Ξεκινά η 4η Εαρινή Γιορτή της Φύσης

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Μαϊου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας

Με μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη «Βιοποικιλότητα στη γεωργία» θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις της 4ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης που διοργανώνει, αυτή την Κυριακή 3 Μαϊου, η ΟικόΣφαιρα (κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής), μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων – Γενική Γραμματεία Πολιτισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Αργιθέας, την ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. – Europe Direct Καρδίτσας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Τόσο η ημερίδα, όσο και όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η Γιορτή αφιερώνεται στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων με σκοπό τη διάσωση, διάδοση και χρήση τους. Γι ΄ αυτό και οι διοργανωτές καλούν τους πολίτες που παράγουν παραδοσιακούς σπόρους (κρατάνε δηλαδή σπόρους από τα φυτά που καλλιεργούν) να φέρουν μια μικρή ποσότητα για να την ανταλλάξουν με άλλη ή να την χαρίσουν.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Κυριακή πρωί 3 Μαΐου 2015
(Αίθουσα εκδηλώσεων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας)
ΘΕΜΑ: «Βιοποικιλότητα στην γεωργία»
Προεδρείο: Αντώνης Ντάνης, Σωκράτης Βασιλάκος
Ώρα 10.45 – 11.00: Χαιρετισμοί
Ώρα 11.00 – 11.20: Συλλέγοντας τους σπόρους του παρελθόντος μας: μια συνοπτική ματιά στο ερευνητικό πεδίο της αρχαιοβοτανικής.
Ομιλήτρια: Γεωργία Κοτζαμάνη – Αρχαιολόγος – Αρχαιοβοτανολόγος – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.
Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Ώρα 11.25 – 11.40: Τοπικές ποικιλίες αμπέλου. Η σημασία τους στον χαρακτήρα του ελληνικού αμπελώνα. Η περίπτωση του Ν. Καρδίτσας.
Ομιλητής: Θανάσης Καραθάνος – Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων – Βιοκαλλιεργητής.
Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Ώρα 11.45 – 12.30: Παραδοσιακές ποικιλίες και βιοποικιλότητα.
Ομιλητής: Ευάγγελος Αβδελάς – Γεωπόνος – Μέλος Πελίτι – Ιδρυτικό μέλος των γεωπόνων του κόσμου.
Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Ώρα 12.35 – 13.00: Τοποθετήσεις – Συμπεράσματα – Κλείσιμο ημερίδας.
Μετά το τέλος της ημερίδας ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή πρωί 3 Μαΐου
Ώρα 10.00 – 12.00
Διαδραστικό παιχνίδι «Το τραγούδι της άνοιξης». Τα παιδιά ζωγραφίζουν, τραγουδούν και δραματοποιούν το τραγούδι της άνοιξης στα ελληνικά και στα αγγλικά. Εμψυχώνουν οι παιδαγωγοί : Ειρήνη Καραδήμου και Μυρσίνη Χαρκοπλιά. Υπεύθυνος : Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων

Κυριακή απόγευμα 3 Μαϊου
Ώρα 17.30 – 18.30
Δημιουργία κάρτας με σπόρους και χρώματα. Υπεύθυνη : Κατερίνα Καραγιάννη, ζωγράφος
Ώρα 18.30 – 19.30
«Τα υλικά της φύσης στον καμβά» (παρουσίαση προετοιμασίας καμβά και παρασκευής χρωμάτων από φυσικά υλικά). Υπεύθυνος : Κ. Μπιλιούρης, ζωγράφος-εκπαιδευτικός (GRANAZEI-Girarte)
Ώρα 19.30 – 20.30
«Παίζοντας με αγγεία αποθήκευσης σπόρων» (εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους από το Τμήμα Συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων του ΙΕΚ ΟΑΕΔ)
Ώρα 20.30-21.30
Μουσική ομάδα «ΧΡΟΕΣ» : Αναστασία Μαρκαντώνη (φωνή), Χριστίνα Γρηγορίου (βιολί), Χρήστος Διαμαντής (κιθάρα-μαντολίνο), Γιάννης Μπάτρας (πιάνο – ενορχηστρώσεις)
Κατά τις ώρες από 12.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00 θα γίνει ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και θα διανεμηθούν δωρεάν γλαστράκια με φυτώρια ντόπιας ντομάτας.

Επικοινωνία – Πληροφορίες
Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες : τηλ. : 6976017907, 6945734915 / e-mail : [email protected] / www.oikosfaira.gr».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.