Π. Νταής: «Αυτογκόλ» της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας

Με ένα σκληρό κείμενο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Νταής καυτηριάζει τις αστοχίες του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για μακροχρόνια ανέργους στους Δήμους και χαρακτηρίζει τη διαδικασία «αυτογκόλ» της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου.

Ειδικότερα, ο κ. Π. Νταής γράφει: «Η Κυβέρνηση με στόχο την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων, προχώρησε σε νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 51 Δήμους της χώρας, στους οποίους εντοπίστηκαν τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας. Τα προγράμματα ξεκινούν στους 17 πιο ευάλωτους Δήμους και θα συνεχιστούν σε άλλους 34, με στόχο την καθολική εφαρμογή τους στο σύνολο των Δήμων της χώρας.

Η νέα γενιά των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας αναπτύχθηκε με στόχο την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων, την επανασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, την στήριξη και τόνωση της τοπικής αγοράς και τέλος την στήριξη των ΟΤΑ με τα απαραίτητο προσωπικό.

Η υποχρηματοδότηση των Δήμων, η τεράστια έλλειψη προσωπικού λόγω της αναστολής των προσλήψεων έως την 31.12.2016 και οι συνταξιοδοτήσεις έχουν φέρει τους Δήμους σε ‘’ασφυξία‘’ με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Ουσιαστικά, πρόκειται τελικά για ένα πρόγραμμα-ανάσα και για τους ανέργους και για τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Παρ΄ όλο όμως που το αρμόδιο Υπουργείο το «ξεκίνησε καλά», αυξάνοντας την διάρκεια των προγραμμάτων από 5 σε 8 μήνες και κατοχυρώνοντας για τους ανέργους πλήρη ασφαλιστικά & εργασιακά δικαιώματα, εν τούτοις με την επιλογή των κριτηρίων που σχετίζονται με τους δείκτες ανεργίας, και μάλιστα με έτος βάσης το 2011 καθώς και τον χρονικό προγραμματισμό, ο οποίος είναι πολύ αργός και σε μεγάλο βάθος κατάφερε να αποδυναμώσει την ουσία του προγράμματος και να βγάλει τους Δήμους στα «κάγκελα».

Στην πράξη δηλαδή, οι υπόλοιποι Δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για το 2016, με συνέπεια την ανατροπή του προγραμματισμού τους και σε προσωπικό και στην παραγωγή έργου.
Σύμφωνα δε με την λογική αυτή του Υπουργείου των «κριτηρίων», ενδεχομένως υπάρχουν Δήμοι που καλούνται να προσλάβουν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων που ξεπερνά ίσως και τον ήδη υπάρχοντα αριθμό απασχολούμενου μόνιμου προσωπικού! Αυτό σημαίνει βέβαια ότι οι Δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. π.χ. Δήμος Κορδελιού 753, Δήμος Μενεμένης 818, Δήμος Παύλου Μελά 798, Δήμος Αγρινίου 795 κ.λ.π.

Επειδή ακούγονται διάφορες «πολιτικάντικες» φωνές ανά την χώρα, όπου οι τοπικές «εξουσίες» προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες τους, ότι ο «δικός τους Δήμος» έπρεπε να είναι μέσα στους πρώτους που επιλέχθηκαν και για «κάποιο περίεργο λόγο» δεν είναι ή ότι η Κυβέρνηση στρέφεται εναντίον των πολιτών συγκεκριμένων Δήμων είτε και Νομών, είναι επιτακτική ανάγκη το αρμόδιο Υπουργείο να σταματήσει την διαδικασία, να συζητήσει άμεσα με το θεσμικό όργανο των ΟΤΑ, να διαβεβαιώσει τους Δήμους ότι το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας θα απλωθεί σε όλη την επικράτεια έγκαιρα και να δώσει στην δημοσιότητα τον κατάλογο με την άτυπη βαθμολογία των Δήμων σε σχέση με τα «κριτήρια» που το ίδιο έθεσε.
Εάν το πρόγραμμα δεν υλοποιηθεί για το 2016 , η πλειοψηφία των Δήμων θα βρεθεί σε δεινή θέση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.