Η Διώτη για την ίδρυση αιολικών πάρκων

Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο κυρώνονται έξι αποφάσεις υπαγωγής μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, ένα εκ των οποίων αφορά την ίδρυση αιολικού πάρκου, ισχύος 48MW περίπου 1500 μέτρα από το χωριό Ανατολή στο ν. Λάρισας, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στο όνομα της απλούστευσης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οποία η κυβέρνηση έχει ορίσει ως μοχλό ανάπτυξης -φυσικά όχι για την κοινωνία-, το Υπουργείο Ανάπτυξης φέρνει στη βουλή ένα νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνονται αποφάσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων του Ν. 3908/2011, που αφορούν σε επενδύσεις των 2 “γιγάντων” του ενεργειακού χώρου, του Μυτιληναίου και του Κοπελούζου.

Ενδεικτικά, στο ν. Λάρισας και συγκεκριμένα στη θέση “ Καλλιθέα-Πλάκα Τρανή– Μικρή Πλάκα – Φωτεινή– Πατούσα – Μαγούλα- Μάσκα ” η επιχείρηση ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΠΛΑΚΑ ΤΡΑΝΗ ΑΕ που ανήκει στη ΜΟΒΑΛ ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ, 100% θυγατρική εταιρία της PROTERGIA η οποία αποτελεί μέλος του Ομίλου Μυτιληναίος, έχει καταθέσει επενδυτικό σχέδιο που αφορά στην ίδρυση αιολικού πάρκου ισχύος 48MW. Αν εξετάσει κάποιος αναλυτικά τα στοιχεία, διαπιστώνει ότι κυβέρνηση στην ουσία ανακοίνωσε 6 νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα ύψους 402 εκατ. ευρώ με κρατική επιδότηση 83 εκατ. ευρώ –υπό τη μορφή φοροαπαλλαγών.

Και μόνο του αυτό το στοιχείο αναιρεί τον “αναπτυξιακό” χαρακτήρα των επενδύσεων, αφού σαφώς πρόκειται για περαιτέρω ανάπτυξη ειδικά 2 μεγάλων ιδιωτικών ομίλων, των ίδιων που φέρονται ως διεκδικητές και αγοραστές της “μικρής ΔΕΗ”. Θεωρούμε απαράδεκτη τη συγκεντροποίηση των ΑΠΕ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διαχρονικά έχουν λάβει ιλιγγιώδη ποσά ως επιδοτήσεις, χαριστικές χαμηλές “ταρίφες” και επίσης χαριστικές ρυθμίσεις σε διάφορα νομοσχέδιο που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όμως με μία τελείως διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει αυτές να αναπτύσσονται. Για εμάς οι ΑΠΕ είναι εργαλείο για μία εναλλακτική ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, στην οποία οι τελικοί καταναλωτές, οι συνεταιρισμοί, οι εργαζόμενοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Ειδικά, οι μεγάλες μονάδες ΑΠΕ, όπως τα αιολικά πάρκα, θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού, με βάση τα χωροταξικά πλαίσια, με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες χωρίς να έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλον προγραμματικό τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό (αγροτικό ή τουριστικό), ενώ σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την ιδιοκτησία τους θα πρέπει να αναλάβει και η ΔΕΗ και οι ΟΤΑ. Και φυσικά, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αποτελέσουν μέρους του μεγαλύτερου στόχου, που είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας καθώς και η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον, πηγών ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.