Ακραία τα ύψη βροχής στην Καρδίτσα – Το φαινόμενο τελειώνει

«Ακραία» χαρακτήρισε τα ύψη βροχής που έπεσαν στην Καρδίτσα, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στο CNN Greece.

Ο κ. Λαγουβάρδος σχολιάζοντας τις εικόνες καταστροφής, αλλά και την απώλεια συμπολιτών μας που άφησε πίσω του ο «Ιανός», τόνισε πως είχαμε πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε λιγότερες από 12 ώρες, μία ποσότητα που χαρακτηρίζεται ως «ακραία», ενώ σε αυτά, όπως είπε, θα πρέπει να προστεθούν και ύψη βροχής ακόμη υψηλότερα σε πιο ορεινές περιοχές στις οποίες δεν γίνονται μετρήσεις.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «το φαινόμενο είχε προβλεφθεί τόσο ως προς την έντασή του όσο και την κατεύθυνσή του».

Παράλληλα σημείωσε πως «δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, έχοντας προηγουμένως προειδοποιήσει», ενώ συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό το ότι υπήρχε λεπτομερής και επιτυχημένη πρόβλεψη, γιατί σε άλλες περιπτώσεις, όπως της Μάνδρας, δεν είχε επιτευχθεί αυτό.

«Το φαινόμενο πλέον τελειώνει» είπε ο κ. Λαγουβάρδος.

Τέλος, όσον αφορά την ονοματοδοσία του φαινομένου, ο Κώστας Λαγουβάρδος, είπε πως «η ομάδα μας επιλέγει να δίνει ονόματα σε κακοκαιρίες που πιστεύουμε πως θα αποδειχθούν επικίνδυνες και εν προκειμένω επαληθευτήκαμε».

Προς τα πού κινείται ο «Ιανός»
«Πλώρη» για την Κρήτη έχει βάλει ο «Ιανός», μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε στα νησιά του Ιονίου, στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, o «Ιανός», το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου να κινηθεί αρχικά νότια, και στη συνέχεια νοτιοανατολικά, με τα φαινόμενά του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς και την Κυριακή, ο «Ιανός» θα επηρεάσει πλέον την Κρήτη.

Έντονα φαινόμενα αναμένονται εξάλλου μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.