Ακυρώνεται η επίσκεψη της κούκλας Αμάλ στην Καλαμπάκα – «Πέρασε» το ρατσιστικό μπλόκο δημάρχου και μητροπολίτη

Η Αμάλ είναι μια ξύλινη κούκλα που συμβολίζει το ταξίδι των παιδιών προσφύγων που προσπαθούν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.

Το project «Το ταξίδι/ The Walk» είναι ένα καλλιτεχνικό έργο που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της Ευρώπης για το δράμα των προσφύγων, μεταφέροντας ένα μήνυμα καλωσορίσματος και υποδοχής. Η Αμάλ θα περάσει από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης προκειμένου να μεταφέρει αυτό το μήνυμα.

Ωστόσο η κούκλα – πρόσφυγας Αμάλ, δεν είναι καλοδεχούμενη στην Καλαμάτα, μετά τις αντιδράσεις της Μητρόπολης και της Δημοτικής Αρχής. Μετά τις αντιδράσεις η εταιρία παραγωγής αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην Καλαμάτα.

 

Πρόθεσή τους είναι να ψηλαφήσουν μαζί με τις κοινότητες που υποδέχονται την Αμάλ την ιδέα του καλωσορίσματος. Αν αυτό δεν ισχύει, οι ίδιοι σέβονται την απόφαση και δεν θα βρεθούν σε αυτήν την κοινότητα. Επισημαίνουν ακόμα πως γνωρίζουν πως οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι παντού, ωστόσο θα δείξουν συνεχίζοντας το ταξίδι τους, ότι υπάρχει ένας διάδρομος φιλοξενίας που διασχίζει την Ευρώπη. 

Όχι από το δημοτικό συμβούλιο – «Είμαστε αντίθετοι να έρθει η μουσουλμάνα κούκλα», λέει ο δήμαρχος

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε γίνει την Δευτέρα 23/8, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σχετικά με την «Αίτηση για το καλλιτεχνικό έργο «The Walk» (μαριονέτα Αμάλ) -άδεια πεζοπορίας και κινηματογράφησης στη θέση Μεσοχώρι στο Καστράκι», «Όχι κατά πλειοψηφία» με 17 ΌΧΙ και 5 ΝΑΙ.

Ο δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων στο GRTimes: «Για λόγους θρησκευτικούς, επειδή είμαστε μια περιοχή όπου βρίσκονται τα Μετέωρα, η μοναστηριακή πολιτεία, η πόλη και ο δήμος μας είναι θρησκευτικός προορισμός, είμαστε αντίθετοι στο να έρθει η συγκεκριμένη μουσουλμάνα κούκλα», ενώ επικαλέστηκε και την πανδημία ως αιτία που δεν θα ήθελαν να φιλοξενήσουν την εκδήλωση.

Σε ερώτηση για τις μισαλλόδοξες αντιδράσεις που μιλούν για αλλόθρησκο – ισλαμιστικό ομοίωμα που θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος για ΜΚΟ με σκοτεινές προθέσεις, απάντησε πως δεν θα ήθελε να τις σχολιάσει.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Μητρόπολης

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε χώρους της Ιεράς Μονής Μετεώρων ή σε οποιοδήποτε χώρο της Εκκλησίας, μολονότι κάτι τέτοιο δεν είχε ζητηθεί επισήμως, επικαλούμενος μάλιστα τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, αν και επιτρέπονται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο με τήρηση των μέτρων.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μετεώρων και ο αντιδήμαρχος ενημέρωσης με δηλώσεις τους στον τοπικό τύπο φάνηκαν αρνητικοί στην πραγματοποίηση εκδήλωσης.

Από δίπλα και ο Σύλλογος Μετεώρων ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ που βλέπει «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο» με πρωταγωνίστρια «μια μουσουλμάνα κόρη που συνδέθηκε με χορτοφαγία και τα συναφή» και μιλά για «ξένα προς την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση φαινόμενα». 

Την αντίδρασή τους στη στάση των δημοτικών αρχών εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Συσπείρωση στην περιοχή

«Ελπίζουμε ο τόπος μας να παραμείνει Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να μην εξελιχθεί σε Παγκόσμιο Μνημείο Ξενοφοβίας. Καλώς να ΄ρθεις Αμάλ, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Καλαμπάκας σε ανακοίνωσή του, και συνεχίζει:

«Τι άλλο εκτός από τρόμο μπορεί να προκαλέσει η ξενοφοβική, μισαλλόδοξη, ρατσιστική επίθεση σε ένα σύμβολο Αλληλεγγύης και Ειρήνης όπως η Αμάλ;

Αλήθεια, τι είδους αλλοίωση του πολιτισμού ή προσβολή της Ιερότητας του χώρου μπορεί να προκαλέσει μία συμβολική κίνηση Αλληλεγγύης και Αγάπης;

Η Ορθοδοξία δεν χρειάζεται προστάτες.

Δεν κινδυνεύει από σύμβολα Ειρήνης».

Για υποκρισία κατηγορεί τη δημοτική αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση:

«Στο πλαίσιο της πεζοπορίας που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμπάκα στις 29/8 με αφορμή το κουκλοθέατρο δρόμου με πρωταγωνίστρια την κούκλα Αμάλ, διάφοροι παράγοντες της περιοχής, βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάτι που έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης περιόδου το 2015 με τις μεγάλες προσφυγικές ροές.

Για να θολώσουν τα νερά, κάνουν λόγο και για κίνδυνο διασποράς του κορονωϊού την ώρα όμως που δεν διεκδικούν κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού.

Όλοι μαζί δια των εκπροσώπων τους: εκκλησία, δήμος, περιφέρεια κηρύττουν ότι αυτός που φταίει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι κατατρεγμένοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αυταρχικών –δικτατορικών καθεστώτων.

Υποστηρίζουν ότι για τα προβλήματα του λαού, φταίει ένας άλλος λαός με διαφορετική θρησκεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.