Πανηγυρική η έναρξη της 48ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια»

Σε κλίμα πανηγυρικό πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης της Καρδίτσας, η έναρξη της 48ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ» που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ – ΕΡΑ Δίκτυο.

Όπως αναφέρεται σε αναλυτική ανακοίνωση, «το σύνθημα για να ξεκινήσει η βραδιά έδωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν σε πομπή, η οποία είχε ως αφετηρία την πλατεία Πλαστήρα, αντιπροσωπείες από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Στην εντυπωσιακή αυτή παρέλαση συμμετείχαν το Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ», ο Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «Καλλίχορος», το Κέντρο Σπουδών και Ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού «Χορίαμβος», η Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας», ο Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ», το Εκπολιτιστικό, Μορφωτικό Σωματείο Καρδιτσομάγουλας «Πνευματική Εστία», ο Λαογραφικός και Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων και το Κέντρο Χορού και Λαογραφίας «ΕΝ ΧΟΡΩ» που εισέπραξαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού το οποίο είχε κατακλύσει την κεντρική πλατεία από νωρίς και η παρουσία του υπήρξε εκπληκτική.

Στην έναρξη συμμετείχαν επίσης ο Ιππικός Σύλλογος Καρδίτσας «Νικόλαος Πλαστήρας» και ο Ιππικός Όμιλος Τρικάλων «ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ».

Την έναρξη κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Γιάννης Γεννάδιος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος.
karaiskakeia-enarji-9
Στη συνέχεια, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει διαδοχικά επί σκηνής τους εξής :

> Εθνολογικό, Ιστορικό Μουσείο Πατρών και Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας
> Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ»
> Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας
> Κέντρο Πολιτιστικών Ερευνών Παλαμά
> Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας»
> Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης»
> Χορευτικό Συγκρότημα «ΥUVENTA» από τη Σιβηρία
> Χορευτικό Συγκρότημα «MEZDRA» από τη Βουλγαρία
> Χορευτικό Συγκρότημα «BALADA» από τη Ρουμανία

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ανέφερε, «Σαράντα οχτώ χρόνια «Kαραϊσκάκεια». Μόνο περήφανος μπορεί να είναι ο νομός μας γι ΄αυτό του το επίτευγμα. Κι αν για κάποιους ο νομός μας είναι μικρός, τα 48 χρόνια του θεσμού αυτού αποδεικνύουν πόσο μεγάλη είναι η ψυχή του. Πόσο πιστεύει στον πολιτισμό, κι ας περνάει η πατρίδα μας πολύ δύσκολες στιγμές. Μα πότε ο Ελληνισμός το έβαλε κάτω στα δύσκολα; Ποτέ. Είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αυτό. Πάντοτε με τα δύσκολα προχώραγε.

Έτσι και τώρα παρά τις δυσκολίες, που είναι πολλές, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με τους αρμόδιους φορείς (την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων) και τους ιδιώτες του τόπου μας, που υπερέβαλαν εαυτόν, ξεπέρασε κάθε εμπόδιο, και τα καταφέραμε. Γιατί για μας ο πολιτισμός δεν είναι λέξη, αλλά πόθος και ανυπέρβλητη ανάγκη: είναι η ζωή μας, είναι τα ενωμένα χέρια, είναι η αλληλεγγύη που την πιστεύουμε ως τρόπο ζωής. Στις επτά ημέρες που θα διεξαχθεί η διεθνής γιορτή «Καραισκάκεια», πέραν της κεντρικής πλατείας της πόλης μας, ο θεσμός απλώνει τη γιορτή σε όλο το νομό. Οι πολιτισμοί της Σιβηρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και των δικών μας ηρωικών Ψαρών θα σμίξουν με τη δικιά μας τοπική παράδοση στα χωριά μας. Ταυτόχρονα κάθε βράδυ στην πλατεία σύλλογοι απ’ όλοι την Ελλάδα μαζί με τα δικά μας τοπικά σχήματα θα δίνουν τη δική τους παράσταση.

Ο νομός μας για άλλη μια φορά θα δείχνει το δρόμο. Αυτόν που οι ανά τον κόσμο τεχνοκράτες δεν περπάτησαν ποτέ. Γιατί το σπαθί του πολιτισμού ανοίγει το δρόμο για τη ζωή και δεν την αφαιρεί».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.