Πανηγυρική η έναρξη της 47ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ»

Σε κλίμα πανηγυρικό πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης 26 Ιουνίου 2014, στην κεντρική πλατεία της πόλης, η έναρξη της 47ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ» που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η βραδιά ξεκίνησε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν σε πομπή, η οποία έφθασε από την πλατεία Πλαστήρα, αντιπροσωπείες των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων «Al Tannoura Troup» από την Αίγυπτο, «STRUGURAS» από τη Μολδαβία και «SAKHNIN» από την Παλαιστίνη. Συμμετείχαν και ζευγάρια από χορευτικά της πόλης (Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος Καρδίτσας «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων, Δημοτικό Χορευτικό «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ», «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ» Καρδίτσας, Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ» και Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ») ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και κρατώντας στα χέρια τα λάβαρά τους. Την έναρξη σκηνοθέτησε ο Παύλος Βησσαρίου.

Στη συνέχεια, ανέβηκε επί σκηνής ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και καλώντας τον κόσμο να «αγκαλιάσει» με την ίδια θέρμη και όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της μεγάλης αυτής Γιορτής της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Χάρης Παπαδημητρίου καθώς και ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός συγχαίροντας την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για την προσπάθειά της και ευχόμενοι ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο θεσμό.
Την έναρξη κήρυξε, στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής : «Εμείς στηρίζουμε πάντα τέτοιες εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την παράδοση. Η προσοχή μας αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι στραμμένη στον άνθρωπο. Ο πολιτισμός, εξάλλου, είναι μία διεθνής γλώσσα».

Ακολούθησε η ομιλία του καταξιωμένου μουσικολόγου, λαογράφου, Υπεύθυνου Εθνικής Μουσικής Κρατικής Τηλεόρασης κ. Παναγιώτη Μυλωνά με θέμα «Η ειρήνη, η μουσική και η παράδοση». Άλλωστε, η φετινή διοργάνωση αφιερώνεται στην ειρήνη των λαών μέσα από το τραγούδι και την παράδοση και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσουν να στείλουν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων όλα τα ξένα και όλα τα ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα.

Η βραδιά περιλάμβανε και μία πολύ μεγάλη έκπληξη καθώς, μέσω του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» και σε συνεργασία τόσο με τον ΟΤΕ, όσο και με το Δήμο Καρδίτσας, έγινε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση με τον Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ» κ. Δημήτρη Γιώτη και με τους δημάρχους Παλαμά κ. Κώστα Πατσιαλή και Σοφάδων κ. Μπάμπη Παπαδόπουλο. Ήταν μία ξεχωριστή στιγμή την οποία μπόρεσαν και παρακολούθησαν οι όπου γης Θεσσαλοί και όλη η ομογένεια.
Τη σκυτάλη έλαβαν τα ξένα χορευτικά συγκροτήματα της Αιγύπτου, της Μολδαβίας και της Παλαιστίνης παρουσιάζοντας από ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια των χωρών τους.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τις 2 Ιουλίου και θα λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας αλλά και σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, σε ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού. Παρουσιάζει η ηθοποιός Ντέμη Καρδιτσιώτη.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Κ. κ. Μανώλη Στεργιόπουλου
«Το ζήτημα για άλλη μια χρονιά κρίσης δεν είναι αν θα συνεχίσει ο θεσμός των Καραϊσκακείων. Θεωρώ επιβεβλημένη τη διοργάνωσή τους, καθώς έχουν συνδεθεί τόσο πολύ με την Καρδίτσα, ώστε είναι αγνώριστο το κέντρο της πόλης καταμεσής του καλοκαιριού χωρίς μουσική και φολκλορικά σχήματα, «δικά μας» και «ξένα». Τι νόημα έχει να μένει η κεντρική πλατεία μιας πόλης που δεν διαθέτει θερινό τουρισμό εσωστρεφής, χωρίς καμία γιορτή και θέαμα; Στην αναμπουμπούλα των καιρών θα παρατηρείτε αντιθέτως και σε άλλους τομείς της καλλιτεχνικής κίνησης, όπως το θέατρο, ότι γενικά αυξάνεται η ποσότητα των προσφερόμενων θεαμάτων. Και έχει και η ιστορία των τεχνών να μας δώσει παραδείγματα για κορυφαίες στιγμές και αριστουργήματα που προέκυψαν σε καιρούς οικονομικής στενότητας. Όλα αυτά μεγαλώνουν σήμερα τη σημασία των αστικών γιορτών, και δεν είναι τυχαίο το ότι τα φεστιβάλ έχουν γίνει σταθερή αξία στο τοπίο των πόλεων τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν κάποτε θεωρούνταν από κάποιους απλώς πανηγυρικά γενόμενα, πιστεύω ότι έχουν πλέον πάρει μια πιο σοβαρή διάσταση, αφού ο άνθρωπος έχει ανάγκη πια να γίνεται μέρος ενός ομαδικού γεγονότος, επιθυμεί να είναι ανάμεσα στον κόσμο και να ξεφύγει από την απομόνωση.

Ναι, αυτές τις ανάγκες μας μπορούν να τις ικανοποιήσουν οι φεστιβαλικές διοργανώσεις: φέρνουν «μπροστά» τον κόσμο της υπαίθρου, τη νεολαία ιδίως, της πόλης και των χωριών, φέρνουν ανθρώπους από άλλες κουλτούρες – εκεί μπορεί να μην έχουν οικονομική κρίση σαν τη δική μας ή μπορεί και να μην γνώρισαν ποτέ οικονομική ευημερία σαν άτομα, να ζούσαν ανέκαθεν χωρίς τις ανέσεις των δικών μας σπιτιών. Στην ειρήνη των λαών λοιπόν αφιερώνονται φέτος τα Καραϊσκάκεια και χαιρετίζω ιδιαίτερα την πολύπαθη Παλαιστίνη. Θα έλεγα και στην ειρήνη του κάθε λαού με τον ίδιο του τον εαυτό, στη συνειδητοποίηση για το πόσο σημαντικά είναι τα αποθέματα του πολιτισμού που διαθέτει. Δεν μας ταιριάζει η απομόνωση, ήμασταν πάντα ταγμένοι στις συναθροίσεις και τις εκδηλώσεις. Εξίσου μας ταιριάζει η φιλοξενία, είναι από τις πανάρχαια φημισμένες αρετές της φυλής. Το στοίχημα για μένα είναι να αφορά αυτό που γίνεται τον κόσμο της πόλης, να συμμετέχει με την καρδιά του”.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου 28/6
Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9.00μ.μ.
> Χορευτικός Όμιλος Μεσολογγίου
> Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
> Σύλλογος Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ»
> Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προδρόμου
> Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων
> Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Βαθυλακιωτών «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»
> Χορευτικός Όμιλος Παράδοσης Καρδίτσας «ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ»

Στους υπόλοιπους Δήμους – Ώρα 9.00μ.μ.
 Μαυρομμάτι : Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Μεσολόγγι
 Κυψέλη : Μολδαβία

Παράλληλες Εκδηλώσεις
Ώρα 6.30μμ. : Εκκίνηση του Καραϊσκάκειου Δρόμου από την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας
Τερματισμός στην πλατεία του Μαυρομματίου
Οργανωτής : Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ»
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δρομέων Καρδίτσας και υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Μουζακίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.