Τεράστια προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αγιάς καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αγιάς επισημαίνονται τα εξής :

«Από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών επιταγών παρατηρείται μια συνεχής υποβάθμιση των κρατικών δομών και υπηρεσιών η οποία οδηγεί στον ευτελισμό τους. Ένας από τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους που αποδομείται σταθερά και μειώνεται η αποτελεσματικότητά του είναι η δημόσια υγεία τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Αγιάς, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς τα πιο βασικά και ζωτικής σημασίας προβλήματα που παρατηρούνται είναι:

1ον Έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων. Γεγονός που δυσχεραίνει τη μεταφορά επειγόντων περιστατικών σε εικοσιτετράωρη βάση και βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το παράδοξο είναι ότι ενώ υπάρχουν τρία ασθενοφόρα εκ των οποίων τα δύο καινούργια, δεν υπάρχουν οδηγοί – πληρώματα.

2ον Είναι γνωστό σε όλους τους συμπολίτες του δήμου μας το θέμα του παιδιάτρου. Ο οποίος μετακινείται από τη Λάρισα, στα Φάρσαλα, στην Αγιά ή οπουδήποτε αλλού στην κεντρική Ελλάδα με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη κάλυψης των παιδιών της περιοχής μας και παράλληλα οικονομική αιμορραγία των γονέων αφού αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς.

3ον Η θέρμανση του χώρου είναι ελλιπής λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης για αγορά πετρελαίου κατά τη χειμερινή περίοδο. Επίσης η ψύξη του χώρου είναι ανύπαρκτη κατά τη θερινή περίοδο, καθώς τα κλιματιστικά έχουν αχρηστευτεί αφού δεν έχουν διατεθεί ποτέ χρήματα για τη συντήρησή τους. Ένα ακόμη τεχνικό πρόβλημα είναι η βλάβη που έχει υποστεί το αυτόματο σύστημα εκκίνησης της γεννήτριας σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή ρεύματος, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

4ον Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ιατρο-φαρμακευτικού υλικού ενώ το υπάρχον υλικό είναι χαμηλής ποιότητας σε σχέση με το παρελθόν με αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου παροχής υγειονομικής φροντίδας.

5ον Σύμφωνα με τους εργαζόμενους υπάρχει πρόβλημα στις βραδινές βάρδιες λόγω της έλλειψης προσωπικού φύλαξης του χώρου.

Εκτός από τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η μείωση προσωπικού καθώς λόγω της ένταξης της Α’ βάθμιας περίθαλψης στο ΠΕΔΥ τα νοσοκομεία ανακαλούν τους αποσπόμενους στην Α’ βαθμια περίθαλψη με αποτέλεσμα 4 νοσηλεύτριες και μια διοικητική υπάλληλος να επιστρέφουν σε νοσοκομεία της Λάρισας από 1/1/2015 και όπως είναι φυσικό με τέτοιες απώλειες προσωπικού καθίσταται αδύνατη η παροχή υπηρεσιών σε εικοσιτετράωρη βάση, Σαββατοκύριακα και αργίες.

Εάν το παραπάνω σενάριο πραγματοποιηθεί θα έχουμε να κάνουμε με μια τρομερή υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αγιάς που σημειωτέον εξυπηρετεί μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από το κοντινότερο νοσοκομείο της Λάρισας. Γίνεται ξεκάθαρη πλέον η στόχευση των μνημονιακών κυβερνήσεων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους, οι οποίες με το πρόσχημα των «μεταρρυθμίσεων» παραδίδουν τους ασθενείς στους ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας.

Προκειμένου λοιπόν να σταματήσει η κατρακύλα και η συνεχής υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αγιάς ο ΣΥΡΙΖΑ Αγιάς διεκδικεί και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις και το λαό της περιοχής μας:

Να παραμείνουν οι νοσηλεύτριες και η διοικητική υπάλληλος στη θέση τους.

Να δημιουργηθεί σταθμός βάσης του ΕΚΑΒ στην Αγιά ώστε να υπάρχει άμεσα ασθενοφόρο σε όλη την περιοχή.

Άμεση συντήρηση και αποκατάσταση όλων των τεχνικών προβλημάτων του Κέντρου Υγείας.

Διάθεση κονδυλίου για το απαιτούμενο ιατρο-φαρμακευτικό υλικό στο Κέντρο Υγείας.

Οι παραπάνω λύσεις που διεκδικούμε είναι αυτονόητα δικαιώματα του λαού. Το χαμηλό τους κόστος καταδεικνύει ότι είναι πολιτική επιλογή η αποσάθρωση του Κέντρου Υγείας Αγιάς αλλά και γενικότερα η απαξίωση της δημόσιας υγείας και το ξεπούλημα των πάντων στα ιδιωτικά μονοπώλια.

Είναι όμως πολιτική επιλογή η αντίσταση, η ρήξη και η ανατροπή όλων αυτών που βιώνουμε σήμερα, μας αφορά όλους: άνεργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, κάθε συνειδητοποιημένο προοδευτικό πολίτη της χώρας».

Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2014/11/28/terastia-provlimata-sto-kentro-igias-agias-katangelli-o-siriza/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.