Αγοραστός: Το εμβληματικό έργο αυτής της θητείας θα είναι το υποβρύχιο Μουσείο στην Αλόννησο

Εγκαινιάζεται στις αρχές Αυγούστου

Το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναλύει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη larissanet αναλύει όλα τα έργα που εξελίσσονται ή μελετώνται από την Περιφέρεια που ουσιαστικά θα αλλάξουν σε μερικά χρόνια την εικόνα της περιοχής μας. Αναφέρεται στην επιτυχημένη επιχείρηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Αποκαλύπτει ότι το εμβληματικό έργο αυτής της θητείας θα είναι το υποβρύχιο Μουσείο της Αλοννήσου που θα εγκαινιαστεί στις αρχές Αυγούστου. Σημειώνει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για το δρόμο Λάρισας – Φαρσάλων, ενώ την ίδια ώρα ολοκληρώνονται έργα σε περιφερειακούς δρόμους της Λάρισας.

 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Πόσο σημαντική είναι η επιτυχημένη επιχείρηση αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη Ν. Σμύρνη; Μας ανησυχούν τα νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν;

Η Λάρισα είχε να αντιμετωπίσει ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Αντιμετωπίστηκε από όλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά και με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στη δημόσια υγεία. Καταφέραμε και διαφυλάξαμε τις ζωές των ανθρώπων που νόσησαν. Ήταν δύσκολες ημέρες. Η ομάδα διαχείρισης κρίσης, στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας (με την Πολ. Προστασία και την Διεύθυνση Υγείας), τα νοσοκομεία μας, οι γιατροί μας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, ο Δήμος, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική. Κερδίσαμε το στοίχημα γιατί πήραμε γρήγορες αποφάσεις. Η ομάδα αυτή είχε ταχύτητα και ρυθμό, είχε αυτοματοποίηση.

Προφανώς και υπάρχει σήμερα ανησυχία. Υπάρχει και η προσωπική ευθύνη του καθένα. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Διασχίζουμε μια λεπτή γραμμή μεταξύ του Covid-19 και της αγοράς που πρέπει να μείνει ανοιχτή και να δουλέψει. Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Εκεί χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή από την καθεμιά και τον καθένα μας. Ο κορωνοϊός δεν έφυγε, είναι εδώ. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός και δεν χρειάζεται να ξεχνάμε τον κορωνοϊό.

 

Πόσο βοήθησαν οι ιχνηλατήσεις και το άνοιγμα της «Αρωγής»;

Καταρχάς είχαμε ένα στρατηγικό σχέδιο υγείας.  Το σχέδιο αυτό ήταν να κάνουμε καραντίνα στην καραντίνα. Μετά από εισήγηση της ομάδας θυμάστε ότι τέθηκε σε καραντίνα άμεσα η περιοχή της Ν. Σμύρνης και αρχίσαμε τις ιχνηλατήσεις, δεν καθυστερήσαμε. Σε αυτές τις καταστάσεις παίζει ρόλο ο χρόνος. Δεν χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Ακολούθως βρήκαμε και την έξυπνη λύση της «Αρωγής». Με την «Αρωγή» αποστειρώσαμε από την επικινδυνότητα της διάδοσης το κοινωνικό σύνολο.

Ο κορωνοϊός βοήθησε ώστε να εκσυγχρονίσουμε δομές υγείας. Είχαμε δωρεάν τηλεϊατρική, το ψηφιακό νηπιαγωγείο, εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Επίσης είχαμε τις σημαντικές δωρεές ανθρώπων και επιχειρήσεων που προσέφεραν εξοπλισμό.

Την «Αρωγή» την χαρακτήρισε παγκόσμιο μοντέλο ο κ. Χατζηχριστοδούλου σε συνέντευξή του στη Larissanet.

Μα προφανώς είναι ένα παγκόσμιο μοντέλο αντιμετώπισης. Η απόφαση αυτή πάρθηκε το πρώτο βράδυ. Με γρήγορες κινήσεις την θέσαμε άμεσα σε λειτουργία. Αφού την θέσαμε σε λειτουργία με σοβαρότητα, υπευθυνότητα αλλά και αμεσότητα κάναμε ιχνηλατήσεις στοχευμένα, ανά σπίτι και ανά οικογένεια. Αυτές οι κινήσεις μας έδωσαν την δυνατότητα να αναχαιτίσουμε τον ιό.

