«Θεσσαλών Δύναμη»: Χάθηκε η ευκαιρία ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020

Χωρίς καμία σοβαρή διεκδίκηση, υποταγμένος στις κυβερνητικές επιταγές των ομογάλακτών του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δέχθηκε να είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας η πιο αδικημένη στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για την κρίσιμη περίοδο 2014-2020, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη».

Σύμφωνα με την παράταξη, το σχέδιο που καταθέτει επίσημα η Περιφερειακή Αρχή, παρά το γεγονός ότι η περιφέρειά μας είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε., μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, δεν εμπεριέχει κανένα πολιτικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, που μπορεί να την βγάλει από τη δεινή αυτή θέση και να της δώσει προοπτική. Ο κ Αγοραστός, προκειμένου για άλλη μια φορά να είναι αρεστός στην κεντρική εξουσία, δέχθηκε καταρχήν αναντίρρητα τους ελάχιστους πόρους που η κεντρική κυβέρνηση του προσέφερε, σε αναντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη κυρίως των περιοχών που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η δική μας, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την παράταξη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνει ποσοστό ίσο με το 3,23% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί τα έργα και μόλις το 1,5% του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που στηρίζει τις δράσεις για την απασχόληση και τη φτώχεια, δηλαδή έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις διεκδίκησης και κατάκτησης πόρων, ανάμεσα στις Περιφέρειες όλης της χώρας, αν και συγκαταλέγεται στις φτωχότερες.

Η «Θεσσαλών Δύναμη» κατηγορεί τον περιφερειάρχη ότι είναι αναντίστοιχος με τις ανάγκες της εποχής, καθώς στις δράσεις για τις υποδομές της ψηφιακής εποχής κατανέμει μόλις το 0,97 % των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος, ενώ επίσης για την τεχνολογία και την καινοτομία που δήθεν έχει αναδείξει σε αιχμή δόρατος της πολιτικής του, κατανέμει μόλις το 3,47% των πόρων, δηλαδή 9 εκ. € για επτά χρόνια και τέσσερις νομούς.
«Από τους πόρους που διατίθενται από το ΕΤΠΑ αναλογούν μόλις 360 Ευρώ ανά Θεσσαλό συνολικά για τα επόμενα επτά χρόνια, ενώ, αν αφαιρέσουμε και τους πόρους που θα κατανεμηθούν στα ευρωπαϊκά δίκτυα (48 εκατ. Ευρώ), μας μένουν 295 Ευρώ/Θεσσαλό, δηλαδή 42 Ευρώ το χρόνο για τον καθένα μας! Το ίδιο ακριβώς αναλογικά ισχύει για υπόλοιπα ταμεία. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποδεικνύουν αβίαστα την μία και μοναδική αλήθεια: δυστυχώς απωλέσθη μια μεγάλη ευκαιρία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού η Περιφερειακή Αρχή προέβη σε παράδοση άνευ όρων στις κεντρικές επιταγές», τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.