνηση στην αρχαία Ελλάδα, (μάλιστα η έκθεση συνέπεσε χρονικά με την εβδομάδα αυτοκίνησης που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, εξ αφορμής της δρομολόγησης του πρώτου αυτοκινούμενου λεωφορείου στην πόλη).
Εκεί με την πολύτιμη βοήθεια της ξεναγού κ. Γεωργίας Λούγκου (που εξηγούσε τον τρόπο λειτουργίας της κάθε αυτοκινούμενης κατασκευής), οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις κατασκευές των αρχαίων Ελλήνων που είχαν φτάσει ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση κατασκευής αυτοκινήτου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.