Ποια είναι τα σημαντικά έργα στην Π.Ε. Λάρισας που ο Κώστας Αγοραστός θέλει να ολοκληρώσει σε αυτή τη θητεία;

Κάνουμε προγραμματισμό έργων και υλοποίηση. Έχουμε το ΕΣΠΑ-κοντά στα 600 εκ. ευρώ-  που είναι το εργαλείο μας, αλλά έχουμε και ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων πάνω από 500 εκ. ευρώ. Το δικό μας ΕΣΠΑ ξεκίνησε από την αρχή, δεν μεταφέραμε έργα. Μιλάμε για νέα έργα. Έργα που δίνουν νέες θέσεις εργασίας, νέο χρήμα και βελτιώνουν την περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη τους περιφερειακούς δρόμους της Λάρισας. Ολοκληρώνουμε σύντομα το βόρειο και νότιο τμήμα της οδού Καραμανλή. Μελετάμε τα υπόλοιπα τμήματα, μέχρι την Γυρτώνη, αν η και συντήρηση πολλών από αυτών ανήκει στο δήμο. Μελετάμε την περιφερειακή Τρικάλων. Σύντομα θα έχουμε εργολάβο στο τμήμα Τερψιθέας – Αμυγδαλέας, ολοκληρώνοντας και την μελέτη του προηγούμενου τμήματος. Μελετάμε την παράκαμψη από την οδό Κάρλας προς την 110 Π.Μ. Έχει ξεκινήσει η μελέτη για την παλαιά εθνική Λάρισας – Βόλου. Το πολύ σημαντικό έργο είναι ότι αναμένεται να προκηρύξουμε την μελέτη για το δρόμο Λάρισας – Φαρσάλων. Αυτός ο δρόμος δεν ήταν στη  δικαιοδοσία της Περιφέρειας. Έχουμε δει τι χρειάζεται και προχωράμε τις ανάλογες μελέτες. Πρέπει να ευχαριστήσω το υπουργείο Οικονομίας καθώς χωρίς την έγκρισή τους δεν θα τις εντάσσαμε. Έχουμε μελέτες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε έργα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ,  4.685 δημόσια και ιδιωτικά έργα και δράσεις υλοποιούνται για τη Θεσσαλία, με χρηματοδότηση από όλα τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ και επιπλέον των έργων του Π.Α.Α.,  Π/Υ (Δημόσια Δαπάνη) 1.567.102.975 ευρώ. Αυτά δεν είναι έργα που θα γίνουν έως το τέλος της θητείας, αλλά είναι προγραμματισμένα να γίνουν. Θυμίζω ότι προχωράμε την ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρόμου στη Θεσσαλία. Η Περιφέρεια για αυτό το έργο δαπάνησε 57 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Έχει προκηρυχθεί εδώ και δύο χρόνια το τμήμα Παλαιοφάρσαλα- Καλαμπάκα, αλλά έχει «κολλήσει» στο ΣτΕ η υπόθεση. Θέλουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και ρυθμό για να έχουμε το αποτέλεσμα. Τα έργα αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας.

 

Προχωράμε το πρότζεκτ της digital Thesssaly. Έρχεται από το Σεπτέμβριο μια σειρά εκπαιδεύσεων για την ψηφιακή Θεσσαλία. Θα δημιουργήσουμε μια ψηφιακή θερμοκοιτίδα και θα συνεργαστούμε με το Πανεπιστήμιο για να εξελίξουμε το πρότζεκτ. Στηρίξαμε τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις καθώς έτσι στηρίξαμε και την εργασία. Έτσι συσχετίσουμε τις οικονομικές εξελίξεις με την κοινωνία. Πάνω από 120 εκ. θα πέσουν στην πραγματική οικονομία και άλλα 80 εκ. έρχονται από τον Αναπτυξιακό νόμο. Τελευταία εντάξαμε 28 επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο. Δώσαμε 47 εκ. από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για τις ενισχύσεις των 800 ευρώ. Ήδη τρέχουν οι κυκλικοί κόμβοι στα Φάρσαλα, οι συντηρήσεις στο δρόμο Λάρισα – Φάρσαλα έως την τελική παρέμβασή μας. Έχω δώσει εντολή να ξεκινήσει η μελέτη του τμήματος από την Νίκαια έως και την Βόλου. Προχωρούν οι μελέτες για την παράκαμψη της Γιάννουλης.

Έχουμε και μικρά έργα που είναι σημαντικά. Μικρά αλλά ανάγονται σε έργα μεγάλα και κυρίαρχα στην κοινωνία. Καθαρίζουμε τα ρέματα. Κατασκευάζουμε το δρόμο στα παράλια. Κάνουμε έργα νερού και αποχέτευσης. Δεν αφήσαμε καμιά περιοχή ή Δήμο πάνω από 2 χιλιάδες κατοίκους χωρίς να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα για να κάνει βιολογικό καθαρισμό και διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μια πράσινη Περιφέρεια για αυτό τον λόγο. Για το ενεργειακό αποτύπωμα έχουμε εντάξει πάνω από 40 κτίρια σε προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Ένα από αυτά είναι και το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Σε συνεργασία με το υπ. Δικαιοσύνης έχουμε κάνει τις μελέτες για τα δύο κτίρια των δικαστηρίων σε Λάρισα και Καρδίτσα. Προχωρήσαμε σε υπογειοποιήσεις στον αγροτικό τομέα όπου δίνουμε πάνω από 22 εκ. ευρώ για να βελτιώσουμε την παραγωγή. «Τρέχει» η μελέτη για το Πλανητάριο στη Λάρισα. Σύντομα θα παραδώσουμε το Ειδικό Σχολείο στη Λάρισα.

