Η Θεσσαλία και το Τμήμα Βιοχημείας του Π.Θ. στον Οδικό Χάρτη μεγάλων ερευνητικών υποδομών

Μόλις σήμερα δημοσιοποιήθηκε ο Οδικός Χάρτης των μεγάλων Ερευνητικών Υποδομών της Ελλάδας. Μεγάλα έργα που θα λειτουργήσουν ως πόλοι αριστείας εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας. Υποδομές που αναμένεται να έχουν τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στην έρευνα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η Θεσσαλία είναι παρούσα στην προσπάθεια αυτή με τη δική της Ερευνητική Υποδομή, με συντονιστή το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετοχή οκτώ άλλων εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με κέντρο τη Θεσσαλία, θα δημιουργηθεί μια μοναδική για την Ελλάδα Υποδομή Συνθετικής Βιολογίας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η Συνθετική Βιολογία αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων, καινοτόμων βιολογικών συστημάτων (από βιομόρια έως κύτταρα) με χρήσιμες ιδιότητες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, με μια σειρά επαναστατικών προσεγγίσεων και τεχνολογιών αιχμής επαναπρογραμματίζει τα κύτταρα ώστε να παράγουν προϊόντα με συγκεκριμένες ιδιότητες. Για παράδειγμα,
• Νέα ένζυμα που καθαρίζουν το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους από τοξικά απόβλητα
• Νέα, ‘πράσινα’ βιοκαύσιμα για τα αυτοκίνητά μας
• ‘Πράσινες’ χημικές ενώσεις από γεωργικά απόβλητα
• Φάρμακα για στοχευμένες θεραπείες
• Φυτά και μικροοργανισμούς που παράγουν χρήσιμους μεταβολίτες
• Φυτά με συγκεκριμένες ιδιότητες και αυξημένη προσαρμοστικότητα
• Συνθετικά ελαστικά και βιο-ακρυλικά
Είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές της Συνθετικής Βιολογίας.
Η Ερευνητική Υποδομή αυτή έχει έμφαση στην αγροδιατροφή όπως και η Θεσσαλία είναι άρρηκτα δεμένη με τα προϊόντα της Γης της και την επεξεργασία τους. Θα προσελκύσει κεφάλαια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα στηρίξει εξειδικευμένες επενδύσεις στον αγροδιατροφικό κυρίως τομέα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες ενός μεγάλου εύρους ειδικοτήτων αλλά και θέσεις στους υποστηρικτικούς κλάδους που θα αναπτυχθούν. Υπό αυτή την έννοια, η Συνθετική Βιολογία στη Θεσσαλία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για να βοηθήσει στην περαιτέρω αναγνώριση των προϊόντων της Θεσσαλίας και να συντελέσει στην ανάπτυξη καινοτόμων τομέων που σχετίζονται με αυτά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.