Πολλά έργα κάναμε και στον αθλητικό τομέα. Εκσυγχρονίσαμε γυμναστήρια, γήπεδα, όπως και το ανοιχτό κολυμβητήριο της Ν. Πολιτείας.

 

Ποιο θα είναι το εμβληματικό έργο αυτής της θητείας; Θυμίζω ότι στην προηγούμενη ήταν η αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας

Το εμβληματικό έργο αυτής της θητείας θα είναι ο Παρθενώνας των ναυαγίων. Μιλάμε για το υποβρύχιο Μουσείο στην Αλόννησο, το οποίο για τους λάτρεις των καταδύσεων είναι ισάξιο με τον Παρθενώνα. Είναι ένα ναυάγιο του 435 π.Χ. Είναι το αρχαιότερο ναυάγιο που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στον κόσμο. Αυτό είναι το εμβληματικό έργο αυτής της θητείας το οποίο θα εγκαινιάσουμε και θα παραδοθεί στην ανθρωπότητα στις αρχές Αυγούστου. Είναι κάτι που περιμένει όλη η ανθρωπότητα.  Απευθυνόμαστε σε μια υψηλή κατηγορία τουριστών η οποία ξοδεύει πολλά, καθώς έρχεται για αυτό που αγαπά.

Με την Κάρλα συνεχίζουμε καθώς βγάζουμε μια δημοπρασία. Θέλουμε να φέρουμε ξανά στην επικαιρότητα την εκτροπή του Αχελώου. Ο Αχελώος είναι θέσεις εργασίας, είναι εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν θα στερήσουμε νερό από κανέναν. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το «βομβαρδισμένο» τοπίο στα βουνά.

Πάμε στον τουρισμό. Πόσο βοήθησε φέτος η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε μια πραγματικά δύσκολη τουριστική σεζόν;

Το στοίχημα του τουρισμού κερδήθηκε σε επίπεδο Θεσσαλίας. Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω- κάτω, με ανεξέλεγκτες και μη προβλέψιμες καταστάσεις. Μπαίνει στη μέση η ανθρώπινη ζωή, η δημόσια υγεία, οι θέσεις εργασίας και η πραγματική οικονομία. Είναι ένα κουβάρι το οποίο δεν λύνεται εύκολα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κέρδισε το στοίχημα καθώς είχε το καλύτερο market plan και έχει βραβευτεί γι’ αυτό σε όλη την Ελλάδα. Αυξήθηκε η επισκεψιμότητα σε μουσεία, σε πολιτιστικούς χώρους. Έχουμε και βοηθά τον τουρισμό το μεγάλο πρόγραμμα για τον πολιτισμό. Η Θεσσαλία έχει ένα προτέρημα. Επισκέπτης να βρίσκεται παντού μέσα σε 45 λεπτά με ασφάλεια καθώς έχουμε τους πιο ασφαλείς δρόμους.

 

Τι περιμένουμε να γίνει με το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας; Σε πιο στάδιο βρισκόμαστε;

Εμείς χρηματοδοτήσαμε ότι χρειαζόταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από εδώ και πέρα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» εκείνοι τις διαδικασίες. Πρέπει να πάνε γρήγορα οι διαδικασίες. Χρηματοδοτήσαμε με 3,5 εκ. ευρώ και θα δώσουμε και ότι χρειαστεί για την σκηνή. Είναι μεγάλο και εμβληματικό έργο. Την ολοκλήρωσή του προσδοκά όλη η Θεσσαλία και κυρίως η Λάρισα, η οποία χρειάζεται σε λειτουργία αυτό το σημαντικό μνημείο.

 

Είχατε  συνάντηση με τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Τι έφερε αυτή η συνάντηση;

Είδαμε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την αυτοδιοίκηση, αλλά θα πρέπει να τρέξει γρήγορα. Εμείς συζητήσαμε κυρίως την εξειδίκευση του προγράμματος ώστε να γνωρίζουμε τι μπορούμε να εντάξουμε.

Κλείνοντας να ρωτήσω πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση της οικονομίας το επόμενο διάστημα; Είναι ένα ακόμη στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως χώρα;

Οι επόμενοι μήνες στην οικονομία θα είναι δύσκολοι. Θα έχουμε πτώση του ΑΕΠ λόγω της μείωσης στον τουρισμό. Θα έχουμε μεγαλύτερη ανεργία. Η κυβέρνηση πέτυχε να πάρει τα 32 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει άμεσα και στοχευμένα να τα ρίξει στην πραγματική οικονομία, ώστε να έρθει η προστιθέμενη αξία στην κοινωνία.

 

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.